Ухвала
від 16.03.2017 по справі 761/8904/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/8904/17

Провадження № 1-кс/761/5615/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 міста Києва

ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42017101100000093 від 13.03.2017 року за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст.365-2 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Київської місцевої прокуратури № 10 міста Києва

ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням по кримінальному провадженню № 42017101100000093, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 13.03.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.365-2 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_4 за адресою: м. Київ, вул. В. Житомирська, 16, оф. 6.

Клопотання мотивовано тим, що Київською місцевою прокуратурою № 10 міста Києва здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 12016100100008986 від 19.07.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст.190, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358 190ККУкраїни, за фактом заволодіння шляхом обману об`єктами нерухомості з використання завідомо підроблених документів.

Так, співробітниками відділу з обслуговування Шевченківського району УЗЕ в м. Києві ДЗЕ Національної поліції України, отримано інформацію, що на території м. Києва та Київської області діє група осіб (раніше судимих за аналогічні злочини), яка використовуючи завідомо підроблені документи на нерухомість (біржові угоди, договори купівлі-продажу, технічні паспорти, довідки БТІ, ухвали і постанови судів, підроблені паспорти громадян України та підставних осіб) шляхом обману заволодівають об`єктами нерухомості, розташованими в м. Києві та Київській області. В подальшому, зареєстровані за підробленими документами об`єкти нерухомості перепродають для отримання фінансової вигоди, здобутої злочинним шляхом.

Особи, які діють у злочинній групі здійснюють підготовку фіктивних документів на об`єкти нерухомого майна (житловий та не житловий фонд), а саме шляхом підробки біржових угод, інформаційних довідок з БТІ м.Києва та Київської області, підробки паспортів, ідентифікаційних кодів, технічних паспортів на приміщення, замовляють фіктивні грошові оцінки приміщення, здійснюють пошук державних реєстраторів та приватних нотаріусів через яких згодом здійснюють операції з відчуження нерухомості з використанням підроблених документів. Займаються пошуком підставних осіб, на яких виготовлені підроблені документи та квартири та приміщення, та координацією їх дій у нотаріуса.

Київської місцевою прокуратурою №10 на виконання ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду проведено обшук 03.03.2017 у нежитловому приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , яке належить ОСОБА_5 .

В ході обшуку вилучено документацію на купівлю-продаж нерухомого майна (житловий та нежитловий фонд), оригінали довіреностей, довідок БТІ, оцінки нерухомості та технічні паспорти на нерухоме майно.

Зокрема, в ході обшуку вилучено 12 оригіналів довіреностей на ім`я підставної особи ОСОБА_6 щодо розпорядження нерухомим майном, укладання та підписування дозволених законодавством договорів по керуванню та розпорядженню належним майном, у тому числі договорів купівлі-продажу, міни, застави, іпотеки тощо. Вказані довіреності посвідчені приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_4 .

За фактом зловживання приватним нотаріусом КМНО ОСОБА_4 своїми повноваженнями Київською місцевою прокуратурою №10 внесено відповідні відомості до ЄРДР за №42017101100000093 від 13.03.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 365-2 КК України.

На даний час, у органу досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_4 за адресою м. Київ, вул. В. Житомирська, 16, оф. 6, зберігаються предмети злочину - документи на об`єкти нерухомого майна (житловий та нежитловий фонд), біржові угоди, ухвали і постанови судів, паспорти громадян України, інформаційні довідки з БТІ м. Києва та Київської області, ідентифікаційні коди власників, технічні паспорти на приміщення, звіти про грошову оцінку майна, кошти отримані злочинним шляхом, які використовуються учасниками злочинної організації у своїй протиправній діяльності, зокрема щодо протиправного заволодіння об`єктами нерухомого майна тощо.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно власником приміщення за адресою: м. Київ, вул. В.Житомирська, 16, є ТОВ «Марвін-Юкрейн» (код ЄДРПОУ 33828918).

Враховуючи вищевикладене вбачається, що іншим способом, ніж проведення обшуку в приміщенні офісу приватного нотаріуса ОСОБА_4 за адресою м. Київ, вул. В. Житомирська, 16, оф. 6, неможливо встановити місцезнаходження інших учасників злочинного угрупування та виявити і вилучити предмети і документи, які в подальшому будуть використані як докази.

На підставі наведеного, з метою встановлення місцезнаходження учасників злочинної групи та предметів злочину: грошових коштів одержаних незаконним шляхом, документів на об`єкти нерухомого майна (житловий та не житловий фонд), біржових угод, ухвал і постанов судів, паспортів громадян України, ідентифікаційних кодів, інформаційних довідок з БТІ м. Києва та Київської області, технічних паспортів на приміщення, звітів про грошову оцінку майна, інформацію та документи про державних реєстраторів та приватних нотаріусів, через яких здійснювалися операції з відчуження нерухомості, які використовуються учасниками злочинної організації у своїй протиправній діяльності, зокрема щодо протиправного заволодіння об`єктами нерухомого майна, які мають значення для розслідування справи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що докази знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

В судовому засіданні прокурор Київської місцевої прокуратури № 10 міста Києва

ОСОБА_3 просив надати дозвіл на проведення обшуку в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_4 за адресою м. Київ, вул. В. Житомирська, 16, оф. 6.

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення прокурора, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 та ч. 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

При цьому клопотання слідчого має відповідати вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України, зокрема в ньому мають бути зазначені відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться, про речі, документи або осіб, яких планується відшукати, та до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Необхідність долучення до клопотання слідчого оригіналів чи копій документів, якими він обґрунтовує своє клопотання, є необхідним з метою перевірки слідчим суддею обставин, визначених у ч. 5 ст. 234 КПК України.

Згідно з ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відтак, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, пояснення прокурора, надані під час розгляду клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що воно не відповідає вимогам ст. 234 КПК України, прокурором не обґрунтовано дане клопотання, крім того, не доведено неможливість звернення з клопотанням про тимчасовий доступ, а також не конкретизовано документи, до яких потрібен доступ, а тому клопотання не підлягає задоволенню.

Таким чином, на даний час клопотання не відповідає вимогам ст.234 КПК України і за таких обставин слідчим не доведено обставин, зазначених у ч. 5 ст. 234 КПК України, а тому клопотання про проведення обшуку на даний час задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233-236, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 міста Києва

ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42017101100000093 від 13.03.2017 року за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст.365-2 КК України, про проведення обшуку в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_4 за адресою: м. Київ, вул. В. Житомирська, 16, оф. 6 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення16.03.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу65391811
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42017101100000093 від 13.03.2017 року за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст.365-2 КК України

Судовий реєстр по справі —761/8904/17

Ухвала від 16.03.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні