Ухвала
від 21.03.2017 по справі 551/197/17
ШИШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 551/197/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про надання дозволу на проведення ревізії

21 березня 2017 року селище Шишаки

Слідчий суддя Шишацького районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду селища Шишаки Полтавської області слідчого СВ Шишацького ВП Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності,

ВСТАНОВИВ:

20 березня 2017 року слідчий СВ Шишацького ВП Миргородського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 , за погодженням з прокурором, звернувся до суду із клопотання про надання дозволу на проведення працівниками Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності в частині нарахування та виплати заробітної плати і премій працівникам Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради протягом 2016-2017 років.

Клопотання мотивоване тим, що в ході проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню № 42017171260000034 від 16 березня 2017 року розпочатому за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України, виникла обґрунтована необхідність проведення позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності з питань нарахування та виплати заробітної плати і премій, а також виявлення інших можливих фінансових зловживань працівникам Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради протягом 2016-2017 років.

Заслухавши пояснення слідчого та думку прокурора, які клопотання підтримали з мотивів зазначених у ньому та наголошували на неможливості встановлення істини у кримінальному провадженні іншим чином, вивчивши матеріали кримінального провадження додані до клопотання, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, 16 березня 2017 року за наслідками самостійного виявлення кримінального правопорушення начальником Шишацького відділу Миргородської місцевої прокуратури ОСОБА_3 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017171260000034 з попередньою правовою кваліфікацією за ч.1 ст. 191 КК України внесені відомості щодо порушень допущених директором Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради в частині самостійного встановлення та отримання премій протягом 2016-2017 року.

Так з матеріалів справи вбачається, що попри те, що премії директору територіального центру. встановлюються Шишацькою селищною радою виключно у відсотках до посадового окладу та не передбачено її нарахування на інші види виплат зокрема надбавок, в період часу з січня 2016 по січень 2017 року ОСОБА_5 видала ряд наказів в яких визначила, що встановлена їй надбавка за напруженість у роботі в розмірі 50% посадового окладу враховується також і при нарахуванні їй премії, що в кінцевому наслідку призвело до зайвого нарахування та виплати премії у розмірі 18365,27 грн.

З метою перевірки законності нарахування та виплати протягом 2016-2017 років директору та іншим працівникам Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради заробітної плати, виявлення інших можливих фінансових зловживань, а також встановлення розміру збитків заподіяних державі (в разі їх наявності) виникла необхідність у проведенні позапланової виїзної документальної ревізії з даного питання силами Держаудитслужби.

Відповідно до вимог ч.6 ст. 22 КПК України, суд створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Згідно ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Згідно приписів ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим у порядку, передбаченому цим Кодексом. Одним зі шляхів збирання доказів сторонами кримінального провадження є витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб висновків ревізій та актів перевірок.

Згідно вимог ст. 4 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» ревізія є формою здійснення органом державного фінансового контролю інспектування, яке полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності підконтрольної установи, яка повинна забезпечувати виявлення наявних фактів порушення законодавства, встановлення винних у їх допущенні посадових і матеріально відповідальних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 11 вищевказаного Закону позаплановою виїзною ревізією вважається ревізія, яка не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю і проводиться за наявності вичерпного переліку певних обставин, в тому числі у разі надходження доручення щодо проведення ревізій від органів прокуратури, Національної поліції, в якому містяться факти, що свідчать про порушення підконтрольними установами законів України, перевірку додержання яких віднесено законом до компетенції органів державного фінансового контролю.

Частиною 6 ст. 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» визначено, що позапланові ревізії органами державного фінансового контролю можуть здійснюватись лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду.

Приймаючи до уваги вищевикладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. 84, 93, 110, 159-164, 309, 369372 та 395 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Шишацького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення позапланової виїзної документальної ревізії - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення спеціалістами Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради (38000, Полтавська область, Шишацький район, с. Шишаки, вул. Партизанська, 4, код ЄДРПОУ 40201690) в частині нарахування та виплати працівникам центру за період з 01 січня 2016 року по 31 січня 2017 року заробітної плати з усіма її складовими (надбавки, доплати, премії тощо), тривалістю 15 робочих днів (з розрахунку 5-ти денного робочого тижня), в період з 22 березня по 11 квітня 2017 року включно.

На вирішення ревізії поставити наступні питання:

- чи були порушені вимоги закону службовими особами Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради при нарахуванні та виплаті заробітної плати, премій всім працівникам вказаного центру?

- якщо так, то який розмір збитків заподіяно інтересам держави?

- в ході перевірки фінансово-господарської діяльності Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради перевірити підстави та законність нарахування заробітної плати та премій директору і іншим працівникам центру за розпорядженнями (наказами) директора територіального центру, Шишацького селищного голови;

- перевірити правильність нарахування та виплати (доплат) тимчасово відсутнім працівникам;

- в разі виявлення порушень, в тому числі і при нарахуванні заробітної плати чи премії директору, іншим працівникам Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради нарахувати розмір завданих збитків;

- інші питання які виникнуть в ході проведення перевірки в частині зберігання і використання майна та фінансових ресурсів, що перебувають у розпорядженні службових осіб Територіального центру соціального обслуговування та надання соціальних послуг Шишацької селищної ради.

Копію ухвали вручити учасникам кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_6 Сиволап

Дата ухвалення рішення21.03.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу65415522
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової виїзної документальної ревізії фінансово-господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —551/197/17

Ухвала від 21.03.2017

Кримінальне

Шишацький районний суд Полтавської області

Сиволап Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні