Постанова
від 07.11.2011 по справі 4815/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" листопада 2011 р. 11 год.47 хв.Справа № 2-а-4815/11/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Хом'якової В.В.,

при секретарі: Мельник О.О., за участю представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Скадовському районі Херсонської області до Малого комунального підприємства "Водне господарство" про стягнення податкового боргу,

встановив:

Державна податкова інспекція у Скадовському районі Херсонської області (позивач, ДПІ) звернулась до адміністративного суду з позовом, в якому просить стягнути з малого комунального підприємства "Водне господарство" (відповідач, МКП "Водне господарство", боржник) борг по податку з доходів фізичних осіб в сумі 99 612грн. 31 коп., який виник в результаті несплати самостійно визначеного зобов'язання в поданих до ДПІ податкових розрахунках за І-ІІ квартали 2011 року. Позовні вимоги ДПІ обгрунтовані положеннями ст.ст. 14, 18, 168 ПК України, боржник є податковим агентом та має своєчасно та в повному обсязі сплачувати задекларовані зобов'язання по податку з доходів фізичних осіб.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги, просила суд позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, мотивуючи тим, що згідно акту звірки з ДПІ, в період з 01.01.2011 по 01.11.2011 нарахування по податку з доходів фізичних осіб МКП "Водне господарство" складає 183004,93 грн., сплачено за цей період 170868,06 грн., розмір заборгованості станом на 01.11.2011 перед бюджетом складає 12136,87 грн., дана заборгованість є поточним платежем і буде погашена після виплати заробітної плати за жовтень 2011 року. Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду по справі № 2а-6397/10 було стягнуто з підприємства 658 878,29 грн. боргу по податку з доходів фізичних осіб. Підприємство сплачує свої зобов'язання, але ДПІ у Скадовському районі самостійно змінює призначення платежу та зараховує грошові кошти сплачені за 2011 рік в рахунок погашення минулих боргів. Підприємством "Водне господарство" сплачено до бюджету 99 612,31 грн. податку, що підтверджується платіжними документами, тому у суду відсутні підстави для задоволення позовних вимог.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши позиції представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Мале комунальне підприємство "Водне господарство" є юридичною особою, зареєстровано 07.05.2003 рішенням Скадовської районної державної адміністрації Херсонської області, вид діяльності: "комунальне та побутове водопостачання". Перебуває на обліку в ДПІ у Скадовському районі, є платником податку з доходів фізичних осіб.

Відповідно до підпункту 162.1.3 пункту 162.1 статті 162 Податкового кодексу України платником податку з доходів фізичних осіб є податковий агент. Згідно підпункту 14.1.180 пункту 14.1 статті 14 ПК України податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV цього Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV цього Кодексу.

Підпункт а), б), ґ) пункту 176.2 статті 176 ПК України визначає, що особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов'язані: своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок; подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається; нести відповідальність у випадках, визначених цим Кодексом.

МКП "Водне господарство" подано до ДПІ у Скадовському районі розрахунки сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за І-ІІ квартали 2011 року. В розрахунку за І квартал 2011 року від 10.05.11 № 900305142 МКП "Водне господарство" визначило своє податкове зобов'язання по податку на доходи фізичних осіб в сумі 47 473,56 грн. та в розрахунку за ІІ квартал 2011 року від 09.08.11 № 14306 визначено суму зобов'язання в розмірі 52138,75 грн.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Згідно підпункту 16.1.4 пункту 16.1 ст. 16 ПК України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно наданого зворотнього боку облікової картки платника станом на 04.11.11 МКП "Водне господарство" вбачається, що підприємство сплачує свої податкові зобов'язання з ПДФО, але несвоєчасно та не в повному обсязі, у зв'язку з чим у останнього існує борг в сумі 608528,87 грн. + пеня за несвоєчасне погашення боргу в розмірі 7074,50грн. Даний борг також підтверджується наданим відповідачем актом звірки від 03.11.11.

Відповідно до пп.20.1.28 п. 20.1 ст. 20 ПК України органи державної податкової служби України мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Виходячи з матеріалів справи вбачається, що розмір заборгованості підтверджується наданими позивачем розрахунків з ПДФО, облікової картки платника податку станом на 04.11.2011.

Суд не приймає до уваги твердження відповідача щодо відсутності у податкової інспекції права на самостійне спрямування здійснених платником податків платежів в рахунок погашення боргів за минулі роки, оскільки Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VІ (ПК України), зокрема пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 6 кодексу, передбачає обов'язок сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи. Згідно пункту 87.9 статті 87 ПК України у разі наявності у платника податків податкового боргу органи державної податкової служби зобов'язані зарахувати кошти, що сплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків. Спрямування коштів платником податків на погашення грошового зобов'язання перед погашенням податкового боргу забороняється, крім випадків спрямування цих коштів на виплату заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідач не заперечує тієї обставини, що сплачував поточні податкові зобов'язання, маючи податкові борги за попередні звітні періоди. При зарахуванні грошових коштів в рахунок погашення податкового боргу, зараховувались дані суми за тим податком, який був вказаний в платіжних документах, але якщо платник податків не виконує встановленої ПК України черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), орган державної податкової служби має право самостійно здійснювати розподіл такої суми у порядку, визначеному ПКУ. Податковий орган не змінював призначення платежу, кошти в автоматичному режимі зараховувались на погашення існуючої заборгованості підприємства МКП "Водне господарство". Наявність судового рішення про стягнення податкового боргу за попередній період не є перешкодою для таких дій ДПІ.

На підставі викладеного, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню. В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину постанови суду та повідомлено про дату та час складення постанови в повному обсязі. Судові витрати по справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 158 - 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив :

Позов Державної податкової інспекції у Скадовському районі Херсонської області задовольнити.

Стягнути з міського комунального підприємства "Водне господарство" (вул. Паризької Комуни, 100, м. Скадовськ, Херсонська область, 75700, код ЄДРПОУ 32503441) до бюджету Скадовської міської ради на рахунок 33210800700268 в ГУ УДК у Херсонській області, код ОКПО 24103683, МФО 852010, код платежу 11010100 заборгованість по податку з доходів фізичних осіб за І-ІІ квартали 2011 року в сумі 99 612 (дев'яносто дев'ять тисяч шістсот дванадцять) грн. 31 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України чи прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 09 листопада 2011 р.

Суддя Хом'якова В.В.

кат. 8.1.5

Дата ухвалення рішення07.11.2011
Оприлюднено21.03.2017
Номер документу65349538
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4815/11/2170

Постанова від 07.11.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні