Ухвала
від 10.03.2017 по справі 757/13319/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/13319/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Шапутько С. В., за участю секретаря Березовської К. А., слідчого Савчука М.В., розглянувши у судовому засіданні в м. Києві клопотання слідчого слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві Савчука М. В. про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В :

На розгляд до слідчого судді надійшло вказане клопотання.

Обґрунтовуючи подане клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві знаходяться матеріали досудового розслідування №32016100060000040 від 01 квітня 2016 року, за фактом умисного ухилення від сплати податків у значних розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ Підзем-Буд (код ЄДРПОУ 38777156) в ході здійснення фінансово-господарської діяльності пов'язаної з виконанням субпідрядних робіт по влаштуванню побутової каналізації тощо, з метою ухилення від сплати податків відображалось здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, що мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ Промтехбуд (код ЄДРПОУ 31058286), ТОВ Горсан (код ЄДРПОУ 39791208).

Також встановлено, що ТОВ Підзем-Буд (код ЄДРПОУ 38777156), ТОВ Підземспецбуд (код ЄДРПОУ 39440399) виконували субпідрядні роботи для ТОВ Термо-1 (код ЄДРПОУ 22901086) за державні кошти, розкрадаючи їх шляхом маніпулювання кількістю фактично виконаних робіт та перераховуючи їх на розрахункові рахунки підприємств, що мають ознаки фіктивності.

Крім того, встановлено факти виплати службовими особами ТОВ Підзем-Буд (код ЄДРПОУ 38777156), ТОВ Підземспецбуд (код ЄДРПОУ 39440399) працівникам підприємств зарплати в конвертах не відображаючи такі операції в документах бухгалтерського та податкового обліку підприємства.

Встановлено, що КП Житлоінвестбуд-УКБ (код ЄДРПОУ 31958324) мало фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ Термо-1 (код ЄДРПОУ 22901086), Національним авіаційним університетом (код ЄДРПОУ 01132330) та ПрАТ Фундамент (код ЄДРПОУ 1416332).

При розслідуванні даного кримінального провадження виникла необхідність у встановленні та перевірці факту реального здійснення фінансово-господарської діяльності КП Житлоінвестбуд-УКБ (код ЄДРПОУ 31958324) з ТОВ Термо-1 (код ЄДРПОУ 22901086) та ПрАТ Фундамент (код ЄДРПОУ 1416332) з метою встановлення можливих фактів заниження обсягів операцій на митній території України, проведення розрахунків або вчинення безтоварних операцій, здійснення незаконної діяльності, ухилення від сплати податків та зборів службовими особами зазначених підприємств, фактів реалізації товарно-матеріальних цінностей за готівкові кошти без відображення таких у документах податкового та бухгалтерського обліку, фактів виводу грошових коштів, з використанням розрахункових рахунків підконтрольних підприємств та здійснення іншої незаконної діяльності вищезазначеними підприємствами.

З метою встановлення всіх обставин кримінальних правопорушень, що підлягають доказуванню, у слідства виникла необхідність отримання тимчасового доступу до документів, які знаходяться у володінні КП Житлоінвестбуд-УКБ (код ЄДРПОУ 31958324) і самі по собі та в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення зазначених вище фактичних даних.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, слідчим суддею визнано можливим розглянути клопотання без виклику представника особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

В судовому засіданні слідчий подане клопотання підтримав з підстав, викладених в ньому, просив задовольнити.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до положення ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя задовольняє клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ч. 6 цієї ж статті слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 цієї ж статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документів, та неможливість іншими способами довести ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, так як слідчим у судовому засіданні доведена необхідність отримання доступу до документів, оскільки вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, довести ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, іншим способом неможливо.

Поряд з тим, клопотання слідчого не містить доводів, які б давали підстави слідчому судді для надання доступу з метою вилучення саме оригіналів запитуваних документів, оскільки слідчим до клопотання не додано будь-яких доказів того, що у провадженні призначено експертизу, для забезпечення проведення якої слід отримати оригінали запитуваних документів.

На підставі викладеного і керуючись ст. 107, 110, 159, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві Сидорчуку Р. А., слідчому СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві Савчуку М. В., слідчому СУ ФР ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві Шишці Т. Д. тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні КП Житлоінвестбуд-УКБ (код ЄДРПОУ 31958324), в яких містяться відомості про фінансово-господарську діяльність КП Житлоінвестбуд-УКБ (код ЄДРПОУ 31958324) з ТОВ Термо-1 (код ЄДРПОУ 22901086), Національним авіаційним університетом (код ЄДРПОУ 01132330) та ПрАТ Фундамент (код ЄДРПОУ 1416332) у період з січня 2012 року по 10 березня 2017 року, а саме: договорів або угод з додатками та доповненнями, податкових накладних, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, рахунків-фактур, видаткових (прибуткових) накладних, актів виконаних робіт, прийому-передачі товарів (робіт, послуг), інвойсів, сертифікатів якості (відповідності) товарів, паспортів заводів виробників та технічної документації на реалізовані (придбані) ТМЦ, сертифікатів походження (СТ-1, EUR1, EUR2, Form A та інших), експертних висновків Торгівельно-Промислової Палати по визначенню коду та вартості товару, платіжних доручень, оборотно-сальдових відомостей по квартально по рахунках 311, 361, 631 за весь період взаємовідносин з зазначенням сальдо на початок та кінець періоду, журналів складського обліку та інші бухгалтерські документи за вказаний період, банківських виписок, товарно-транспортних накладних (у разі їх відсутності довідок про їх відсутність з зазначенням ким здійснювалось перевезення товару (спосіб та засіб перевезення, реквізити перевізника), договорів укладених з перевізниками товару, платіжних доручень, що підтверджують оплату транспортних послуг, актів виконаних робіт (транспортних послуг), журналів реєстрації доручень на отримання ТМЦ, інших документів щодо розрахунків з перевізниками, книг реєстрації виїзду та в'їзду автотранспорту на територію підприємства, у разі якщо, товарно-матеріальні цінності (послуги, роботи) придбавалися з метою подальшої їх реалізації, документів що підтверджують таку реалізацію (договорів, податкових, видаткових накладних, актів виконаних робіт, прийому-передачі товарів (робіт, послуг), виписок банку, платіжних доручень, товарно-транспортних накладних, у разі замовлення будівельних робіт: протоколів погодження ціни, довідок про вартість виконаних будівельних робіт, дозволів на проведення робіт, актів форми КБ1 та КБ2, журналів ввідного інструктажу щодо техніки безпеки, книг реєстрації виїзду та в'їзду автотранспорту на територію будівельного об'єкту, кошторисів робіт (послуг), паспорти будівельних об'єктів, наказів на призначення відповідальних осіб з числа працівників вказаних підприємств, які виконували адміністративно-розпорядчі функції в період здійснення взаємовідносин, посадових інструкцій та копій їх паспортів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя С. В. Шапутько

Ухвала виготовлена в 2-х примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/13319/17-к.

Примірник 2 та завірену копію ухвали надано слідчому Савчуку М.В.

Слідчий суддя С. В. Шапутько

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.03.2017
Оприлюднено21.03.2017
Номер документу65390993
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/13319/17-к

Ухвала від 10.03.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 10.03.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні