Постанова
від 11.02.2010 по справі 40950/09/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

11 лютого 2010 р. № 2-а- 40950/09/2070

в складі: головуючого -судді Білової О.В.,

за участю секретаря судового засідання Романенко Т.С.,

за участю прокурора - Савицького Є.М,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові справу за адміністративним позовом

Прокурора Красноградського району Харківської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пересувна механізована колона №164" про стягнення заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Красноградського району Харківської області звернувся до суду в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона-164» про стягнення заборгованості на користь Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області в розмірі 2305,12 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона -164» зареєстроване як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в управлінні Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області.

Прокуратурою було проведено перевірку управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області з питань дотримання підприємствами і організаціями законодавства, направленого на своєчасне внесення обов'язкових платежів до Фонду. За результатами перевірки встановлено, що відповідач станом на 06.08.2009 року має заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області по відшкодуванню витрат по виплаті та доставці пенсії, призначених відповідно до п.п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення у загальному розмірі 6565,66 грн.

В ході судового розгляду справи представником відповідача надано відклик на позовну заяву, в якому він зазначив наступне.

В довідках про стаж роботи ОСОБА_1 і ОСОБА_2, які видані на підставі постанови Кабінету Міністрів СРСР №1173 від 22.08.1956 року за списком №2, дають право на пільгову пенсію, але, на думку відповідача, пільгова пенсія повинна призначатися відповідно до ст. 100 Закону України Про пенсійне за без печення , яка не передбачає відшкодування пільгової пенсії за рахунок підприємства, а не статті 13 п. б - з Закону України Про пенсійне забезпечення .

Позивачем через канцелярію суду надано заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до якої сума заявлених позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона -164» підлягає зменшенню, загальна сума невідшкодованої заборгованості складає 2305,12 грн. по пенсіонеру ОСОБА_2 Щодо пенсіонера ОСОБА_1 суми виплаченої пенсії не підлягає відшкодуванню відповідачем.

Прокурор - Савицький Є.М.- в судове засідання з'явилися, позовні вимоги з урахуванням наданих уточнень підтримав з підстав, викладених у позові.

Представник позивача - Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області ОСОБА_3 - в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив, через канцелярію суду надав заяву про розгляд справи без участі представника позивача.

Представник відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона -164» ОСОБА_4 - в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, через канцелярію суду надав клопотання про розгляд справи без участі представника відповідача.

Суд, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Пересувна механізована колона №164" зареєстроване як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в управлінні за реєстраційним номером 0407.(а.с 10)

ОСОБА_2, який працював в Товаристві з обмеженою відповідальністю "Пересувна механізована колона №164" було призначено пенсію на пільгових умовах згідно із п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення та постанови КМУ № 36 від 16 січня 2003 року. ОСОБА_2 працював на даному підприємстві на посаді електрозварником з 19 червня 1978 по 02 липня 1987 р., на посаді електрогазозварником з 03 липня 1987 р. по 22 листопада 1993 р., що підтверджується довідкою Товариства з обмеженою відповідальністю "Пересувна механізована колона №164" №19 від 05 березня 2007 року. (а.с.20)

Згідно розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених ОСОБА_2, ОСОБА_1 відповідно до ч. 2 Прикінцевих Положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , за відповідачем значиться заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій за липень 2009 року у сумі 3286,18 грн. (а.с. 8), за червень 2009 року у сумі 3279,48 грн.(а.с. 9) Вказана заборгованість в загальному розмірі 6565.66 грн., також наведена в розрахунку до позову по підприємству - ТОВ "Пересувна механізована колона №164". (а.с. 6).

Відповідно до наданих копій поштових повідомлень № 443256 від 09.06.2009 р. та № 449181 від 006.07.2009 р. Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області відправило відповідачу розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , які були отримані відповідачем 10.06.2009р. та 07. 07.2009 р.(а.с.7).

Відповідно до наданої позивачем заяви про уточнення позовних вимог, сума заявлених позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Пересувна механізована колона-164» підлягає зменшенню, загальна сума невідшкодованої заборгованості складає 2305,12 грн., що також відображено в повторно наданому розрахунку до позову по підприємству - ТОВ "Пересувна механізована колона №164".

Представник відповідача ОСОБА_4 в судовому засіданні 11.01.2010 року не заперечував проти компенсації витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, призначеної ОСОБА_2

На час розгляду справи в суді заборгованість відповідачем не погашена.

Відповідно до п. б ч. 1 ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих Положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах, що діяв до набрання чинності цим Законом, тобто порядок, встановлений Законом України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР.

Абзацем 4 п. 1 ст. 2 та абзацем 3 п. 1 ст. 4 вказаного Закону встановлено, що для суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднань, бюджетних, громадських та інших установ та організацій, об'єднань громадян та інших юридичних осіб, а також фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України Про пенсійне забезпечення за ставкою 100%. Таким чином, фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , підлягають відшкодуванню в повному обсязі.

Порядок відшкодування підприємством витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначено Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України за № 64/8663 від 16 січня 2004 року (в подальшому -Інструкція № 21-1).

Відповідно до абз. 2 п. 6.1 Інструкції № 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4 Інструкції № 21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , які надсилаються підприємствам.

Згідно з п. 6.5 Інструкції № 21-1 повідомлення складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком № 8 до Інструкції.

У п.6.8 даної Інструкції зазначено, що підприємства щомісяця до 25 числа повинні вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідач на підставі Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України зобов'язаний вносити до Пенсійного фонду кошти на покриття витрат на пенсії за віком на пільгових умовах у строки, встановлені вищезазначеними нормативними документами.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та з Товариства з обмеженою відповідальністю "Пересувна механізована колона №164" підлягає стягненню на користь Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , в частині пенсій, призначених відповідно до п.п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення по пенсіонеру ОСОБА_2 в сумі 2305,12 грн.

Відповідно вимогам ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного, керуючись ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , абз. 4 п. 1 ст. 2, абз. 3 п. 1 ст. 4 Закону України Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування від 26 червня 1997 року № 400/97-ВР, п. 6.1, п. 6.4, п. 6.5, п. 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України №21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України №64/8663 від 16 січня 2004 року, ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Красноградського району Харківської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Пересувна механізована колона №164" про стягнення заборгованості по відшкодуванню пільгових пенсій задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Пересувна механізована колона №164" (63343, Харківська область, Красноградський район, с. Наталине, вул. Радянська, 77, код ЄДРПОУ 00306704, р/р НОМЕР_1 в ВАТ "ОСОБА_5 Аваль", МФО 380805) на користь Управління Пенсійного фонду України в Красноградському районі Харківської області (63304, Харківська область, м. Красноград, вул. Леніна, 90, р/р 256093122560) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , в частині пенсій, призначених відповідно до п.п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , за червень та липень 2009 року в сумі 2305.12 (дві тисячі триста п'ять) гривень 12 копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в десятиденний строк з дня складання постанови в повному обсязі та поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, з одночасною подачею її копії до суду апеляційної інстанції, або без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі заяви про апеляційне оскарження чи апеляційної скарги.

Постанову в повному обсязі виготовлено 16 лютого 2010 року.

Суддя Білова О.В.

Дата ухвалення рішення11.02.2010
Оприлюднено31.03.2017
Номер документу65581654
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —40950/09/2070

Постанова від 11.02.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні