Ухвала
від 02.03.2017 по справі 638/3157/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/3157/17

Провадження № 1-кс/638/667/17

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

про надання дозволу на проведення обшуку

02 березня 2017 року Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

Слідчого судді ОСОБА_1

За участю прокурора ОСОБА_2

При секретарі ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові клопотання слідчого слідчої групи СУ ГУ Національної поліції в Харківській області майора поліції ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_2 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015220480003956 від 21.08.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку, в якому зазначив, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Харківській області спільно з слідчим відділом Шевченківського відділення поліції Холодногірського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області здійснюється досудове розслідування за кримінальним провадженням, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015220480003956 від 21.08.2015 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, що передбачено ч. 3 ст. 191 КК України..

Під час досудового розслідування встановлено, що у травні 2015 року КЗОЗ «ЦМЕД та МК», проведено відкриті конкурсні торги стосовно закупівлі 12 найменувань гумових шин та камер для автомобілів швидкої медичної допомоги. Згідно протоколу розкриття пропозиції конкурсних торгів № 2 від 07.05.2015 року у закупівлях приймали участь ТОВ «Сотін груп» з пропозицією вартості товару 917,2 тисяч гривень та ТОВ ВКФ «Електронтехсервіс ЛТД» з пропозицією вартості товару 891, тисяч гривень. За результатами оцінки вищевказаних пропозицій посадовими особами КЗОЗ «ЦМЕД та МК» в результаті зловживання своїми службовими повноваженнями переможцем конкурсних торгів було визнано ТОВ ВКФ «Електронтехсервіс ЛТД» не зважаючи на те, що вартість запропонованої зазначеним суб`єктом підприємницької діяльності продукції було завищено на суму 205272 гривні.

Під час досудового розслідування отримано інформацію Головного відділу Управління СБУ в Харківській області щодо ознак порушення вимог чинного законодавства України з боку посадових осіб КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та катастроф» (код ЄДРПОУ 38494108, м. Харків, проспект Правди, буд. 13). В ході перевірки інформації встановлено, що у травні 2015 року КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та катастроф» проведено відкриті конкурсні торги стосовно закупівлі 12 найменувань гумових шин та камер для автомобілів швидкої медичної допомоги. Згідно протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів № 2 від 07.05.2015 року у вказаних закупівлях приймали участь ТОВ «Сотін груп» з пропозицією 917,2 тисяч гривень та ТОВ «ВКФ Електронтехсервіс ЛТД» з пропозицією 891,5 тисяч гривень.

За результатами оцінки вказаних пропозицій, зловживаючи своїм службовим становищем, посадовими особами КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та катастроф» переможцем було визнано ТОВ «ВКФ Електронтехсервіс ЛТД», не зважаючи на те, що ціна на запропоновану товариством продукцію була завищена в порівнянні з ринковою вартістю аналогічною продукцією. Відповідно довідки ТОВ «ТЕК Європа», що здійснює оптово-роздрібну торгівлю шинами на легковий, вантажний та спеціалізований автотранспорт по всій території України вартість зазначених шин становить 575,7 гривень.

Таким чином, КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та катастроф», виконуючи роль замовника продукції за державний кошт, в порушення ст. 3 Закону України «Про здійснення державних закупівель» не забезпечив раціональне та економне використання бюджетних коштів та не керувався принципами здійснення державних закупівель, а саме: максимальна економність та ефективність.

Крім того, відповідно до п. 22 Порядку складання, розгляду, затвердження основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 року № 228: під час складання кошторисів показники видатків бюджету та надання кредитів з бюджету, що включаються до проекту кошторису, повинні бути обґрунтовані відповідними розрахунками за кожним кодом економічної класифікації видатків або класифікації кредитування бюджету і деталізовані за видами та кількістю товарів (робіт або послуг) із зазначенням вартості за одиницю. При цьому, згідно п.п. 2 п. 20 Порядку, під час визначення видатків установи повинен забезпечуватися суворий режим економії коштів та матеріальних цінностей.

Не зважаючи на це, згідно видаткових накладних № ПК-0000343 від 03.06.2015 року та ПК-0000405 від 06.07.2015 року КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та катастроф» за вказаною угодою на рахунки ТОВ «ВКФ Електронтехсервіс ЛТД» перераховано бюджетні грошові кошти на загальну суму 891,5 тисяч гривень.

Відповідно до висновку судової товарознавчої експертизи № 8629 від 04.09.2015 року загальна середня вартість майна, що було реалізовано ТОВ «ВКФ Електронтехсервіс ЛТД», а саме шин автомобільних складала 686269 гривень.

Відповідно висновку судової економічної експертизи № 2825 від 06.04.2016 року в обсязі наданих на дослідження документів та в межах компетенції судового експерта-економіста, виходячи з вихідних даних поставлених у питанні слідчого про те, що закупівля у ТОВ «ВКФ Електронтехсервіс ЛТД» гумових шин та камер для автомобілів швидкої медичної допомоги згідно договору № 5-ВТ-2015 від 26.05.2015 року здійснювалась по завищеним цінам, у порівнянні з цінами, наведеними у висновку судової товарознавчої експертизи № 8629 від 04.09.2015 року, втрата активів КЗОЗ «Центр екстреної медичної допомоги та катастроф» документально підтверджується на суму 205272,48 грн.

Згідно п. 1.3 «Порядку взаємодії між органами державної контрольно-ревізійної служби та органами прокуратури, внутрішніх справ і Служби безпеки України», затвердженого наказом Головного контрольно-ревізійного управління України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України від 19.10.2006 року № 346/1025/685/53 втрата активів об`єктом контролю та/або державної, що сталися внаслідок порушення законодавства об`єктом контролю шляхом дій або бездіяльності його посадових (службових) осіб кваліфікується як матеріальна шкода (збитки).

Під час досудового розслідування в рамках виконання доручення в наданого в порядку ст. 40 КПК України співробітниками співробітниками ОУ Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області, в ході проведення заходів встановлено фактичну адресу та фактичних керівників ТОВ «Пран-Т» (код ЄДРПОУ 40619992), яке входить до складу злочинного угрупування та використовується, на ряду з іншими СПД, в схемах злочинної мінімізації оподаткування для отримання неправомірної вигоди службовими особами ТОВ та його засновниками. Встановлено місце фактичного мешкання учасників злочинної групи, номери мобільних телефонів та автотранспорт, яким вони користуються, а саме: гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , м. Горлівка, Донецька обл., і.п.н. НОМЕР_1 , громадянство України, освіта вища, раніше не засуджений, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Калінінським РВ УМВС України в Донецькій області 02.08.2000 року, гр. ОСОБА_6 , народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Горлівка, Донецька обл., і.п.н. НОМЕР_3 , громадянство України, освіта вища, раніше не засуджений. Зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_4 виданий Ц-Міським РВ Горлівського МУ УМВС України в Донецькій області 21.03.2002 року. Користується автомобілем ВАЗ 111840 НОМЕР_5 .

Також, використовуючи бази ДФС та оперативну інформацію, встановлено, що гр. ОСОБА_5 , разом з іншими підконтрольними особами, які входять до очолюваного ним злочинного угрупування (зокрема ОСОБА_6 , який відповідає за облік неврахованої готівки та товару який реалізовується, та іншими службовими особами та найманими працівниками ТОВ «Прін-Т», зазначеними в даному рапорті), здійснюють реалізацію неврахованого товару (автошини та диски) за готівку без будь-якого відображення у бухгалтерському та податковому обліках, використовуючи при цьому торгівельні майданчики мережі інтернет, такі як: «Rozetka», «OLX» та створений ними інтернет-магазин «Автошинка», використовуючи при цьому у схемі доставки та розрахунків мережу «Нова Пошта», «Інтайм» або прямий платіж на розрахункові картки Приват Банку, які зареєстровані на підставних підконтрольних осіб, одним з яких є гр-н ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , який фактично не займається ні якою господарською діяльністю і не зареєстрований як фізична особа-підприємець. Оперативними заходами встановлено номер розрахункової картки гр-на ОСОБА_7 : НОМЕР_6 , відкритий в Приват Банку, який використовується гр-ми ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , та іншими, для приховування реальних об`ємів реалізації продукції (автошини та диски), ухилення від сплати податків та «конвертації» коштів у готівку. Основним постачальником продукції авто шин, яка реалізується за допомогою інтернет ресурсів, є підприємство «Омега автопоставка», в даному випадку закупівля товару здійснюється виключно за готівку і ні де по облікам не проходить. Постачальником ТОВ «Прін-Т» є ТОВ «Преміорі», який являється імпортером авто шин та дисків. Також оперативним щляхом було встановлено що підприємство ТОВ ВКФ «Електронтехсервіс» придбавав гумові шини через торгівельний майданчик інтернет- магазин «Автошинка» за готівку.

Виконуючи окреме доручення по даному кримінальному провадженню було встановлено складські приміщення, де зберігається неврахований по облікам товар шини, і звідки здійснюється його реалізація: м. Харків, пр-т Московський, б. 247-Б.

Використовуючи оперативні можливості встановлено, що підпільний офіс з «чорновою» бухгалтерією, де знаходяться печатки, штампи підприємств та ФО-П, задіяних у вище зазначених злочинних схемах, та де розміщуються сервери з «чорновим» обліком товарів та готівкових коштів, розташований за адресою: м. Харків, пр-т Московський, б. 247-Б.

Також, поряд із господарською діяльністю ТОВ «Прін-Т» (код ЄДРПОУ 40619992), яка має ознаки злочинності, гр-н ОСОБА_5 , організовує та залучає до схеми по мінімізації податкових зобов`язань ще декілька підконтрольних йому підприємств, а саме: ТОВ «ВКМС» (код ЄДРПОУ 40534914), ТОВ «Вольф-Стиль» (код ЄДРПОУ 39843884), ФО-П ОСОБА_6 , ФО-П ОСОБА_8 .. Основний вид діяльності вказаних СГД оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів. Вищезазначені підприємства поряд з підконтрольними гр. ОСОБА_5 фізичними особами-підприємцями: ФО-П ОСОБА_5 , ФО-П ОСОБА_8 , ФО-П ОСОБА_6 , та іншими, використовуються ним, для оприбутковування неврахованого в обороті товару, мінімізації податкових зобов`язань, реалізації товару через мережу інтернет та отримання готівки, при цьому дані готівкові операції не відображаються у податковому та бухгалтерському обліку та відповідно не підлягають оподаткуванню. Також по зазначеним підприємствам при формуванні податкового кредиту та податкових зобов`язань спостерігаються розбіжності по номенклатурі товарів, що в свою чергу свідчить про наявність «фіктивних» ознак в реалізації даних господарських операцій.

Крім того, встановлено, що безпосереднім місцем здійснення реалізації гумових автомобільних шин за готівкові кошти, місцем зберігання бухгалтерської та іншої документації, що відображає протиправну діяльність є приміщення, що розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , що відповідно довідки № 80378035 з Державного реєстру прав на нерухоме майно, належить на праві власності Закритому акціонерному товариству "Витязь" (код ЄДРПОУ 22633480).

З метою документування злочинної схеми господарської діяльності вказаних вище суб`єктів господарювання виникала необхідність у відшуканні та приєднанні до матеріалів кримінального провадження предметів, що мають доказове значення для проведення досудового розслідування, а саме: печаток, штампів, чорнових записів, комп`ютерних та електронних носіїв інформації, бухгалтерської та фінансової документації, не облікованих грошових коштів, що здобуті в результаті незаконної діяльності, а також інших предметів та документів, що мають суттєве значення для проведення досудового розслідування та які в подальшому можуть мати доказове значення по кримінальному провадженню.

В своєму клопотанні слідчий вказує на те, що вказані вище документи, предмети та інформація, що може міститися в них, мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, необхідно провести обшук в приміщенні, що розташоване за адресою: м. Харків, пр-т Московський, б. 247-Б, що відповідно довідки № 80378035 з Державного реєстру прав на нерухоме майно, належить на праві власності Закритому акціонерному товариству "Витязь" (код ЄДРПОУ 22633480), з метою відшукання печаток, штампів, чорнових записів, комп`ютерних та електронних носіїв інформації, бухгалтерської та іншої фінансової документації, бланків документації, не облікованих грошових коштів, що здобуті в результаті незаконної діяльності, а також інших предметів та документів, що мають суттєве значення для проведення досудового розслідування та які в подальшому можуть мати доказове значення по кримінальному провадженню, так як ці документи в подальшому під час розслідування кримінального провадження будуть використані для призначення судово-почеркознавчих експертиз, технічних експертиз документів, а також інформація, що міститься в них може мати доказове значення для повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування та встановлення істини у кримінальному провадженні.

вказані вище документи, предмети та інформація, що може міститися в них, мають суттєве значення для

Вказана інформація має суттєве значення для встановлення істини по справі, встановлення особи, яка скоїла вказане кримінальне правопорушення злочин, може бути використана як доказ та не може бути здобута іншим шляхом.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 163 КПК України, при розгляді вказаного клопотання вважаю виклик особи, у користуванні якої знаходяться приміщення, не потрібен, в звязку з тим, що існує реальна загроза завчасного знищення або переховування інформації, яка має суттєве значення для встановлення істини по справі і може бути використана, як доказ.

Суд, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, вважає доводи слідчого переконливими, а клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 234,235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчої групи СУ ГУ Національної поліції в Харківській області майора поліції ОСОБА_4 , яке погоджене прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_2 за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12015220480003956 від 21.08.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, про проведення обшуку задовольнити.

Надати слідчому слідчої групи СУ ГУ Національної поліції в Харківській області майору поліції ОСОБА_4 та прокурору відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_2 дозвіл на проведення обшуку в приміщенні, що розташоване за адресою: м. Харків, пр-т Московський, б. 247-Б, що відповідно довідки № 80378035 з Державного реєстру прав на нерухоме майно, належить на праві власності Закритому акціонерному товариству "Витязь" (код ЄДРПОУ 22633480), з метою відшукання печаток, штампів, чорнових записів, комп`ютерних та електронних носіїв інформації, бухгалтерської та фінансової документації, не облікованих грошових коштів, що здобуті в результаті незаконної діяльності, а також інших предметів та документів, що мають суттєве значення для проведення досудового розслідування та які в подальшому можуть мати доказове значення по кримінальному провадженню, так як ці документи в подальшому під час розслідування кримінального провадження будуть використані для призначення судово-почеркознавчих експертиз, технічних експертиз документів, а також інформація, що міститься в них може мати доказове значення для повного, всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування та встановлення істини у кримінальному провадженні.

Строк дії ухвали встановити терміном на 30 діб з дня її постановлення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу65273017
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —638/3157/17

Ухвала від 02.03.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні