Постанова
від 28.09.2010 по справі 1248/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2010 р. Справа № 2-а-1248/10/2170

Херсонський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого судді: Василяки Д.К., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Херсоні до відкритого акціонерного товариста Проектно-будівельної фірми "Херсонбуд" про стягнення заборгованості по страхових внесках,

встановив:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Херсоні звернулось до адміністративного суду з позовом про стягнення з Будівельно-монтажного управління "Промбуд-3" відкритого акціонерного товариства Проектно-будівельної фірми "Херсонбуд" (далі відповідач) недоїмки у сумі 1685,16 грн. та пені в сумі 70,97 грн. Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач є платником страхових внесків до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Херсоні, відповідно до ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" та Закону України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", підприємство зобов'язане своєчасно та повністю нараховувати та сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, що встановлені Фондом. Станом на день розгляду справи заборгованості відповідача становить 1685,16 грн. та пені в сумі 70,97 грн., у зв'язку з чим позивач просить стягнути вказану суму недоїмки.

Позивач позовні вимоги підтримав, просив справу розглянути у його відсутності.

Відповідач в перше та друге судові засідання не з'явився, про час та місце проведення судових засідань був повідомлений належним чином, явку повноважних представників в судове засідання не забезпечив, про причину неявки не повідомив.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав: Будівельно-монтажне управління "Промбуд-3" відкритого акціонерного товариства Проектно-будівельної фірми "Херсонбуд" зареєстроване платником страхових внесків в відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Херсоні під реєстраційним номером платника страхових внесків - НОМЕР_1.

Відповідно до розрахунку грошових вимог Будівельно-монтажне управління "Промбуд-3" відкритого акціонерного товариства Проектно-будівельної фірми "Херсонбуд" реєстраційним номером платника страхових внесків - НОМЕР_1, код № 01273191, акту перевірки № 451, від 26.11.09 року, відповідачем по справі має бути Будівельно-монтажне управління "Промбуд-3" ВАТ проектно-будівельна фірма "Херсонбуд", але оскільки він не є юридичною особою, що підтверджується довідкою № 12239 про включення до Єдиного Державного Реєстру підприємств та організацій України, відповідачем у справі є ВАТ проектно-будівельна фірма "Херсонбуд". На підставі ст. 132 Господарського кодексу України, відокремлені підрозділи (структурні одиниці) господарських організацій визнаються суб'єктами господарювання, що здійснюють свою діяльність від імені цих господарських організацій без статусу юридичної особи.

Відповідно до ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.99 № 1105-XIV, підприємство зобов'язане своєчасно та повністю нараховувати та сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, що встановлені Фондом.

Ч. 1 ст. 52 вказаного Закону передбачає, що страхувальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну застрахованому або Фонду соціального страхування від нещасних випадків внаслідок невиконання своїх обов'язків із страхування від нещасного випадку, відповідно до Закону. Відповідно до ст. 55 Закону, спори щодо суми страхових внесків, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, накладення штрафів та з інших питань вирішуються в судовому порядку.

Інструкція "Про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України", затверджена постановою правління Фонду від 12.07.07 № 36, передбачає, що страхувальниками - роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки. При проведенні оплати праці з готівкової виручки чи в натуральній формі платники страхових внесків не пізніше наступного дня після здійснення виплат подають до установи банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків до Фонду. П. 5.1. Інструкції вказує на те, що не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені. Пеня нараховується із сум недоїмки за кожний прострочений день і обчислюється, виходячи із 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь строк.

Згідно акту перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачення коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України № 451 від 26.11.09 року, розмір недоїмки відповідача становить 2896,18 грн., з яких: 1685,16 грн. - недоїмки, 1211,02 грн. - сума страхових внесків строк сплати яких не настав, 70,97 грн. - пені. Доказів про сплату суми недоїмки на день розгляду справи до суду не надходило.

Враховуючи те, що зобов'язання, які передбачають сплату страхових внесків до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Херсоні відповідачем не виконані та приймаючи до уваги документальне підтвердження факту та розміру боргу, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими і такими що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 8, 9, 12, 19, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Позов задовольнити.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства Проектно-будівельної фірми "Херсонбуд" (73000, м. Херсон, вул. Кірова, 24, код 01273243) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Херсоні (р/р 37173401900016 ГУДКУ в Херсонській обл., МФО 852010, код ЄДРПОУ 25900302) недоїмку у сумі 1685 (одну тисячу шістсот вісімдесят п'ять) грн. 16 коп. та пеню у сумі 70 (сімдесят) грн. 97 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Василяка Д.К.

кат. 6.12

Дата ухвалення рішення28.09.2010
Оприлюднено16.03.2017
Номер документу65250252
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1248/10/2170

Постанова від 28.09.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 25.03.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 23.03.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 12.03.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 03.03.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні