Рішення
від 15.03.2017 по справі 511/2901/16-ц
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/2901/16-ц

Номер провадження: 2/511/221/17

15 березня 2017 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Теренчук Ж. В.,

секретаря - Ніколас С.О.,

за участю позивачів - ОСОБА_1, ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Роздільна Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

В грудні 2016 року ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 звернулись в суд з позовною заявою до Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, в якій просять визнати за кожним із них право власності в порядку спадкування за законом по 1/3 частині земельної ділянки площею 8,77 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Буцинівської сільської ради, масив НОМЕР_2, ділянка НОМЕР_3, яка належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5.

Представник відповідача Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області в судове засідання не з"явився, надав суду заяву, в якій позовні вимоги ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_2 визнав повністю, не заперечував проти їх задоволення, просив справу розглянути у його відсутність.(а.с.31)

Позивачі ОСОБА_1, який також діє за доручення від імені ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в судовому засіданні заявлену позовну заяву підтримали повністю. Суду пояснили, що ІНФОРМАЦІЯ_4 померла їх мати - ОСОБА_5. Після її смерті відкрилась спадщина на належну їй земельну ділянку площею 8,77 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Буцинівської сільської ради, масив НОМЕР_2, ділянка НОМЕР_3, яка належала їй на підставі свідоцтва про право на спадщину від 06.10.2008 року серії ВКТ №443202. Заповіт ОСОБА_5 за життя не залишила, а тому має місце спадкування за законом. Спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_5 є діти померлої - ОСОБА_1, ОСОБА_2 (до одруження ОСОБА_2), ОСОБА_3 (до одруження ОСОБА_3). Вони у встановленому законом порядку прийняли спадщину, звернувшись до нотаріуса з відповідними заявами. Однак в видачі свідоцтва про право спадщину на земельну ділянку їм було відмовлено у зв'язку з відсутністю державної реєстрації права власності на зазначену земельну ділянку. Тому просять рішенням суду задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Суд, заслухавши позивачів, вивчивши матеріали справи, дослідивши представлені докази, оглянувши копію спадкової справи, прийшов до висновку, що заявлений позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_5, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4, виданим 10.04.2015 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби по Роздільнянському району Роздільнянського міжрайонного управління юстиції в Одеській області, актовий запис №245. (а.с.6)

При житті ОСОБА_5 належала земельна ділянка площею 8,77 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, масив НОМЕР_2, ділянка НОМЕР_3, яку вона прийняла після смерті свого чоловіка ОСОБА_6, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину від 06.10.2008 року серії ВКТ №443202, виданим державним нотаріусом Великомихайлівської державної нотаріальної контори, зареєстрованого в реєстрі за №2-4525. (а.с.14)

Вартість належної ОСОБА_5 земельної ділянки становить 234036,94 грн, що підтверджується листом Відділу Держгеокадастру у Роздільнянському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області №34-1522-0.12-2462/2-16 від 23.08.2016 року. (а.с.13)

Однак прийнявши спадщину після смерті чоловіка , ОСОБА_5 право власності на успадковану земельну ділянку не оформила, державний акт про право власності на земельну ділянку , який був на той час правовстановлюючим документом на землю, не отримала, належне їй право власності на нерухоме майно не зареєструвала та померла ІНФОРМАЦІЯ_4.

Згідно витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-5103245312016 від 11.08.2016 року земельна ділянка загальною площею 8,7744 з кадастровим номером НОМЕР_1 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, масив НОМЕР_2, ділянка НОМЕР_3 зареєстрована за ОСОБА_6 на підставі Державного акту від 06.02.2003 року серії НОМЕР_5. (а.с.15)

Відповідно до ст.125 ЗК право власності на земельну ділянку , а також право постійного користування та право оренди виникають з моменту держаної реєстрації цих прав. Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом , а також право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж посвідчується зокрема цивільно-правовою угодою щодо відчуженні земельної ділянки, укладеною в порядку , встановленому законом.

Відповідно до ст.125 ЗК України в редакції , яка діяла на момент отримання ОСОБА_1 в спадщину земельної ділянки в 2008 році , право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Тобто відповідно до редакції вказаної статті право власності на той час на земельну ділянку набувалось з моменту державної реєстрації правовстановлюючого документу, що посвідчував право власності на землю.

Тому суд вважає, що в порядку, встановленому чинним земельним законодавством в 2008 році ОСОБА_1 набула право власності на вищевказану земельну ділянку , так як отримала правовстановлюючий документ - свідоцтво про право на спадщину, крім цього виготовила технічну документацію , а тому відповідно до ст.1216 ЦК України дана земельна ділянка входить до спадкового майна та право на неї переходить до її спадкоємців у порядку спадкування.

Ст.1217 ЦК України передбачає, що спадкування здійснюється за законом або за заповітом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкоємцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За життя ОСОБА_5 заповіту не склала, тому має місце спадкування за законом.

В порядку ст.1261 ЦК України до спадкоємців першої черги за законом входять діти померлого, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_5 є її діти:

- син ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_6, виданим 01.04.1977 року Кіровським с/ЗАГС Роздільнянського району Одеської області, актовий запис №16 (а.с.20);

- донька ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_7, виданим 01.02.1982 року Кіровським с/ЗАГС Роздільнянського району Одеської області, актовий запис №2 (а.с.21);

- донька ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_8 виданим 29.03.1984 року Кіровським с/ЗАГС Роздільнянського району Одеської області, актовий запис №17 (а.с.22).

Інших спадкоємців першої черги не має.

Відповідно до ч.1 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Згідно вимог ч.1,2 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має особисто подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини згідно ч.1 ст. 1270 ЦК України встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Згідно ч.1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_2 прийняли спадщину, своєчасно звернулись до державного нотаріуса Роздільнянської районної державної нотаріальної контори Одеської області з заявою про прийняття спадщини, на підставі якої була заведена спадкова справа №176/2015.

Однак нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку у зв'язку з відсутністю державної реєстрації права власності на вказану земельну ділянку. (а.с.7)

Відповідно до п.4.15 розділу 4 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5 видача свідоцтва про права на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві. Згідно п. 4.18 розділу 4 Порядку якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації (за винятком земельної ділянки), нотаріус вимагає, крім правовстановлюючого документа, витяг з Реєстру прав власності. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз'яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання а судовому порядку.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах без зміни її цільового призначення.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки законодавством України не передбачено реєстрацію права власності на нерухоме майно за померлим, відповідно до норм ст.41 Конституції України захистити свої майнові права позивач має можливість лише в судовому порядку.

Тому право ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_2 на спадщину підлягає захисту в судовому порядку, позовні вимоги їх належить задовольнити та визнати за ними, як спадкоємцями за законом право власності по 1/3 частині за кожним земельної ділянки площею 8,77 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташованої на території Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, масив НОМЕР_2, ділянка НОМЕР_3, яка належала на праві власності померлій ОСОБА_5

Судові витрати позивачем сплачено при зверненні з позовом до суду у повному обсязі.

На підставі ст.ст. 1216-1218, 1223, 1225, 1261, 1268-1270 ЦК України, Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", керуючись ст.ст.10, 11, 60, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, - задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 право власності по праву спадкування за законом на 1/3 частину земельної ділянки площею 8,77 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, масив НОМЕР_2, ділянка НОМЕР_3, яка належала на праві власності померлій ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5.

Визнати за ОСОБА_3 право власності по праву спадкування за законом на 1/3 частину земельної ділянки площею 8,77 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, масив НОМЕР_2, ділянка НОМЕР_3, яка належала на праві власності померлій ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5.

Визнати за ОСОБА_2 право власності по праву спадкування за законом на 1/3 частину земельної ділянки площею 8,77 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер НОМЕР_1, розташована на території Буцинівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, масив НОМЕР_2, ділянка НОМЕР_3, яка належала на праві власності померлій ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_5.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Одеської області через Роздільнянський районний суд Одеської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Ж. В. Теренчук

СудРоздільнянський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.03.2017
Оприлюднено23.03.2017
Номер документу65421625
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —511/2901/16-ц

Рішення від 15.03.2017

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Теренчук Ж. В.

Рішення від 15.03.2017

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Теренчук Ж. В.

Ухвала від 16.02.2017

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Теренчук Ж. В.

Ухвала від 04.01.2017

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Теренчук Ж. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні