Ухвала
від 28.02.2017 по справі 757/11739/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11739/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2017 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку, в обґрунтування якого зазначив наступне.

Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 12016000000000353 зареєстрованому 19.08.2016 за фактом заволодіння службовими особами ДПАТ «БК «Укрбуд» шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб із службовими особами ТОВ «Північно-Український будівельний альянс» та ТОВ «Торговий дім «Будівельні матеріали» грошовим коштами, залученими у якості фінансових інвестицій по об`єктах будівництва Державної корпорації «Укрбуд», шляхом їх перерахування через підконтрольні та пов`язані підприємства, службові особи яких вступили у злочинну змову, на рахунки фіктивних підприємств ТОВ «ТК «Демель», ТОВ «Компанія Венте», ТОВ «Кіоск Альянс Сервіс», під виглядом «агентських послуг» та «послуг з навантаження-розвантаження матеріалів» на загальну суму 64,18 млн.грн., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що грошовими коштами, які надійшли під виглядом оплати «агентських послуг» та «послуг з навантаження-розвантаження матеріалів» на рахунки підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «ТК «Демель» (ЄДРПОУ 38348290), ТОВ «Компанія Венте» (ЄДРПОУ 38750134), ТОВ «Кіоск Альянс Сервіс» (ЄДРПОУ 38348273) на загальну суму 64,18 млн. грн.., невстановленими особами, які діяли за попередньою змовою із службовими особами ДПАТ «БК «Укрбуд», ТОВ «Північно-Український будівельний альянс» та ТОВ «Торговий Дім «будівельні матеріали», здійснювалось переведення безготівкових коштів у готівку з одночасним використанням схем «зустрічного потоку» формування податкового кредиту з ПДВ по фіктивним операціям з придбання тютюнових виробів.

В ході досудового розслідування встановлено, що причетним до вчинення вищевказаних злочинів може бути Державне акціонерне товариство «Будівельна компанія «Укрбуд».

У зв`язку з викладеним, слідству необхідно провести обшук приміщення, яке фактично використовується Державним акціонерним товариством «Будівельна компанія «Укрбуд», оскільки застосування інших процесуальних засобів збору доказів потягне їх знищення або приховування.

Підставами проведення обшуку в приміщенні, яке фактично використовується Державним акціонерним товариством «Будівельна компанія «Укрбуд», є наявність сукупності здобутих доказів.

Відшукуванні речі та документи знаходяться у приміщенні, яке фактично використовується Державним акціонерним товариством «Будівельна компанія «Укрбуд» за адресою: м. Київ, вул. Марії Раскової (Сверстюка Євгена), буд. 23, зареєстроване за державою в особі Кабінету Міністрів України, майно якої передано до статутного фонду Державного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд».

Заслухавши думку прокурора в обґрунтування заявленого клопотання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, приходжу до наступного висновку.

У відповідності до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Приймаючи до уваги обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні прокурора, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст. 234 КПК України, приходжу до висновку про наявність правових підстав для проведення обшуку в приміщенні, яке фактично використовується Державним акціонерним товариством «Будівельна компанія «Укрбуд», яке знаходиться за адресою м. Київ, вул. Марії Раскової (Сверстюка Євгена), буд. 23, з метою відшукання та вилучення відомостей про вчинення кримінального правопорушення, фактичні дані яких можуть мати доказове значення в кримінальному провадженні, за винятком формулювання «та інші речі та документи, необхідні для розслідування даного кримінального провадження», оскільки воно індивідуально не визначено.

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів здобутих злочинним шляхом не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних грошей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

За таких обставин, клопотання прокурора підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 ,- задовольнити частково.

Надати дозвіл прокурору відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 на проведення обшуку в приміщенні, яке фактично використовується Державним акціонерним товариством «Будівельна компанія «Укрбуд» за адресою: м. Київ, вул. Марії Раскової (Сверстюка Євгена), буд. 23, яке належить державі в особі Кабінету Міністрів України, майно якої передано до статутного фонду Державного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд», з метою відшукання та вилучення оригіналів документів або копій (в разі відсутності оригіналів):

- документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Північно-Український будівельний альянс» (ЄДРПОУ 35129952), ТОВ «Торговий Дім «Будівельні матеріали» (ЄДРПОУ 37757406), ДПАТ «БК «Укрбуд» (ЄДРПОУ 33298371), ТОВ «Укрбуд Девелопмент» (ЄДРПОУ 32920218), ТОВ «ТК «Демель» (ЄДРПОУ 38348290), ТОВ «Компанія Венте» (ЄДРПОУ 38750134), ТОВ «Кіоск Альянс Сервіс» (ЄДРПОУ 38348273), ТОВ «Вінер Тек» (ЄДРПОУ 39435242) за період з 2015 - 2016 років, в т.ч. договорів/угод/контрактів та додатків до них, специфікацій, накладних, товарно-транспортних накладних, податкових накладних, актів прийому-передачі виконаних робіт, документів складського обліку зберігання товарів/сировини/продукції, платіжних доручень, банківських виписок;

- засобів спілкування, мобільних телефонів, планшетів, які можуть містити інформацію про фінансово-господарську діяльність підприємства ТОВ «Північно-Український будівельний альянс», ТОВ «Торговий Дім «Будівельні матеріали», ДПАТ «БК «Укрбуд», ТОВ «Укрбуд Девелопмент» облік ТМЦ, підготовку та використання документів від імені фіктивних підприємства ТОВ «ТК «Демель», ТОВ «Компанія Венте», ТОВ «Кіоск Альянс Сервіс», ТОВ «Вінер Тек»;

- комп`ютерної техніки, серверного обладнання, магнітних, електронних та цифрових носіїв інформації, які містять інформацію (в т.ч. МАС-адреси пристроїв з використанням яких здійснюється управління банківськими рахунками) про перерахування грошових коштів юридичним особам ТОВ «ТК «Демель», ТОВ «Компанія Венте», ТОВ «Кіоск Альянс Сервіс», ТОВ «Вінер Тек»;

- печаток та бланків з відбитками печаток підприємств ТОВ «Північно-Український будівельний альянс», ТОВ «Торговий Дім «Будівельні матеріали», ТОВ «ТК «Демель», ТОВ «Компанія Венте», ТОВ «Кіоск Альянс Сервіс», ТОВ «Вінер Тек» а також інших підприємств, які за вказаною адресою не зареєстровані та не знаходяться;

- записних книг та чорнових записів, що містять рукописні тексти, виконані від імені службових осіб, ТОВ «Північно-Український будівельний альянс», ТОВ «Торговий Дім «Будівельні матеріали», ДПАТ «БК «Укрбуд», ТОВ «Укрбуд Девелопмент», ТОВ «ТК «Демель», ТОВ «Компанія Венте», ТОВ «Кіоск Альянс Сервіс», ТОВ «Вінер Тек»;

- фінансово-господарських документів, статутних документів, печаток інших підприємств, які за вказаною адресою не зареєстровані та фактично не знаходяться;

- інших предметів та документів, що містять відомості про обставини, які встановлюються у даному кримінальному провадженні.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках

Примірник 1 - в матеріали кримінального провадження.

Примірник 2 виданий прокурору ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.02.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу65480063
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/11739/17-к

Ухвала від 28.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні