Постанова
від 23.02.2017 по справі 548/73/17
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/73/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2017 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтаської області в складі :

головуючого судді - Миркушіної Н.С.,

при секретарі - Калініченко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Хорол адміністративну справу за позовом Відкритого акціонерного товариства Хорольська "Сільгоспхімія" до виконавчого комітету Хорольської міської ради Полтавської області при третій особі - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Хорольської міської ради № 310 від 30.12.2016 року "Про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна по місту Хорол", -

В С Т А Н О В И В :

Відкрите акціонерне товариство Хорольська "Сільгоспхімія" звернулося до суду з адміністративним позовом до виконавчого комітету Хорольської міської ради Полтавської області при третій особі - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Хорольської міської ради № 310 від 30.12.2016 року "Про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна по місту Хорол", в обгрунтування якого зазначив, що на сайті Хорольської міської ради було оприлюднено рішення виконавчого комітету

Хорольської міської ради № 310 від 30.12.2016 року Про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна по місту Хорол .

Даним рішенням було вирішено: 1) Подати до 20.01.2017 року заяву до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, щодо взяття на облік об'єктів безхазяйного нерухомого майна за адресою

м. Хорол, Полтавської обл., вул. Небесної Сотні, 145. 2) У місячний термін оприлюднити в засобах масової інформації відомості про взяття на

облік вищевказаного безхазяйного нерухомого майна.

Позивач зазначає, що вищевказаним рішенням порушуються права та законні інтереси ВАТ Хорольська сільгоспхімія та просить дане рішення скасувати на підставі вищевикладеного.

В судове засідання представник позивача ВАТ Хорольська " Сільгоспхімія" не з"явився, хоча вчасно та належним чином був повідомлений про час та місце слухання справи, але подав на адресу суду заяву про розгляд справи у його відсутність. Позовні вимоги підтримав в повному обсязі та прохав їх задовольнити.

В судове засідання відповідач свого представника не направив, хоча вчасно та належним чином були повідомлені про час та місце слухання справи, про що свідчать розписки.

В судове засідання представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача не з"явився, хоча вчасно та належним чином був повідомлений про час та місце слухання справи, але подали на адресу суду заяву про розгляд справи у їхню відстуність,вважає позовні вимоги обгрунтованими та прохає їх задоволити .

Врахувавши думки сторін, з"ясувавши усі обставини справи та перевіривши їх доказами, дослідивши всі матеріали справи, суд прийшов до висновку, що цей адміністративний позов підлягає задаовленню зі слідуючих підстав.

Як встановлено судом, у м. Хорол, по вул. Небесної Сотні (колишня Леніна), 145 знаходиться майно ВАТ Хорольська сільгоспхімія , це майно не є безхазяйним.

Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області №289-Пр від 16.05.1996 року Про затвердження приватизаційних документів було крім іншого, наказано: здійснити приватизацію державного майна Хорольського районного виробничого об'єднання по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства Сільгоспхімія шляхом продажу акцій відкритого акціонерного товариства; затвердити акт оцінки цілісного майнового комплексу підприємства; затвердити план приватизації державного майна Хорольського районного виробничого об'єднання по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства Сільгоспхімія ; голові комісії з приватизації державного майна Хорольського районного виробничого об'єднання по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства Сільгоспхімія забезпечити підготовку Статуту відкритого акціонерного товариства та подати його на затвердження до регіонального відділення і для реєстрації в орган державної реєстрації.

Наказом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській області №131-АТ від 16.05.1996 року Про створення відкритого акціонерного товариства Хорольська Сільгоспхімія було наказано створити відкрите акціонерне товариство Хорольська Сільгоспхімія шляхом перетворення державного підприємства Хорольського районного виробничого об'єднання по агрохімічному обслуговуванню сільського господарства Сільгоспхімія в процесі приватизації у відкрите акціонерне товариство.

Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Полтавській області визначено перелік нерухомого майна, що передається у власність ВАТ Хорольська сільгоспхімія №04/1775 від 09.09.1999 року.

Отже, ВАТ Хорольська сільгоспхімія з 1999 року на законних підставах володіє нерухомим майном за адресою: вул. Леніна, 145, м.Хорол, 18 років відкрито користується цим майном і має право вирішити питання про оформлення права власностіна це майно в установленому законом порядку.

Відповідно до ч.2 ст.41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатор з дня свого призначення, крім іншого, здійснює такі повноваження: здійснює інвентаризацію майна банкрута, виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; реалізує майно банкрута для задоволення вимог включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

ОСОБА_1 з приписами ч.1 ст. 42 Закону усі види майнових активів (майно та майнові пра банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

ОСОБА_1 п.16 Додатку 1 до Інструкції про порядок державної реєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 121 від 09.06.1998 року (який діяв на той час), накази органів Фонду державного майна з додатком - переліком об'єктів нерухомого майна про передачу у власність цих об"єктів акціонерним товариствам є правовстановлювальними документами, на підставі яких провадиться державна реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна.

Крім того, рішенням Хорольської міської ради №552 від 19.11.2013 року Про дозвіл на виготовлення технічної документації по встановленню меж земельної ділянки ВАТ Хорольська сільгоспхімія надано дозвіл ВАТ Хорольська сільгоспхімія (юридична адреса: вул.Леніна, 145 м.Хорол) на виготовлення технічної документації по встановленню меж в натурі (на місцевості) на земельну ділянку по вул. Леніна, 145 в м.Хоролі для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд іншої промисловості зобов'язано ВАТ Хорольська сільгоспхімія виготовити технічну документацію по встановленню меж та подати її на чергову сесію міської ради для затвердження.

Рішенням Хорольської міської ради № 290 від 25.07.2014 року Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок і натурі ( на місцевості) ВАТ Хорольська сільгоспхімія затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ВАТ Хорольська сільгоспхімія (кадастровий номер 5324810100:50:004:0704), в м.Хорол по зул.Леніна, 145 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

ОСОБА_1 з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ- 5301566512014 від 20.06.2014 року ВАТ Хорольська сільгоспхімія має на праві користування земельну ділянку (кадастровий номер 5324810100:50:004:0704), в м.Хорол по вул.Леніна, 145 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

ВАТ Хорольська сільгоспхімія на базі цього майна обслуговувало весь Хорольській район. В товаристві працювали сотні працівників. Під час господарської діяльності ВАТ Хорольська сільгоспхімія накопичило боргів перед кредиторами на суму 3 620 127,47 грн., які визнані ухвалами господарського суду Полтавської області у справі №7/72-4/87-18/11 від 18.12.2012 року, , від 12.12.2013 року від 19.12.2013 року, від 04.02.2014 року, в тому числі перед державою в особі податкової, пенсійного та інших фондів на суму - 579 722,85 грн.

Постановою господарського суду Полтавської області від 10.10.2013 року у справі №7/72- 4/87-18/11 (вул.Леніна, 145, м.Хорол, Полтавська область, ЄДРПОУ 05487188) визнано банкрутом відкрите акціонерне товариство " Хорольська сільгоспхімія" та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2

Все нерухоме майно банкрута, яке знаходиться за адресою: вул. Небесної Сотні (колишня Леніна) 145, м.Хорол, включено до ліквідаційної маси ВАТ Хорольська сільгоспхімія по справі №7/72-4/87-18/11 відповідно до ст.42 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

ОСОБА_1 рішення Хорольської міської ради № 96 від 14.01.2016 року Про розгляд подання щодо перейменування вулиць та тупиків міста вулиця Леніна перейменована в вулицю Небесної Сотні.

Майну ВАТ Хорольська сільгоспхімія була присвоєна адреса: м. Хорол, вул. Леніна (Небесної Сотні) 145. Факт присвоєння адреси підтвердив відповідач, вказавши в оскаржуваному рішенні адресу: вул. Небесної Сотні 145.

До даного майна підключено електропостачання, яке є об'єктом підвищеної небезпеки. Власником дворових мереж і трансформаторів за спірною адресою також є ВАТ Хорольська сільгоспхімія .

Після введення ліквідаційної процедури ліквідатор ВАТ Хорольська сільгоспхімія вчиняв дії для внесення будівель і споруд, що належать банкруту до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Ліквідатор неодноразово звертався з відповідними заявами в тому числі і до виконавчого комітету Хорольської міської ради.

Доказом (крім вищенаведеного) того, що майно не є безхазяйним в розумінні ст.335 ЦК України суд визнає також переписку між позивачем і відповідачем, в результаті якої ВАТ Хорольська сільгоспхімія намагалось отримати інформацію (документи) для подальшої реєстрації свого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (копії позивача та відповідей відповідача додаються).

Отже, суд прийшов до висновку, що відповідачу було достовірно відомо, що спірне майно за адресою: м. Хорол, Небесної Сотні (колишня Леніна), 145 не є безхазяйним.

Відповідачем всупереч вимогам ч.1 ст.335 ЦК України прийнято оспорюване рішення, оскільки відповідно до положення ч.1 ст.335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Так, в роз'ясненнях Міністерства юстиції України від 13.10.2011 року "Деякі аспекти набуття права власності на об'єкти безхазяйного нерухомого майна" зазначено, що зі змісту частини першої зазначеної статті 335 Цивільного кодексу України випливає, що лише те майно, яке не має власника або власник якого невідомий може вважатися безхазяйним.

Виходячи із встановленого у судовому засіданні, суд прийшов до висновку, що відсутні правові підстави вважати дане майно безхазяйним .

Сам факт відсутності реєстрації права власності не дає правових підстав вважати майно безхазяйним, адже з матеріалів наданих позивачем вбачається, що майно має свого власника, який вживає заходів для реєстрації права власності, проте з технічних та формальних причин на момент прийняття відповідачем спірного рішення таке право власності ще не було зареєстроване.

Відповідно до ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є частиною національного законодавства, кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав і обов'язків має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, створеним відповідно до закону.

Відповідно до вимог ст.9 КАС України суди при вирішенні справи керуються принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцеї самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 2 ст.19 Конституції України, органи державної влади та місцеї самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

ОСОБА_1 ч. 3 ст. 24 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, кабінету Міністрів України.

Частиною 10 ст.59 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні передбачено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Враховуючі наведене, суд приходить висновку , що рішення виконавчого комітету Хорольської міської ради № 310 від 30.12.2016 року "Про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна по місту Хорол", підлягає визнанню його незаконним та скасуванню, а адміністративний позов ВАТ Хорольська " Сільгоспхімія" підлягає задоволенню.

З урахуванням викладених обставин та керуючись ст.ст. 2 , 6-10 , 11 , 17 , 99 , 160-163 , 167 КАС України , Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , ст. 19 Конституції України , суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства Хорольська "Сільгоспхімія" до виконавчого комітету Хорольської міської ради Полтавської області при третій особі - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Полтавській області про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Хорольської міської ради № 310 від 30.12.2016 року "Про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна по місту Хорол", - задоволити.

Визнати незаконним та скасувати рішення виконавчого комітету Хорольської міської ради № 310 від 30.12.2016 року Про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна по місту Хорол повністю.

Постанова може бути оскаржено в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення постанови. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цієї постанови.

Головуючий : Н.С. Миркушіна

Дата ухвалення рішення23.02.2017
Оприлюднено03.04.2017
Номер документу65595777
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —548/73/17

Постанова від 23.02.2017

Адміністративне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

Постанова від 20.01.2017

Адміністративне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні