Постанова
від 28.09.2010 по справі 10445/09/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" вересня 2010 р. Справа № 2-а-10445/09/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Горшков В.М.,

при секретарі: Роман О.С.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Херсона

до Акціонерного товариства закритого типу "Херсонський завод гумотехнічних виробів"

про стягнення боргу по витратах на виплату і доставку пільгових пенсій,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Херсона звернулось до адміністративного суду з позовом до Акціонерного товариства закритого типу "Херсонський завод гумотехнічних виробів", в якому просить суд стягнути заборгованість по витратах на виплату та доставку пільгових пенсій за серпень - листопад 2007 року у сумі 12614,07 грн.

Представник позивача позовні вимоги підтримав, пояснивши що за період з серпня по листопад 2007 року управлінням Фонду пропорційно пільговому стажу, напрацьованому на АТЗТ "Херсонський завод гумотехнічних виробів", виплачено в якості пенсії 14055,53 грн., що підтверджується наданими довідками про отримання фізичними особами пенсії за віком за списком № 2 при пільговому стажі, розрахунками, які направлялися підприємству і довідками - розрахунками. Проте відповідач не відшкодував Управлінню Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Херсона суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених фізичним особам на пільгових умовах у сумі 12614,07 грн. Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон) передбачено, що до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, пенсії на пільгових умовах призначаються за нормами зазначеного Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Закону України "Про пенсійне забезпечення". Відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівником пенсійного віку установи та організації за рахунок власних коштів зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату і доставку пенсій.

Представник відповідача проти позову заперечував, мотивуючи тим, що Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" не передбачено право Пенсійного фонду України звертатись з позовами до підприємств страхувальників про стягнення заборгованості із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по списку № 2, оскільки відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон) ці витрати повинні виплачуватись за рахунок коштів Державного бюджету.

Заслухавши пояснення сторін, розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» , право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці при наявності пільгового стажу. Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка . В разі відсутності у трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій та їх правонаступників.

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України» від 17.02.2000 року № 1461-ІІІ порядок внесення плати на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій змінено. А саме норму, що регулювала дане питання у ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» - виключено та врегульовано порядок покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій шляхом введення окремого виду збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у Закон.

Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, передбачені ст. 1 цього Закону, повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірах, встановлених ст. 4 цього Закону.

Зокрема, у відповідності до вимог Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» , для суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Розмір сум до відшкодування витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається у повідомленнях, які формуються працівниками Пенсійного фонду України, а підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду визначену у повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, як це зазначено в Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року № 64/8663.

Розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону в частині пенсій були своєчасно направлені відповідачу.

Абзацом 5 пункту 2 Розділу ХV Прикінцевих положень Закону, врегульовано лише порядок виплати пенсій, а не змінено порядку відшкодування та не звільнено підприємства від сплати збору на відшкодування виплачених пільгових пенсій.

У відповідності з вимогами ст. 3 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» , платники збору на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачують внески до Пенсійного фонду у порядку, визначеному законодавством України.

Пунктом 2 Розділу ХV Прикінцевих положень Закону передбачено, що до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Тобто, на даний час діє зазначений вище порядок відшкодування.

На адресу підприємства були направлені розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсії особам, зазначеним в довідці - розрахунку суми боргу по пільгових пенсіях АТЗТ "Херсонський завод гумотехнічних виробів" за період з серпня по листопад 2007 року на загальну суму 12614,07 грн. До теперішнього часу борг позивачу не сплачено.

Матеріалами справи підтверджується, що загальна сума фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених особам за спірний період часу становить 12614,07 грн., яку представник відповідача в судовому засіданні підтвердив. Спірна сума нарахована і виплачена органом Пенсійного фонду. Відповідач у встановлений строк був повідомлений про розмір сум, що підлягали до відшкодуванню.

Проте, відповідач в порушення вищенаведених норм законів, не відшкодував позивачу суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій. Доказів сплати вищевказаної суми заборгованості суду не надано.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 158 - 163, 167 КАС України, суд

постановив :

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з акціонерного товариства закритого типу "Херсонський завод гумотехнічних виробів" (73000, м.Херсон, вул. Перекопська, 178-а, р/р 260097855, код 05516932, МФО 352093) на користь управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Херсона (73000, м.Херсон, вул. Перекопська, 166, р/р 256093011200 в ВАТ "Ощадбанк", ОКПО 21294862, МФО 352457) заборгованість по витратах на виплату та доставку пільгових пенсій за період з серпня по листопад 2007 року у сумі 12614,07 грн. (дванадцять тисяч шістсот чотирнадцять грн. 07 коп.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України чи прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 06 жовтня 2010 р..

Суддя Горшков В.М.

кат. 6.13

Дата ухвалення рішення28.09.2010
Оприлюднено15.03.2017
Номер документу65287433
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10445/09/2170

Постанова від 28.09.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Горшков В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні