Ухвала
від 29.03.2017 по справі 817/207/17
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


10002, м-н Путятинський, 3/65, телефон/факс: (0412) 481-604, 481-637 e-mail: inbox@apladm.zt.court.gov.ua

Головуючий у 1-й інстанції: Сало А.Б.

Суддя-доповідач:Жизневська А.В.

УХВАЛА

іменем України

"29" березня 2017 р. Справа № 817/207/17

Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Жизневської А.В.

суддів: Котік Т.С.

Охрімчук І.Г.,

розглянувши в письмовому провадженні апеляційну скаргу Володимирецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області на ухвалу Рівненського окружного адміністративного суду від "15" лютого 2017 р. у справі за позовом Володимирецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Озерський" про стягнення витрат ,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Рівненського окружного адміністративного суду від 15 лютого 2017 року позовну заяву Володимирецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області повернуто з підстав, визначених п.3 ч.3 ст.108 КАС України.

В апеляційній скарзі апелянт, посилаючись на порушення судом вимог закону, просить вказану ухвалу скасувати та направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона підлягає до задоволення з наступних підстав.

Повертаючи позовну заяву, суд першої інстанції виходив з того, що з вказаним позовом до суду звернулась особа не наділена відповідними повноваженнями - тобто позбавлена адміністративно-процесуальної дієздатності в розумінні вимог Кодексу адміністративного судочинства України, а тому це є підставою для застосування вимог п.3 ч.3 ст.108 КАС України.

Колегія суддів не погоджується з висновками суду першої інстанції.

З матеріалів справи вбачається, що Сільськогосподарський виробничий кооператив "Озерський" є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, перебуває на обліку в Володимирецькому об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Рівненської області.

Відповідач як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівникам якої призначена пенсія на пільгових умовах, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. При цьому відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Відповідно до п.6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.03, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Відповідно до п.п. 2 п. 3 Положення про Управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об'єднані управління затверджене Постановою правління Пенсійного фонду України від 22.12.2014 № 28-2 управління Фонду відповідно до покладених на нього завдань забезпечує надходження від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших коштів, ведення обліку їх надходжень та платників відповідно до законодавства.

Оскільки, відповідач зареєстрований в Володимирецькому об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Рівненської області як платник внесків, колегія суддів виходячи з наведених правових норм в їх сукупності, приписів Кодексу адміністративного судочинства України, вважає, що Володимирецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області відповідно до ч.2 ст.50 Кодексу адміністративного судочинства України набуло статусу позивача в даній адміністративній справі.

Відтак, Володимирецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області в межах своїх повноважень звернулося до суду з вимогами про стягнення заборгованості на виплату і доставку пенсій особам, яким пенсія призначена на пільгових умовах.

З огляду на викладене, суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про наявність підстав, передбачених п.3 ч.3 ст.108 Кодексу адміністративного судочинства України для повернення позовної заяви.

У відповідності до п.3 ч.1 ст.204 КАС України, ухвала Рівненського окружного адміністративного суду від 15 лютого 2017 року підлягає скасуванню з направленням справи для продовження розгляду.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 200, 205, 206, 212 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Володимирецького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області задовольнити, ухвалу Рівненського окружного адміністративного суду від "15" лютого 2017 р. скасувати, справу направити для продовження розгляду.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя А.В. Жизневська

судді: Т.С. Котік

І.Г. Охрімчук

Роздруковано та надіслано:р.л.п.

1- в справу:

2 - позивачу Володимирецьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області вул.Соборна,28,смт.Володимирець,Рівненська область,34300

- ,

СудЖитомирський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.03.2017
Оприлюднено03.04.2017
Номер документу65623907
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —817/207/17

Ухвала від 27.09.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Друзенко Н.В.

Ухвала від 17.09.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Друзенко Н.В.

Постанова від 22.05.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Друзенко Н.В.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Друзенко Н.В.

Ухвала від 12.04.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Сало А.Б.

Ухвала від 29.03.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Жизневська А.В.

Ухвала від 29.03.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Жизневська А.В.

Ухвала від 07.03.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Жизневська А.В.

Ухвала від 07.03.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Жизневська А.В.

Ухвала від 15.02.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Сало А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні