Постанова
від 20.03.2017 по справі 807/1916/16
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

20 березня 2017 рокум. Ужгород№ 807/1916/16

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Луцович М.М.

при секретарі судових засідань - ОСОБА_1

сторони в судове засідання не з'явились;

розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовною заявою Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Рахівському районі до Сільськогосподарського ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ПРІЕТЕНІЯ" про стягнення коштів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Рахівському районі звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Сільськогосподарського ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ПРІЕТЕНІЯ" про стягнення коштів.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що 30.09.2016 року було прийняте рішення щодо припинення юридичної особи ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ПРІЕТЕНІЯ" шляхом ліквідації. ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ПРІЕТЕНІЯ" є страхувальником і був зареєстрований у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Рахівському районі на підставі поданої ним заяви від 19.07.2001 року.

У встановленому законодавством порядку ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ передало особову справу потерпілого ОСОБА_3, який працював у вищевказаному товаристві і отримав ушкодження здоров'я внаслідок нещасного випадку на виробництві, про що 10.09.1997 р. складено акт №1 про нещасний випадок на виробництві, до відділення виконавчої дирекції Фонду для продовження виплат, які на підставі Закону № 1105 продовжує отримувати страхові виплати у відділенні Фонду. У разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому повинні бути капіталізовані для виплати потерпілому, то виходячи із розрахунку різниці між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації, з відповідача підлягає стягненню сума платежів, які підлягають капіталізації для розрахунку з потерпілим на ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ПРІЕТЕНІЯ становить 51164,58 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак надіслав на адресу суду клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження та просив суд даний адміністративний позов задовольнити з підстав викладених у позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився повторно, заперечень проти позову з доказами на адресу суду не направляв, про причини своєї неявки суд не повідомляв, хоча належним чином повідомлявся судом про дату, час та місце судового розгляду даної адміністративної справи.

Дослідивши подані документи і матеріали справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Згідно Спеціального витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ , зареєстроване за адресою: 90613, Закарпатська область, Рахівський район, с.Середнє Водяне, вул.. Леніна, 1, код ЄДРПОУ 22082671.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ є страхувальником і було зареєстрований у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у РАхівському районі на підставі поданої ним заяви від 19.07.2001 року.(а.с. 8)

30.09.2016 року засновниками Відповідача було прийняте рішення щодо припинення юридичної особи ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ПРІЕТЕНІЯ" шляхом ліквідації.

У товаристві з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ працював та отримав ушкодження здоров'я внаслідок нещасного випадку на виробництві ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, про що 10 вересня 1997 року, складено акт про нещасний випадок на виробництві ( а.с.15-18) та що також підтверджується рішенням Рахівського районного суду від 04.09.2003 року (а.с.19-20)

Районною медико - соціальною експертною комісією (МСЕК) потерпілому при повторному огляді 26.07.2002 року встановлена втрата професійної працездатності - 50 відсотків, потреба в санаторно-курортного лікуванні. Інвалідність та стійка втрата професійної працездатності встановлена безстроково, що підтверджується справкою сер 766/ВП №0121655 ( а.с.22).

Відповідно до розділу XI Закону № 1105, підприємства передають до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України документи, що підтверджують право працівників на страхові виплати, інші соціальні послуги внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, для продовження цих виплат.

У встановленому законодавством порядку ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ передало особову справу потерпілого ОСОБА_3, який працював у вищевказаному товаристві і отримав ушкодження здоров'я внаслідок нещасного випадку на виробництві, до відділення виконавчої дирекції Фонду для продовження виплат, які на підставі Закону № 1105 продовжує отримувати потерпілий страхові виплати у відділенні Фонду.

Відповідно до статті 34 Закону України "Про загальнообов'язкове державне і соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" вищевказаний потерпілий отримує відшкодування шкоди заподіяної його здоров'ю, внаслідок нещасного випадку на виробництві, у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещаснім випадків на виробництві та професійних захворювань України в Рахівському районі.

Відповідно до ст.15 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.1999 року , страхування від нещасного випадку здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків - некомерційна самоврядна організація, що діє на підставі статуту, що затверджується її правлінням.

Згідно абз.3 ч.2 ст.46 Закону 1105 та п.5.9 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасним випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої Постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 року № 36, фінансування Фонду соціального страхування від нещасних випадків здійснюється за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

10.10.2016 року, позивач листом за вих. № 208/01-10 звернувся до голови ліквідаційної комісії ОСОБА_4 Про визнання кредиторської вимоги Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Рахівському районі до ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ на суму 51164,58 грн. в порядку капіталізації. Відповіді до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Рахівському районі не надійшло.

Оскільки ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ припиняє свою діяльність і перестає бути платником до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а потерпілий цього підприємства отримує відшкодування шкоди, внаслідок нещасного випадку на виробництві то Фонд, в особі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Рахівському районі, стає кредитором ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ .

Відповідно до підпункту 2 частини 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", "Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю", який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765 та статті 46 Закону № 1105 кошти одержані від продажу майна банкрута спрямовуються на задоволення вимог, що виникли із зобов'язань банкрута перед працівниками підприємства-банкрута, зобов'язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди житію та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації відповідних платежів у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.п.5.9. п.5 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 20.04.2001 року №12, для покриття витрат фонду потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані, кошти до Фонду сплачуються згідно з Порядком.

Відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", "Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. №765 та статті 46 Закону України '"Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" кошти, одержані від продажу майна банкрута спрямовуються на задоволення вимог, що виникли із зобов'язань банкрута перед працівниками підприємства-банкрута, зобов'язань, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації відповідних платежів у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Законом України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань загальнообов'язкового державного соціального страхування" № 435-У від 12.12.2006 року було внесено зміни до Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" відповідно до яких у другу чергу задовольняються вимоги, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, шляхом капіталізації відповідних платежів, у тому числі до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за громадян, які застраховані в цьому Фонді.

Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів.

Відповідно до п.3 вказаного Порядку капіталізація платежів розраховується як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації, що і зроблено у розрахунку. Сума платежів, які підлягають капіталізації для розрахунку з потерпілим на ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ становить 51164,58 грн. ( а.с. 9).

Сума капіталізованих платежів для потерпілого розраховується за формулою:

Потреба в капіталізації платежів = розмір щомісячної виплати х середня очікувана тривалість життя.

Згідно розрахунку ( а.с.9), загальна потреба в капіталізації коштів ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю ПРІЕТЕНІЯ для розрахунку з потерпілим на виробництві ОСОБА_3 станом на 23.11.2016 року становить 51164,58 грн. (яка розрахована із врахування року народження потерпілого, ступенем втрати працездатності, розміром щомісячної страхової виплат, середньоочікуваною тривалістю життя та ін.).

У відповідності до ст. 69 КАСУ доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Згідно положень ст. 70 КАСУ належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування. Обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

Повно та всебічно з'ясувавши обставини в адміністративній справі, підтверджені належними та допустимими доказами в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Так як позивачем у даній справі є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем юридична особа, то в силу ч.4 ст. 94 КАСУ судові витрати з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст..ст. 11, 70, 71, 86, 94, 128, 160-163 КАС України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Рахівському районі до Сільськогосподарського ОСОБА_2 з обмеженою відповідальністю "ПРІЕТЕНІЯ" про стягнення коштів - задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Пріетенія (90613, с. Середнє Водяне, вул. Леніна, 1, Рахівський район, Закарпатська область, код ЄДРПОУ - 22082671) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Рахівському районі (розрахунковий рахунок № 37176010000009, код - 25450454, банк - ГУДКСУ у Закарпатській області, МФО - 812016) капіталізовані платежі у сумі 51164,58 грн. (п'ятдесят одна тисяча сто шістдесят чотири грн. 58 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

СуддяОСОБА_5

Дата ухвалення рішення20.03.2017
Оприлюднено24.03.2017
Номер документу65435624
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/1916/16

Постанова від 20.03.2017

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 12.12.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 12.12.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

Ухвала від 29.11.2016

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Луцович М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні