Рішення
від 28.03.2017 по справі 709/393/17
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 709/393/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2017 року смт. Чорнобай

Чорнобаївськийрайонний суд Черкаськоїобласті в складі: головуючогосудді - Калашник С.І.

за участі секретаря - Соломка Л.М.

розглянувши увідкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Чорнобай цивільну справу за позовом Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнобаївського району Черкаської області до Богодухівської сільської ради Чорнобаївського району, третя особа: Відділ Держгеокадастру у Чорнобаївському районі, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом,-

ВСТАНОВИВ:

07 березня 2017 року позивач Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнобаївського району звернувся до суду з позовом до Богодухівської сільської ради про визнання права власності в порядку спадкування на земельну ділянку. Мотивує позов тим, що, дана земельна ділянка належала ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та яка останній час проживала в АДРЕСА_1.

Позивач є спадкоємцем померлої по заповіту, спадщину якої прийняв, але не може здійснити оформлення спадкових прав у зв"язку з втратою оригіналу відповідного державного акту.

В судове засідання представник позивача не з'явився, подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити за його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Представник Богодухівської сільскої ради в судове засідання не з'явився. 17.03.2017 до суду надійшла заява, в якій сільський голова просить розглядати справу без участі представника сільської ради, позов визнають

Представник третьої особи Відділу Держгеокадастру в Чорнобаївському районі в судове засідання не з"явився. Проте до суду надійшла заява, в якій керівник відділу просить розглядати справу без участі їх представника

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в сукупності, приходить до наступних висновків.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3., що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 (а.с.5).

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в адмінмежах Богодухівської сільської ради Чорнобаївського району площею 2,86 га, вартістю 146037,35 грн., що належала їй згідно державного акту НОМЕР_2 від 28.08.2002 року.

30 квітня 2010 року ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений секретарем Богодухівської сільської ради Гвоздь Л.О. та зареєстрований в книзі для запису нотаріальних дій під № 57, яким заповіла вище вказане майно Територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнобаївського району (а.с. 6).

Статтею 1268, ч. 1 ст. 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Позивач прийняв спадщину ОСОБА_3, оскільки представником позивача подано у встановлений законом строк відповідну заяву до Чорнобаївської державної нотаріальної контори (лист № 278/01-16 від 11.03.2017, а.с. 18).

Інших спадкоємців, які у встановлений законодавством спосіб та строк прийняли спадщину, судом не встановлено.

Як вбачається з листа Чорнобаївської державної нотаріальної контори № 307/02-16 від 15.03.2017, а.с.19) у видачі свідоцтва про право на спадщину представнику позивача відмовлено, у зв"язку з відсутністю правовстановлюючих документів на майно.

Державний акт дійсно втрачено, позивачем розміщувалися відповідні оголошення в періодичних виданнях про втрату документа та про його недійсність (а.с.8,9).

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає з закону, або незаконність права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого немайнового або майнового права та інтересу, а одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Статтею 392 ЦК України визначено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також в разі втрати ним документа, який засвідчує його.

Враховуючи зазначені обставини, грунтуючись на вище зазначених нормах права, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, оскільки Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнобаївського району прийняв спадщину у встановлений законом спосіб, а наданими суду доказами підтверджено його право на спадкування зазначеного майна за заповітом та його належність на час смерті спадкодавцю.

На підставі викладеного вище, керуючись ст.ст. 16, 328, 392, 1218, 1268, 1269 ЦК України ст.ст. 10, 11, 60, 208, 209, 212-215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнобаївського району Черкаської області до Богодухівської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнобаївського району, код ЄДРПОУ 22791806, право власності в порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану в адмінмежах Богодухівської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, площею - 2,86 га, вартістю - 146037 грн. 35 коп., яка на підставі державного акта серії НОМЕР_2 від 28.08.2002 року належала на праві приватної власності померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Черкаської області через Чорнобаївський районний суд.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Чорнобаївського районного суду С.І. Калашник

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.03.2017
Оприлюднено03.04.2017
Номер документу65564541
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/393/17

Рішення від 28.03.2017

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Калашник С. І.

Ухвала від 06.03.2017

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Калашник С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні