Ухвала
від 13.03.2017 по справі 761/7794/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/7794/17

Провадження № 1-кс/761/4878/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва Осаулов А.А., при секретарі Вольда М.А., розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС третього відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України старшого лейтенанта податкової міліції Черевичного М.О., внесене по кримінальному провадженню за №32015000000000201, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.10.2015 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч.3 ст. 28 ч. 3 ст. 212, ч.2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні Центрального казенного підприємства пробірного контролю (ЄДРПОУ 21661728), за адресою: м. Київ, вул. Штідта Отто, 26, -

В С Т А Н О В И В :

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС третього відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України старшого лейтенанта податкової міліції Черевичного М.О., за погодженням із заступником начальника відділу процесуального керівництвом досудового розслідування та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України Сьоміч А.А. по кримінальному провадженню за №32015000000000201, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.10.2015 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч.3 ст. 28 ч. 3 ст. 212, ч.2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до документів із правом їх вилучення, які перебувають у володінні Центрального казенного підприємства пробірного контролю (ЄДРПОУ 21661728), за адресою: м. Київ, вул. Штідта Отто, 26.

На обґрунтування клопотання зазначено, що службові особи Центрального казенного підприємства пробірного контролю (ЄДРПОУ 21661728) та інших казенних підприємств пробірного контролю під час клеймування ювелірних виробів із дорогоцінних металів, суб'єктам господарської діяльності здійснили зловживання службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків.

У зв'язку із вищевикладеним, на даний час у органу досудового розслідування виникла необхідність у дослідженні та долученні до матеріалів кримінального провадження документів Центрального казенного підприємства пробірного контролю що свідчать про операції з суб'єктами господарської діяльності, щодо клеймування ювелірних виробів із дорогоцінних металів за період з 01.01.2015 по 01.03.2017.

Так, у ході проведення досудового розслідування, встановлено що Центральне казенне підприємство пробірного контролю (ЄДРПОУ 21661728), знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Штідта Отто, 26.

Суд вважає за можливе відмовити в задоволення клопотання з огляду на наступне.

Як вбачається зі змісту ст. 162 ч. 1 п.п. 4, 8 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація та персональні дані особи, що знаходяться у базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 5 цієї ж статті передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора (п.2) ч.3 ст. 132 КПК України).

При прийнятті рішення судом враховано, що відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Так, подане до суду клопотання слідчого не відповідає вимогам, регламентованим, зокрема, п.7 ч.2 ст.160 КПК України, а саме: у клопотанні не зазначено щодо можливості використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах та неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів та не зазначено, враховуючи попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення, зазначену в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Таким чином, у вказаному клопотанні слідчим в порушення вимог ч.5 ст.163

КПК України не доведено, що речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні.

Такий ступінь втручання до Центрального казенного підприємства пробірного контролю (ЄДРПОУ 21661728) не виправдовується потребою досудового розслідування.

Окрім того, у клопотанні не зазначено, які саме обставини будуть доводитись шляхом надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні Центрального казенного підприємства пробірного контролю (ЄДРПОУ 21661728) та необхідність їх вилучення, що позбавляє можливості слідчого суддю дійти обґрунтованого висновку, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Крім того, слідчим не наведено обставин, що існує загроза зміни чи знищення вказаного майна з боку інших осіб, а його вилучення є необхідним для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Обставин, передбачених п. 4-7 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні слідчим наведено не було.

У відповідності до ч.1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення, відповідно до якого відкрите кримінальне провадження та в межах якого подано вказане клопотання, а також необґрунтованість та недоведеність необхідності застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя не знаходить правових підстав для задоволення вказаного клопотання.

Ураховуючи наведене та керуючись ст.ст. 159-164 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС третього відділу управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України старшого лейтенанта податкової міліції Черевичного М.О., внесене по кримінальному провадженню за №32015000000000201, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 09.10.2015 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч.3 ст. 28 ч. 3 ст. 212, ч.2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні Центрального казенного підприємства пробірного контролю (ЄДРПОУ 21661728), за адресою: м. Київ, вул. Штідта Отто, 26, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення13.03.2017
Оприлюднено16.03.2017
Номер документу65300968
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні Центрального казенного підприємства пробірного контролю (ЄДРПОУ 21661728), за адресою: м. Київ, вул. Штідта Отто, 26

Судовий реєстр по справі —761/7794/17

Ухвала від 13.03.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 13.03.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні