Рішення
від 17.03.2017 по справі 924/1160/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" березня 2017 р.Справа № 924/1160/16

за позовом міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності, м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "Піпл Еволюшн", м. Хмельницький

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - виконавчого комітету Хмельницької міської ради, м. Хмельницький

про стягнення 272007,72 грн. заборгованості по орендній платі, 8324,28 грн. пені

Суддя Смаровоз М.В.

Представники:

позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю від 15.01.2016р.;

відповідача: не з'явився;

третьої особи: ОСОБА_2 - за довіреністю від 27.11.2015р.

У судовому засіданні 17.03.2017р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить суд стягнути з відповідача 272007,72 грн. заборгованості по орендній платі (за період з 01.06.2016р. по 29.08.2016.), 8324,28 грн. пені (за період з 26.06.2016р. по 29.08.2016р.) у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем укладеного між сторонами договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 09.07.2014р.

Представники позивача та третьої особи позовні вимоги підтримують.

Незважаючи на те, що відповідач, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, відзив на позов не подав, позовні вимоги за суттю та розміром не оспорив, повноважного представника для участі у судовому засіданні не направив, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами згідно зі ст. 75 ГПК України.

Розглядом матеріалів справи встановлено таке.

09.07.2014р. виконавчим комітетом Хмельницької міської ради (орендодавцем, від імені якого діяло управління коммунального майна Хмельницької міської ради), товариством з обмеженою відповідальністю „ПІПЛ ЕВОЛЮШН» (орендарем) та міським комунальним підприємством по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності (отримувачем коштів, балансоутримувачем) було укладено договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького (далі - договір), відповідно до умов якого орендодавець, балансоутримувач передає, а орендар приймає в строкове платне користування майно - нежитлову будівлю, загальною площею 1602,2 кв.м, розміщене за адресою: м. Хмельницький, вул. Хотовицького, 2А, що перебуває на балансі міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності, вартість якого встановлена за результатами проведення незалежної оцінки (експертним шляхом) і становить відповідно до Звіту про оцінку майна 3503731 грн. станом на 28.02.2014р. Майно передається в оренду для розміщення спортивно-розважального закладу строком на два роки і одинадцять місяців з 09.07.2014р. по 09.06.2017р. (п. 1.1. договору).

Згідно з п. 2.1. договору орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, вказаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі майна з балансоутримувачем.

Як передбачено п. 2.3. договору, у разі припинення, розірвання, відмови від договору майно повертається орендарем балансоутримувачу. Орендар повертає майно аналогічно порядку, встановленому при передачі майна орендарю цим договором. Майно вважається поверненим з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі.

Відповідно до п. 3.1. договору за результатами конкурсу та відповідно до протоколу засідання комісії по проведенню конкурсів по визначенню орендарів нерухомого майна, яке перебуває в міській комунальній власності, від 16.06.2014р. № 6 стартова орендна плата становить 43796,64грн., запропонована орендна плата - 43800 грн. (без врахування індексу інфляції з дати проведення оцінки). Орендна плата коригується на індекс інфляції за період з дати проведення оцінки (з 28.02.2014р. по 09.07.2014р.) - 48477,84 грн. Сума орендної плати за перший місяць оренди липень 2014р. 48477,84 грн. (зкоригована на індекс інфляції за березень, квітень, травень, червень 2014. та без врахування індексу інфляції за липень 2014р.).

Згідно з п. 3.3. договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за попередній місяць.

Як передбачено п. 3.6. договору, орендна плата перераховується отримувачу коштів до 25 числа поточного місяця на обумовлений договором рахунок.

Відповідно до п. 3.7. договору орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується отримувачем коштів відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Розділом 5 договору визначені обов'язки орендаря, де вказано, що орендар зобов'язаний, зокрема, сплачувати в повному обсязі орендну плату до 25 числа поточного місяця отримувачу коштів, на вимогу отримувача коштів проводити звіряння взаєморозрахунків по орендних платежах і оформляти відповідні акти звіряння (п. 5.3. договору).

Згідно із п. 8.2. договору орендодавець та балансоутримувач, отримувач коштів мають право, зокрема, виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього договору або його розірвання в разі погіршення стану орендованого майна внаслідок неналежного виконання умов цього договору, в разі невиконання орендарем умов цього договору, а також в разі зміни Методики розрахунку орендної плати, зміни цін і тарифів, що має наслідком зміну розміру орендної плати.

Як передбачено п. 9.5. договору, орендодавець за письмової пропозиції балансоутримувача, отримувача коштів має право достроково розірвати договір оренди в разі неефективного використання майна, використання його не за призначенням, передачі третій особі без дозволу сесії міської ради, несвоєчасної сплати орендної плати, як передбачено цим договором та чинним законодавством України, та в інших випадках порушення умов договору з боку орендаря.

Відповідно до п. 10.4. договору за ініціативою однієї із сторін цей договір може бути розірвано рішенням господарського суду у випадках, передбачених чинним законодавством.

09.07.2014р. представниками міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності (балансоутримувачем, отримувачем коштів), ТОВ „ПІПЛ ЕВОЛЮШН» (орендарем) було складено акт приймання-передачі про те, що згідно з рішенням виконавчого комітету (сесії Хмельницької міської ради № 449 від 26.06.2014р.), балансоутримувач (отримувач коштів) передає орендареві (користувачу) нерухоме майно, що знаходиться по вул. Хотовицького, 2 А загальною площею 1602,2 кв.м.

Також в матеріалах справи наявні: розрахунок заборгованості, копія судового рішення тощо.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги наступне.

Пунктом 3 ст.3, ст.627 Цивільного кодексу України закріплено принцип свободи договору, який передбачає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Ст. 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання

Відповідно до ст.759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Як передбачено частинами 1, 5 ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.551 ЦК України, предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно. Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Беручи до уваги наведені вище положення закону, враховуючи встановлені судом обставини, неналежне виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Хмельницького від 09.07.2014р., суд вважає правомірними вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 272007,72 грн. заборгованості по орендній платі, 8324,28 грн. пені. Відповідачем доказів на підтвердження добровільного погашення вказаної заборгованості не подано.

За таких обставин, позовні вимоги обґрунтовані матеріалами справи та підлягають задоволенню із стягненням з відповідача судових витрат по справі згідно зі ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст.1, 2, 4 5 , 12, 13, 33, 43-49, 82-85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Піпл Еволюшн" (АДРЕСА_1, ідентифікаційний код 38776194) на користь міського комунального підприємства по утриманню нежитлових приміщень комунальної власності (м.Хмельницький, вул. Кам'янецька, 2, ідентифікаційний код 30579655) 272007,72 грн. заборгованості по орендній платі, 8324,28 грн. пені, 4204,98 грн. відшкодування судового збору.

Видати наказ.

Повний текст рішення складено 21.03.2017р.

Суддя М.В. Смаровоз

Віддрук. 2 прим.: 1 - до справи, 2 - відповідачу (29000, АДРЕСА_1).

Дата ухвалення рішення17.03.2017
Оприлюднено24.03.2017
Номер документу65438351
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 272007,72 грн. заборгованості по орендній платі, 8324,28 грн. пені

Судовий реєстр по справі —924/1160/16

Рішення від 17.03.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 20.02.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 27.01.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 17.01.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 22.12.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

Ухвала від 30.11.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заярнюк І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні