Ухвала
від 23.03.2017 по справі 356/321/17
БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченків шлях, 32 м. Березань Київська область, 07541

№ провадження 2/356/138/17

Справа № 356/321/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23.03.2017 суддя Березанського міського суду Київської області Капшученко І. О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Березанської державної нотаріальної контори про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування

ВСТАНОВИВ :

До Березанського міського суду Київської області з позовною заявою про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування звернулась ОСОБА_1.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України кожен має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Правила підсудності справ у цивільному судочинстві можуть визначатися лише процесуальним законом. Питання про підсудність справ позовного провадження визначається главою 1 розділу III ЦПК України .

У відповідності до ч. 1 ст. 114 ЦПК України , позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Згідно з роз'ясненнями, викладеними в п. 41, 42 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №3 від 01.03.2013 Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ , до таких позовів відносяться, зокрема, позови про право власності на таке майно. Місцезнаходження нерухомого майна має бути підтверджено документально.

Згідно з положеннями ст. 181 ЦК України , до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Як вбачається з матеріалів справи, спірні відносини виникли з приводу нерухомого майна, а саме земельної ділянки площею 2,28 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва з кадастровим номером 3220282800:07:033:0733, розташованої на території Коржівської сільської ради Баришівського району Київської області, що, з урахуванням відомостей електронного довідника «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» в редакції від 01.03.2017, чинній на момент звернення позивача до суду, знаходиться поза межами територіальної юрисдикції Березанського міського суду Київської області.

Разом з тим, посилання позивача в позовній заяві, що у відповідності до ст.ст. 3, 107, 109, 118 ЦПК України оскарження постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії розглядається за правилами позовного провадження, а позов пред'являється за місцезнаходженням нотаріальної контори, не можуть бути прийняті судом до уваги, оскільки подано заяву з відмінною від вказаної вимогою, а саме про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Положеннями ст. 115 ЦПК України передбачено, що у випадку, якщо суддя, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, встановить, що справа не підсудна цьому суду, заява повертається позивачеві для подання до належного суду, про що постановляється ухвала. Ухвала суду разом із заявою та всіма додатками до неї надсилаються позивачеві.

Відтак, аналізуючи зазначені правові норми, суд приходить до висновку, що за таких обставин справа не підсудна Березанському міському суду Київської області та підлягає поверненню позивачу для подання до належного суду.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 3 114 , 115 ЦПК України , суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Березанської державної нотаріальної контори про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування - повернути позивачу для подання до належного суду.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Київської області через Березанський міський суд Київської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: І. О. Капшученко

СудБерезанський міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення23.03.2017
Оприлюднено31.03.2017
Номер документу65556989
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —356/321/17

Ухвала від 10.05.2017

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Капшученко І. О.

Ухвала від 23.03.2017

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Капшученко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні