Постанова
від 30.09.2010 по справі 1942/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2010 р. Справа № 2-а-1942/10/2170

Суддя Херсонського окружного адміністративного суду Василяка Д.К., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом прокурора м. Нова Каховка в інтересах держави в особі Новокаховського міського центру зайнятості до комунального підприємства "Наше місто" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування,

встановив:

Прокурор м. Нова Каховка в інтересах держави в особі Новокаховського міського центру зайнятості (далі - позивач) звернувся з адміністративним позовом до комунального підприємства "Наше місто" (далі - відповідач), в якому просить стягнути заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття у сумі 3531,86 грн.

В ході судового розгляду позивач збільшив розмірі позовних вимог просив стягнути з відповідача заборгованість в сумі 14983,62 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач є платником страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а тому відповідно до вимог ст.35 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" повинен своєчасно та у повному обсязі сплачувати страхові внески. Однак в порушення вказаних вимог КП "Наше місто" має заборгованість (недоїмку) у сумі 14983,62 грн., яку на даний час не сплачено.

          Прокурор та представник позивача позовні вимоги підтримали просили суд позов задовольнити, справу розглянути в порядку письмового провадження.

          Відповідач позовні вимоги визнав в повному обсязі.

          Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з наступних підстав: згідно ч. 1 ст. 8 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття створюється для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів, виплати забезпечення та надання соціальних послуг, здійснення інших функцій згідно із цим Законом і статутом Фонду. Статтею 10 даного закону передбачено, що управління Фондом здійснюють правління Фонду та виконавча дирекція Фонду. Виконавча дирекція Фонду відповідно до ч. 1ст. 12 Закону є виконавчим органом правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Функції виконавчої дирекції Фонду покладаються на органи державної служби зайнятості.

Відповідно до Положення про Новокаховський міський центр зайнятості, затвердженого директором Херсонського обласного центру зайнятості від 29.11.2001 року, Новокаховський міський центр зайнятості є місцевим органом державної виконавчої влади та робочим органом виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, підпорядковується Херсонському обласному центру зайнятості.

Роботодавцем визнається відповідно до п. 10 ст. 1 Закону, власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання та фізичні особи, які використовують найману працю.

Відповідно до п. 2.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженоїНаказом Міністерства праці та соціальної політики України 18.12.2000 N 339та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 року за N 30/5221, (далі по текстуІнструкція), платниками страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі - Фонд) є роботодавці, застраховані особи, фізичні особи - підприємці та інші особи (включаючи юридичних осіб), які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до ст. 35 Закону, роботодавець зобов'язаний: своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески; надавати виконавчій дирекції Фонду відомості в установленому порядку про сплату страхових внесків, у тому числі застрахованими особами.

КП "Наше місто" зареєстроване як платник страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття у Новокаховському міському центрі зайнятості та має заборгованість зі сплати страхових внесків на випадок безробіття в сумі 14983,62 грн. Згідно ч. 3 ст. 35 Закону, достовірність зазначених у документах даних перевіряється виконавчою дирекцією Фонду. У разі їх недостовірності роботодавець добровільно чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати страховику заподіяну шкоду. Роботодавець відповідно до ст. 38 Закону, несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню. Відповідно до п. 9.7. Інструкції, не сплачені в строк страхові внески, пеня і штрафи стягуються в дохід Фонду із страхувальника у судовому порядку відповідно до законодавства.

Розмір заборгованості відповідача підтверджується розрахунком ціни позову заборгованості по сплаті страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України, розрахунковою відомістю про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за 1 півріччя 2010 р., згідно яких відповідач має заборгованість по страховим внескам в сумі 14983,62 грн., з яких: 1,6 % суми несплачених страхових внесків для роботодавців 10258,00 грн., 0,6% суми несплачених страхових внесків для найманих працівників 4725,62 грн. Доказів сплати зазначеної суми заборгованості станом на день розгляду справи відповідач не надав.

Враховуючи те, що зобов'язання, які передбачають сплату страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття відповідачем не виконані та приймаючи до уваги документальне підтвердження факту та розміру боргу, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 17, 12, 19, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства "Наше місто" (74900, Херсонська область, м. Нова Каховка, вул. Дзержинського, б.43, р/р 26004210553, ПАТ "Мегабанк", МФО 351629, ЄДРПОУ 32218159) на користь Новокаховського міського центру зайнятості (74900, Херсонська область, м. Нова Каховка, вул. М.Букіна, 20 а, код ЄДРПОУ 24103977) 14983 (чотирнадцять тисяч дев'ятсот вісімдесят три) грн. 62 коп. заборгованості по внескам на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, з яких:

- 10258 (десять тисяч двісті п'ятдесят вісім) грн. 00 коп. на р/р 37170301900012, код платежу 50040100, одержувач - Держбюджет м. Нова Каховка, код одержувача - 24103977 банк ГУДКУ в м. Херсоні, МФО 852010;

- 4725 (чотири тисячі сімсот двадцять п'ять) грн. 62 коп. на р/р 37179302900012, код платежу 50040200, одержувач - Держбюджет м. Нова Каховка, код одержувача - 24103977 банк ГУДКУ в м. Херсоні, МФО 852010.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Василяка Д.К.

кат. 6.14

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено16.03.2017
Номер документу65250124
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1942/10/2170

Постанова від 30.09.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні