Постанова
від 12.10.2010 по справі 4353/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2010 р. Справа № 2-а-4353/10/2170

ОСОБА_1 окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Гомельчук С.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Новотроїцькому районі Херсонської області до Чкалівського комунального підприємства "Міф" про стягнення податкового боргу,

встановив:

Державна податкова інспекція у Новотроїцькому районі Херсонської області (далі-позивач) звернулася до суду з позовом до Чкалівського комунального підприємства "Міф" (далі-відповідач) про стягнення заборгованості по податку з доходів фізичних осіб.

У судове засідання сторони не з'явилися. Від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження, без його участі.

У позовній заяві ДПІ у Новотроїцькому районі Херсонської області зазначено, що станом на 18 серпня 2010 року у Чкалівського комунального підприємства "Міф" існує заборгованість по сплаті податку з доходів фізичних осіб в розмірі 540 грн. 42 коп. Відповідач є платником податку з доходів фізичних осіб і зобов'язаний здійснювати утримання та внесення до бюджету зазначеного податку.

Відповідач письмових заперечень проти позову не надав, в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив. Разом з цим, на юридичну адресу відповідача ОСОБА_1 окружним адміністративним судом було надіслано повістку про виклик, копії ухвал про закінчення підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду, про відкриття провадження в адміністративній справі, які були доставлені за адресою: вул. Поштова, 39/2,с. Чкалове, Новотроїцький район, Херсонська область,75320 та отримані уповноваженою особою Чкалівського комунального підприємства "Міф" під розписку. Відповідно до змісту ухвали та повістки відповідач був повідомлений про місце, дату та час розгляду справи.

Згідно з ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Чкалівське комунальне підприємство "Міф" зареєстроване як юридична особа 28.11.2000 року Новотроїцькою районною державною адміністрацією, ідентифікаційний код - 30875085. Як платника податків відповідача взято на облік у ДПІ у Новотроїцькому районі Херсонської області з 18 грудня 2000 року за № 62.

Відповідно до п.1.15.ст.1 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 року № 889-IV (далі Закон № 889-IV) податковий агент - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ) або фізична особа чи представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам відповідно до закону, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону.

Пунктом 19.2. ст. 19 Закону № 889-IV встановлено, що особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, який виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати та за її рахунок; надавати у строки, встановлені законом для податкового кварталу, якщо інше не визначено нормами цього Закону, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також сум утриманого з них податку податковому органу за місцем свого розташування. У разі коли зазначена особа протягом звітного кварталу не виплачує такі доходи або виплачує доходи не всім платникам податку, зазначена звітність не подається або подається стосовно платників податку, які фактично отримали такі доходи. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не припускається;

Відповідно до пп. 2.1.4 п. 2.1, пп. 2.2.1. п.2.2, пп. 2.3.1 п. 2.3. ст. 2 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ (далі- Закон № 2181-ІІІ) контролюючим органом стосовно сплати податків і зборів є податкові органи, які уповноважені здійснювати заходи з погашення податкового боргу.

Пунктом 1.2 ст.1 Закону № 2181-ІІІ визначено, що податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України;

Згідно з п. 4.1.1. п. 4.1.,п.4.4.2 п.4.2 ст. 4 Закону № 2181-ІІІ платник податків може звітувати перед податковим органом в формі податкової декларації чи податкового розрахунку, самостійно обчислюючи суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації.

Пунктом 5.1. ст. 5 Закону № 2181-ІІІ встановлено, що податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем подано до державної податкової інспекції у Новотроїцькому районі Херсонської області податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку за ІІ квартал 2010 року, у якому Чкалівським комунальним підприємством "Міф" самостійно визначено суму податку, яка підлягає сплаті, тобто податкове зобов'язання є узгодженим. Однак станом на 18 серпня 2010 року заборгованість по сплаті податку з доходів фізичних осіб відповідачем не сплачена.

Оскільки Чкалівським комунальним підприємством "Міф" не виконано обов'язку платника податку, передбаченого податковим законодавством, не сплачено у добровільному порядку податковий борг в розмірі 540 грн. 42 коп., а тому дану заборгованість належить стягнути в судовому порядку.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги державної податкової інспекції у Новотроїцькому районі є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 128, 158-163, 167 КАС України, суд, -

постановив :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Чкалівського комунального підприємства "Міф", ідентифікаційний код 30875085, на користь місцевого бюджету Чкалівської сільської ради податковий борг в розмірі 540 (п'ятсот сорок) грн. 42 коп. на р/р 33212800700266, код платежу 11010100, код ОКПО 24103673, банк УДК м.Херсон, МФО 852010.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя С.В.Гомельчук

кат. 6.6.4

Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено16.03.2017
Номер документу65250194
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4353/10/2170

Постанова від 12.10.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні