Постанова
від 25.11.2011 по справі 5538/11/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 листопада 2011 р. Справа № 2-а-5538/11/2170

          Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Хом'якової В.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Херсоні до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон" про стягнення податкового боргу,

встановив:

Державна податкова інспекція у м. Херсоні (позивач, ДПІ) звернулась до суду з адміністративним позовом, в якому просить суд стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон" (далі-відповідач, боржник) борг по податку з власників наземних транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів у розмірі 815 грн. 50 коп. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач станом на 14.01.11 має заборгованість в сумі 815,50 грн., яка є узгодженою. ДПІ було винесено першу податкову вимогу № 1/635 від 04.05.09 та другу вимогу № 2/1194 від 04.06.09, які були розміщені на дошці податкових оголошень у зв'язку з неможливістю вручити боржнику за відсутністю підприємства за юридичною адресою. 25.08.09 податковою інспекцією було прийнято рішення про стягнення коштів та продаж активів платника. У зв'язку з тим, що заборгованість відповідачем не погашена представник позивача просить стягнути вказану суму боргу, надав суду клопотання з проханням розглянути справу у порядку письмового провадження.

Відповідач до суду не прибув. Судова кореспонденція була надіслана відповідачу згідно наявної адреси в ЄДР: вул. Леніна, 32, м. Херсон. До суду повернувся поштовий конверт з відміткою щодо незнаходження адресата. Відповідно до ч. 11 ст. 38 КАС України, суд вважає врученою судову кореспонденцію відповідачу належним чином.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Таким чином, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

ТОВ "Вторма-Херсон" є юридичною особою, платником податків, код ЄДРПОУ 32391555.

Відповідачем ТОВ "Вторма-Херсон" було подано до ДПІ у м. Херсоні розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів № 7036 на 2010 рік, в якому відповідач самостійно визначив податкове зобов'язання в розмірі 815,50 грн. Податкові зобов'язання підприємство не виконує, у зв'язку з чим станом на 14.01.11 виник борг з вказаного вище податку в сумі 815,50 грн.

ДПІ у м. Херсоні в позові зазначає, що підприємство "Вторма-Херсон" не сплачує свої зобов'язання з 2009 року, у зв'язку з чим податковою інспекцією було винесено першу податкову вимогу № 1/635 від 04.05.09 та другу вимогу № 2/1194 від 04.06.09, які були розміщені на дошці податкових оголошень у зв'язку з неможливістю вручити боржнику за відсутністю підприємства за юридичною адресою. 25.08.09 податковою інспекцією було прийнято рішення про стягнення коштів та продаж активів платника. До погашення боргу дії податкової інспекції не призвели.

Відповідно до Закону України від 11.12.91 № 1963-ХІІ "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин i механізмів" (діючого до 01.01.2011, далі № 1963-ХІІ) платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які здійснюють першу реєстрацію в Україні, реєстрацію, перереєстрацію транспортних засобів та/або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби, які відповідно до статті 2 цього Закону є об'єктами оподаткування. Податок з визначених цим Законом власників наземних транспортних засобів сплачується юридичними та фізичними особами за місцем реєстрації таких транспортних засобів та зараховується до місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України. Згідно ст. 5 вказано Закону податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується юридичними особами - щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Відповідно до положень ст. 6 Закону №-1963-ХІІ вбачається, що податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів обчислювався юридичними особами на підставі звітних даних про кількість транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів станом на 1 січня поточного року. Обчислення податку з власників наземних транспортних засобів проводилось виходячи з об'єму циліндрів або потужності двигуна кожного виду і марки транспортних засобів. Юридичні особи на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки, визначені законом для річного звітного періоду, подавали відповідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації транспортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

У відповідності пункту 202.1 ст. 200 чинного Податкового кодексу України звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених цим Кодексом, календарний квартал. Згідно пункту 203.1 ПК податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового)місяця, пункт 203.2 ПК передбачає, що платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Оскільки згідно ч. 5.1 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (чинного на час виникнення боргу) податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації, то, відповідно до ч. 5.4 ст. 5 цього ж Закону, узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Виходячи з матеріалів справи вбачається, що розмір заборгованості в сумі 815,50 грн. підтверджується наданими позивачем податковим розрахунком суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів № 7036, розрахунком податкового боргу станом на 20.11.2011.

Відповідно до пп.20.1.18 п. 20.1 ст. 20 ПК України органи державної податкової служби України мають правозвертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 6.1 ст. 6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу. Пп. 16.1.4 п. 16.1 ст. 6 даного кодексу передбачає обов'язок сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи. Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

На підставі викладеного, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню. Судові витрати по справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 94, 128, 158 - 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон" (вул. Леніна, 32, м. Херсон, код ЄДРПОУ 32391555) до бюджету податковий борг по податку з власників наземних транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів у розмірі 815 (вісімсот п'ятнадцять) грн. 50 коп. на р/р 33219807700002, код платежу 12020100, отримувач УДК код 24104230, банк ГУДК, МФО 852010.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Хом'якова В.В.

кат. 8.1.5

Дата ухвалення рішення25.11.2011
Оприлюднено27.03.2017
Номер документу65470894
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5538/11/2170

Постанова від 25.11.2011

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні