Постанова
від 05.08.2011 по справі 3644/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2011 р. Справа № 2-а-3644/11/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Анісімова О. В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Херсона до міського комунального підприємства "Херсонелектротранс" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 34583,91 грн.,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Херсона (далі по тексту - позивач або УПФУ) звернулось до адміністративного суду з вимогою стягнути з міського комунального підприємства "Херсонелектротранс" (далі по тексту - відповідач або МКП "Херсонелектротранс") борг з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 34583,91 грн. за базовий звітний період календарний місяць червень 2011 р.

У судове засідання сторони не з'явились. Представник позивача надала клопотання, відповідно до змісту якого позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Представник відповідача надала заяву, згідно із якої позовні вимоги визнає у повному обсязі та просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Враховуючи вищевикладене та на підставі ч. 4, ст. 122 КАС України суд визнав за можливе розглянути справу у порядку письмового провадження.

Відповідно до змісту позовної заяви, спір полягає у наступному. Так, МКП "Херсонелектротранс" використовувало та використовує працю найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за якими зараховується до спеціального стажу, що надає право на призначення пенсії на пільгових умовах. Підставами для призначення відповідної пенсії є документи, що підтверджують спеціальний стаж: трудова книжка, а за відсутності запису у ній - уточнююча довідка, що видається підприємством, на якому працівник набув спеціальний стаж роботи. Зокрема, відповідачем підтверджено такий трудовий стаж стосовно визначеного кола його працівників. Відповідно до Розділу XV Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-ІV (далі по тексту - Закон № 1058-ІV) та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 (далі по тексту - Інструкція) підприємства, що підтвердили наявність у працівника спеціального трудового стажу відповідно до записів у трудових книжках або виданих уточнюючих довідок, зобов'язані відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Для цього територіальним органом Пенсійного фонду щорічно визначається розмір сум до відшкодування зазначених витрат, який вказується у повідомленні, що до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій надсилається відповідному підприємству. Відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відбувається щомісячно до 25 числа у розмірі сум, зазначених у повідомленні Пенсійного фонду. Однак, всупереч цьому, станом на момент подачі позову сума відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за червень 2011 р. МКП "Херсонелектротранс" не відшкодована. Таким чином, у відповідача наявний борг у розмірі 34583,91 грн., який позивач просить стягнути.

Відповідач позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Дослідивши наявні матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі виходячи із наступного.

МКП "Херсонелектротранс" є юридичною особою.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" від 16 січня 2003 р. № 36 (далі по тексту - Списки) затверджено переліки виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, в особливо тяжких та особливо шкідливих, тяжких та шкідливих умовах, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 2 Розділу XV Закону № 1058-ІV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах, затверджених Списками, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. На даний момент такий закон не прийнято. Тому, згідно із п. 2 Розділу XV Закону № 1058-ІV до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в Списках, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058-ІV в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Крім того, підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на роботах, затверджених Кабінетом Міністрів України за Списком №1, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється у порядку, визначеному Інструкцією. Так, відповідно до пп. 6.1, п. 6 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах - у розмірі 100 відсотків, та особам, що працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за списком № 1 - у розмірі 90 відсотків у 2011 р. Відповідно до п. 20 постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній" від 12 серпня 1993 р. № 637 спеціальний трудовий стаж для призначення пенсії за віком на пільгових умовах підтверджується записом у трудовій книжці, а за його відсутності - відповідною уточнюючою довідкою, виданою підприємством. Так, МКП "Херсонелектротранс" підтверджено зазначений трудовий стаж для наступних осіб: за списком №1 - ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19, ОСОБА_20, ОСОБА_21, ОСОБА_22, ОСОБА_23, ОСОБА_24. ОСОБА_25, ОСОБА_26, всього витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - 27753,97 грн.; за списком №2 - ОСОБА_27, ОСОБА_28, ОСОБА_29, ОСОБА_30, ОСОБА_31, ОСОБА_32, ОСОБА_33, ОСОБА_34, всього витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - 6829,94 грн. Таким чином, наявні передбачені законом підстави для відшкодування відповідачем витрат на виплату та доставку пенсій, призначених зазначеним особам на пільгових умовах, у розмірі 90 відсотків - за списком № 1, та 100 відсотків - за списком № 2.

Відповідно до пп. 6.4, п. 6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Повідомлення про направлення розрахунків № 3283/01 від 09.06.2011 надіслане УПФУ до МКП "Херсонелектротранс" та отримане останнім 14.06.2011, про що свідчить копія такого повідомлення із штампом відповідача та відміткою про отримання.

Згідно із пп. 6.8, п. 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Всупереч цьому, станом на момент подачі позову МКП "Херсонелектротранс" не сплатив суму відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період місяць червень 2011 р. у розмірі 34583 грн. 91 коп., що підтверджується розрахунком боргу МКП "Херсонелектротранс" за червень 2011 р.

Відповідно до ст. 112 КАС України відповідач має право визнати адміністративний позов повністю або частково. У разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову.

Враховуюче, те, що відповідач адміністративний позов визнав у повному обсязі, а також вищезазначені обставини справи, суд приймає визнання відповідачем адміністративного позову у повному обсязі, вважає, що борг відповідача з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій підлягає стягненню, а тому позов необхідно задовольнити у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 112, 158 - 163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Херсона до міського комунального підприємства "Херсонелектротранс" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 34583,91 грн. задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з міського комунального підприємства "Херсонелектротранс" (код ЄДРПОУ 03328635) на користь управління Пенсійного фонду України в Дніпровському районі м. Херсона (код ЄДРПОУ 21294862) борг по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій у сумі 34583 (тридцять чотири тисячі п'ятсот вісімдесят три) гривні 91 коп. на р/р 256063071212 в ВАТ "Ощадбанк" МФО 352457.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Анісімов О.В.

кат. 10.1

Дата ухвалення рішення05.08.2011
Оприлюднено20.03.2017
Номер документу65317412
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3644/11/2170

Постанова від 05.08.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Анісімов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні