Постанова
від 06.10.2011 по справі 2а/2570/4494/2011
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

06.10.2011 КОПІЯ:

Справа № 2а/2570/4494/2011

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 жовтня 2011 р. м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Клопот С.Л.,

при секретарі Дзюбі М.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні без фіксування його за допомогою звукозаписувального технічного засобу в порядку ст. 41 КАС України в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Срібнянського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного страхування України до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах про стягнення недоїмки та пені, -

В С Т А Н О В И В:

Срібнянський районний центр зайнятості - робочий орган виконавчої дирекції Фонду загальнобов'язкового державного страхування України (далі - Срібнянський РЦЗ) звернувся до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах (далі - ТОВ Компанія Птах ) про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків в сумі 12588,10 грн. та пені в сумі 1162,15 грн., всього борг у сумі 13750,25 грн. Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач зареєстрований як платник страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття та зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески. Однак, всупереч цього за відповідачем рахується недоїмка зі сплати страхових внесків, яка останнім в добровільному порядку не сплачена.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, надіслав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ТОВ Компанія Птах (ідентифікаційний код 33365767) зареєстровано Срібнянською районною державною адміністрацією Чернігівської області 08.04.2005 року та взято на облік у Срібнянському РЦЗ як платника страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття 08.04.2005 року, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та повідомленням Срібнянського РЦЗ про взяття на облік платника страхових внесків.

Згідно п. 7 розділу VІІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Відповідно ч. 3 ст. 17 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття , в редакції, діючої на момент виникнення заборгованості (далі - Закон) перерахування страхових внесків здійснюється страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або виручки від реалізації товарів (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу) вважається одержання відповідних сум готівкою, зарахування на банківський рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, одержання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей в рахунок зазначених виплат (доходу), фактичне здійснення з цих виплат (доходу) відрахувань, передбачених законодавством або за виконавчими документами, чи будь-яких інших відрахувань. Якщо роботодавці несвоєчасно чи не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються санкції, передбачені статтею 38 цього Закону.

Статтею 35 Закону передбачено обов'язок роботодавця своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески.

Згідно ч. 1 ст. 38 Закону роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Відповідно до п.п. 7.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18 грудня 2000 р. N 339 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2001 р. за N 30/5221 (далі - Інструкція) контроль за правильним нарахуванням, своєчасним і повним перерахуванням та надходженням страхових внесків здійснюється центрами зайнятості шляхом проведення планових перевірок.

Згідно п.п. 7.4 Інструкції у разі виявлення під час перевірки простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, своєчасно не обчислених та не сплачених страхових внесків (недоїмки) вони донараховуються та стягуються з нарахуванням пені та накладанням штрафу. Рішення про стягнення простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, у тому числі донарахованих сум страхових внесків (недоїмки), пені та штрафу, приймається керівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду чи його заступником за місцезнаходженням (місцем проживанням) платника страхових внесків на підставі акта перевірки.

Срібнянським РЦЗ проведено перевірку правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування та надходження страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття ТОВ Компанія Птах за період з 18.02.2010 року по 31.12.2010 року, якою встановлено недоїмку зі сплати страхових внесків в сумі 12588,10 грн., в зв'язку з чим нараховано пеню в сумі 1162,15 грн., що підтверджується актом перевірки № 17 від 26.05.2011 року.

Акт перевірки відповідачем отримано, однак суму заборгованості та пені в добровільному порядку не сплачено.

Згідно ст. 39 Закону спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Срібнянського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного страхування України до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах підлягають задоволенню, оскільки є обґрунтованими та законними, а заборгованість зі сплати страхових внесків та пені стягненню на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Срібнянського районного центру зайнятості - робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного страхування України до товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Компанія Птах (ідентифікаційний код 33365767) на користь Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття заборгованість зі сплати страхових внесків та пеню в сумі 13750 (тринадцять тисяч сімсот п'ятдесят ) грн. 25 коп.:

- р/р 37176971900493 в ГУДК в Чернігівській області, МФО 853592, код 50040100 в сумі 12588 (дванадцять тисяч п'ятсот вісімдесят вісім) грн. 10 коп.;

- р/р 37172975900493 в ГУДК в Чернігівській області, МФО 853592, код 50040200 в сумі 1162 (одна тисяча сто шістдесят дві) грн. 15 коп.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя: (підпис) ОСОБА_1

З оригіналом згідно

Постанова суду від 03.10.2011 року законної сили не набрала

Суддя: Клопот С.Л.

Дата ухвалення рішення06.10.2011
Оприлюднено21.03.2017

Судовий реєстр по справі —2а/2570/4494/2011

Постанова від 03.10.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 30.08.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Постанова від 06.10.2011

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні