Постанова
від 29.03.2017 по справі 815/1259/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/1259/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2017 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду - Потоцька Н.В., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до відкритого акціонерного товариства «Іванівська сільгоспхімія» про стягнення заборгованості у сумі 4 604, 39 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до відкритого акціонерного товариства «Іванівська сільгоспхімія» про стягнення заборгованості у сумі 4 604, 39 грн.

Оскільки сума позову ґрунтується на рішенні позивача, суддею, в порядку статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, при розгляді даної справи застосовано скорочене провадження.

Ухвалою від 03 березня 2017 року відкрито скорочене провадження у зазначеній адміністративній справі, відповідачеві запропоновано подати письмові заперечення проти позову з посиланням на докази, якими вони обґрунтовуються, або заяву про визнання позову.

Ухвала направлена на адресу відповідача, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 6550102639920, яке доставлено на адресу відповідача 15.03.2017 р.

Відтак, суддя прийшов до висновку, що спір підлягає вирішенню на підставі наявних у матеріалах справи доказів, оскільки вони повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин.

Відповідно до вимог статті 122 КАС України адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше одного місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Розглянувши подані позивачем документи, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відкрите акціонерне товариство «Іванівська сільгоспхімія» перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області за реєстраційним № НОМЕР_1, як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно з ст. 5 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058-IV) цей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень вказаного Закону пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2, абз. 3 п. 1 ст. 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" фактичні витрати пенсійного органу на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" підлягають відшкодуванню у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього закону.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 (далі - Інструкція).

Відповідно до підпункту 6.4 пункту 6 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених пенсій.

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії (п/п 6.5 п. 6 Інструкції).

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць (п/п 6.8 п. 6 Інструкції).

Постановою Іванівського районного суду Одеської області від 01.10.2015 р. управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі зобов'язано призначити ОСОБА_1 пільгову пенсію відповідно до п. б ч. 1 ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

В період з травня 2016 року по лютий 2017 року включно, управлінням ПФУ в канівському районі Одеської області було виплачено пільгову пенсію колишньому працівникові ВАТ Іванівська Сільгоспхімія в сумі 25472,69 грн. призначену на підставі п. б ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991р. №1788-ХІІ.

Так як ОСОБА_1 відпрацював у ВАТ Іванівська Сільгоспхімія 2 роки 1 місяць частка цього підприємства у відшкодуванні фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії складає 16,67%.

Відповідач вказані витрати до цього часу не відшкодувало, тому ВАТ Іванівська Сільгоспхімія має заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з травня 2016 року по лютий 2017 року включно, виплачених згідно списку № 2 в сумі 4 604,39 грн., що підтверджується карткою особового рахунку юридичної особи по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2, яка заповнюється згідно Порядку ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження платежів (затверджено постановою правління ПФУ від 19.01.2002р. № 2-4), на підставі розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених відповідно до пунктів «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» надісланих на підприємство згідно ст. 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» затвердженої Постановою правління ПФУ від 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за № 64/8663 про місячну суму, яку необхідно щомісячно перераховувати до ПФУ.

Фактичні витрати на виплату та доставку вказаних пенсій, згідно абз. 4 п.1 ст. 2 та абз. 3 п.1 ст.4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» , є об'єктом обов'язкового державного пенсійного оподаткування за ставкою збору 100% та підлягають відрахуванню до ПФУ.

Вказана заборгованість на час розгляду справи відповідачем не сплачена.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Отже, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 6-8, 71, 86, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства Іванівська Сільгоспхімія (ідентифікаційний код 05490279) заборгованість у сумі 4604,39 грн. по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах перед управлінням Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області (код ЄДРПОУ 24529395) та перерахувати на р/р 256043044016 в філії Одеського обласного управління АТ Ощадбанк м. Одеса, МФО 328845, ЄДРПОУ 24529395.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя /підпис/ ОСОБА_2

З оригіналом згідно:

Суддя Потоцька Н.В.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.03.2017
Оприлюднено31.03.2017
Номер документу65577035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/1259/17

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 10.05.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Постанова від 29.03.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

Ухвала від 03.03.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні