Постанова
від 09.09.2011 по справі 4024/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2011 р. Справа № 2-а-4024/11/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Анісімова О. В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом прокурора Високопільського району Херсонської області в інтересах держави в особі Великоолександрівської міжрайонної виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Високопільського міжгосподарського Дитячого оздоровчого табору "Мрія" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,

встановив:

Прокурор Високопільського району Херсонської області звернувся в інтересах держави в особі Великоолександрівської міжрайонної виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі по тексту - позивач або Фонд) до адміністративного суду з позовом про стягнення з Високопільського міжгосподарського Дитячого оздоровчого табору "Мрія" (далі по тексту - відповідач або ВМДОТ "Мрія") заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням у розмірі 2034,42 грн.

У судове засідання сторони не з'явились. Прокурор надав заяву, відповідно до змісту якої позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Позивач надав заяву, відповідно до змісту якої позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить розглянути справу у порядку письмового провадження. Причини неявки відповідача суду невідомі, про час та місце слухання справи він повідомлений належним чином, у судове засідання викликався повторно, про що свідчать повернуті до суду конверти з поштовими повідомленнями з відміткою про невручення у матеріалах справи. Враховуючи вищевикладене та на підставі ч. 4, 6 ст. 128 КАС України, суд визнав за можливе розглянути справу у порядку письмового провадження.

Відповідно до змісту позовної заяви, суть спору полягає у наступному.

ВМДОТ "Мрія" є юридичною особою, що у своїй діяльності використовує найману працю. Маючи статус роботодавця, в силу положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі по тексту – Закон № 2240) відповідач зобов'язаний сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (далі по тексту – страхові внески), що нараховуються на суми доходів, які він виплачує своїм працівникам. Однак, станом на момент подачі позову ВМДОТ "Мрія" має прострочену заборгованість по сплаті страхових внесків у розмірі 2034,42 грн., у зв'язку із чим позивач просить стягнути її з відповідача у судовому порядку.

Відповідач про свою правову позицію у справі не повідомив.

Дослідивши наявні матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі виходячи з наступних підстав.

Із набранням чинності 01.01.2011 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування " від 08.07.2010 № 2464-VI (далі по тексту - Закон №2464-VI), сплату всіх обов'язкових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у тому числі і внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, замінено сплатою одного платежу, що консолідує у собі внески, які сплачувались раніше, – єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Відповідно до п. 7 розділу VIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону № 2464-VI стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01.01.2011, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01.01.2011 не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Таким чином, до спірних правовідносин, що розглядаються у даній справі, слід застосовувати законодавство, що було чинним до 01.01.2011, а саме: Закон № 2240 та постанова правління Фонду “Про затвердження Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду” від 26.06.2001 № 16 (далі по тексту –Інструкція).

Згідно із ст. 1 Закону № 2240 загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

Відповідно до ст. ст. 9, 13 Закону № 2240, розділу 5 Інструкції Фонд є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів, стягує заборгованість зі сплати страхових внесків у судовому порядку. Таким чином, Фонд має право звертатись до адміністративного суду з позовом про стягнення боргу по сплаті страхових внесків. При цьому, виходячи із змісту ст. 60 КАС України право прокурора на звернення до суду з позовом в інтересах суб'єкта владних повноважень є похідним від відповідного права такого суб'єкта владних повноважень.

Згідно із ст. 19 Закону № 2240 страхувальники-роботодавці, у тому числі юридичні особи, сплачують страхові внески, нараховані ними на суми виплачених доходів найманим працівникам. Відповідно до ст. 23, 30 Закону № 2240, розділу 4 Інструкції страхувальники-юридичні особи щомісячно нараховують страхові внески в розмірах, встановлених чинним законодавством. При цьому не мають значення джерела фінансування витрат на оплату праці. Нарахування здійснюються без зменшення заробітної плати на суму податків та обов'язкових платежів. Страхові внески нараховуються на суми коштів оплати праці всіх категорій найманих працівників, у тому числі позаштатних, сезонних, тимчасових і тих, хто виконує роботу за сумісництвом. Перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків. Не сплачені в цей строк кошти вважаються недоїмкою, яка може стягуватись у судовому порядку.

Відповідно до змісту копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ВМДОТ "Мрія" є юридичною особою, зареєстрованою 01.10.1997.

20.10.2010 ВМДОТ "Мрія" надано звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 9 місяців 2010 р., згідно із яким відповідач використовує у своїй діяльності найману працю та має заборгованість по сплаті страхових внесків у розмірі 2034,42 грн. Тобто, зазначені внески нараховані на доходи, виплачені ВМДОТ "Мрія" своїм працівникам у 2010 р. Виходячи з цього і вищезазначених норм Закону № 2240 та Інструкції строк сплати таких страхових внесків настав. Листом від 08.02.2011 № 01/07-34 Фонд повідомляв відповідача про необхідність погашення зазначеної заборгованості. Зазначений лист отриманий ним 09.02.2011. Всупереч цьому, ВМДОТ "Мрія" не сплачує зазначену заборгованість і станом на момент подачі позову її розмір становить 2034,42 грн.

Виходячи з вищевикладених обставин справи, суд вважає, що заборгованість відповідача по сплаті страхових внесків підлягає стягненню, а позовні вимоги – задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 158 - 163, 167 КАС України, суд -

постановив:

Адміністративний позов прокурора Високопільського району Херсонської області в інтересах держави в особі Великоолександрівської міжрайонної виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Високопільського міжгосподарського Дитячого оздоровчого табору "Мрія" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Високопільського міжгосподарського Дитячого оздоровчого табору "Мрія" (код ЄДРПОУ 05446048) на користь Великоолександрівської міжрайонної виконавчої дирекції Херсонського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (код ЄДРПОУ 26083101) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням у розмірі 2034 (дві тисячі тридцять чотири) гривні 42 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Анісімов О.В.

кат. 10.1

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.09.2011
Оприлюднено21.03.2017
Номер документу65349534
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4024/11/2170

Постанова від 09.09.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Анісімов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні