Постанова
від 28.09.2010 по справі 8541/09/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2010 р. Справа № 2-а-8541/09/2170

Херсонський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Горшков В.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом

Прокурора Чаплинського району Херсонської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Чаплинському районі Херсонської області до Багатогалузевого комбінату комунальних підприємств "Асканія- Нова" про стягнення заборгованості по страхових внесках,

встановив:

Прокурор Чаплинського району Херсонської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Чаплинському районі Херсонської області звернулось до суду з адміністративним позовом про стягнення з Багатогалузевого комбінату комунальних підприємств "Асканія- Нова" борг по несплаченим страховим внескам на загальнообов'язкове державне страхування в розмірі 35580,01 грн.

Позивач посилається на те, що відповідачем до Фонду надано звіт за грудень 2008 року, січень 2009 року в якому вказані безспірні зобов'язання по страховим внескам на суму 35580,01 грн. Відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", страхувальник зобов'язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом, нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Відповідно до чого за відповідачем рахується заборгованість по страховим внескам у сумі 35580,01 грн.

Прокурор до суду надав заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Представник позивача та відповідач до суду не прибув, заперечень на позов не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного суд вважає за можливим розглядати справу в порядку письмового провадження.

Суд, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Багатогалузевий комбінат комунальних підприємств "Асканія- Нова" зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Чаплинському районі Херсонської області у та є платником страхових внесків.

Відповідачем до Пенсійного фонду України в Чаплинському районі подано розрахунок сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті грудень 2008 року та за січень 2009 року на загальну суму 35580,01 грн.

Статтею 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено перелік осіб, що є платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Зокрема, відповідно до п. 1 ст. 1 цього Закону, платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи.

Згідно з п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 6 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закінчення цього періоду.

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до п. 1 ч. 8 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхові внески, що перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і у порядку, визначених цим Законом та в розмірах, передбачених Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для відповідних платників збору.

Відповідно до п. 2.3. Положення "Про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах", затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України №8-2 від 30.04.2002 року Управління Пенсійного фонду має право: вимагати від посадових осіб підприємств, установ, організацій і фізичних осіб, які є платниками збору або використовують кошти Фонду, усунення порушень законодавства щодо сплати збору й використання коштів Фонду; вживати в установленому законодавством порядку заходів, спрямованих на стягнення не внесених своєчасно сум збору разом з нарахованою пенею, а також застосовувати штрафні санкції відповідно до законодавства.

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Згідно абз. 8 ч.3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у відповідних випадках орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки із загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Обставина, що відповідач має заборгованість по несплаченим страховим внескам в сумі 35580,01 грн. підтверджується наданою позивачем довідкою та розрахунком суми заборгованості.

Доказів про сплату суму боргу на день розгляду справи до суду не надходило.

На підставі викладеного суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог позивача.

Враховуючи зазначене, керуючись ст. ст. 8, 9,12, 19, 158 - 163, 167 КАС України, суд

постановив :

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Багатогалузевого комбінату комунальних підприємств "Асканія- Нова" (Херсонська область, Чаплинський район, смт. Асканія-Нова, вул. Іванова, 23, код 03355330, р/р НОМЕР_1 АППБ "Аваль", МФО 352093) на користь управління Пенсійного фонду України в Чаплинському районі Херсонської області (р/р 256083121317, МФО 352457 в ОПЕРО Ощадбанку України м. Херсон) борг по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування 35580,01 грн. (тридцять п'ять тисяч п'ятсот вісімдесят грн. грн. 01 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Горшков В.М.

кат. 6.13

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.09.2010
Оприлюднено16.03.2017
Номер документу65250183
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8541/09/2170

Постанова від 28.09.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Горшков В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні