Ухвала
від 24.03.2017 по справі 761/9746/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/9746/17

Провадження № 1-кс/761/6169/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 березня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та можливість їх вилучення стосовно ФОП ОСОБА_4 (і.п.н. НОМЕР_1 ) у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві ( НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 , -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , звернулася до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором Київської місцевої прокуратури №10 юристом 2 класу ОСОБА_5 , по кримінальному провадженню №32015100010000096, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 17.06.2015 року зареєстровано за фактом ухилення від сплати податків, вчинене в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 ч. 3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та можливість їх вилучення стосовно ФОП ОСОБА_4 (і.п.н. НОМЕР_1 ) у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві ( НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивоване тим, що службові особи Консорціуму « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у період з 01.10.2012 по 31.12.2013 року, шляхом відображення в податковому обліку операцій з нібито придбання ТМЦ у підприємств з ознаками фіктивності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на суму 542 939 грн. та податку на прибуток на суму 1 474 953 грн. Крім того, в лютому 2014 року, шляхом відображення удаваних фінансово-господарські операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на суму 4 324 322, 20 грн. Таким чином, службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », діючи у період з 01.01.2012 по 28.02.2014 року, умисно ухились від сплати податків на загальну суму 6 342 214 грн.

Також досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Консорціуму « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) діючи у період 2015 року, використовуючи схему до якої входили підприємства з ознаками фіктивності: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), шляхом відображення в податковій звітності удаваних операцій з купівлі обладнання - струмопроводу, умисно ухились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 21 431 157, 68 грн.

Як встановлено у ході досудового розслідування, у період 2013-2016 років ОСОБА_6 займає посаду генерального директора ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " яке входить до складу Консорціуму " ІНФОРМАЦІЯ_2 ". Зібрані матеріали свідчать про продовження вчинення ОСОБА_6 дій, направлених на умисне ухилення від сплати податків.

За матеріалами досудового розслідування, ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " (код за ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) в період 2013-2016 років на виконання контракту з ДП " ІНФОРМАЦІЯ_12 " (код за ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) від 27.06.2013 року розроблено техніко-економічне обґрунтування на підтримку другого етапу проекту передачі електроенергії (ППЕ-2).

В той же час, з метою мінімізації податкових платежів та переведення грошових коштів у готівку, між ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " та підконтрольними ОСОБА_6 ПП " ІНФОРМАЦІЯ_13 " та ПП " ОСОБА_7 " укладено низку договорів на виконання субпідрядних робіт, які фактично виконані ОСОБА_6 , співробітниками ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", ДПВ НДІ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 ".

В подальшому, після переведення грошових коштів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_11 " на рахунки ПП " ОСОБА_8 " та ПП " ОСОБА_7 ", грошові кошти частково знято готівкою, частково переведено на рахунки ФОП ОСОБА_4 та ФОП ОСОБА_9 - синів ОСОБА_6 , знято готівкою та передано ОСОБА_6 . Координація зняття та передачі грошових коштів здійснювалась ОСОБА_6 .

Відслідкувати проведені ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 " операції з ФОП ОСОБА_4 , ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_10 , ПП " ОСОБА_11 " та ПП " ОСОБА_12 " використовуючи наявні бази даних ДФС України неможливо, оскільки останні не являються платниками ПДВ, не реєструють податкові накладні та не подають звітність з податку на додану вартість з розшифровкою контрагентів. Враховуючи викладене є підстави вважати, що саме це й стало передумовою для задіяння вказаних СПД ОСОБА_6 для перерахування на них грошових коштів під удаваними приводами надання послуг (виконання робіт, постачання товарно-матеріальних цінностей), подальшого їх зняття готівкою та привласнення.

Для встановлення факту розрахунків ПП " ОСОБА_12 " (код НОМЕР_13 ) з ФОП ОСОБА_4 ( і.п.н. НОМЕР_1 ) виникла необхідність в отриманні доступу до документів, які містять банківську таємницю, а саме по рахунку ФОП ОСОБА_4 ( і.п.н. НОМЕР_1 ) № НОМЕР_14 (українська гривня), який відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві ( НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

Кримінальне провадження №32015100010000096, зареєстроване за фактом ухилення від сплати податків, вчинене в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 ч. 3 ст. 212 КК України, а тому виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, оскільки, одержати в інший спосіб відомості в межах досудового розслідування неможливо, окрім як на підставі ухвали суду.

У судовому засіданні старший слідчий першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 підтримала клопотання та просила його задовольнити, окрім того зазначивши, що існує загроза зміни або знищення документів до яких надається доступ, а тому просила проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої перебувають документи.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий суддя вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що воно підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

При цьому, подане до суду клопотання слідчого не в повній мірі відповідає вимогам, регламентованим, зокрема, п.7 ч. 2 ст. 160 КПК України, а саме: слідчий у клопотанні не обґрунтував необхідності вилучення оригіналів документів до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ та вилучити їх, враховуючи попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення, зазначену в Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише у банківській установі і отримані документи, можуть бути використанні під час досудового розслідування кримінального провадження, як докази факту протиправних дій суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню в частині надання тимчасового доступу до речей і документів.

Крім того, у клопотанні відсутній зв`язок та докази такого зв`язку між матеріалами кримінального провадження та вимогами клопотання, що стосуються фінансової діяльності підприємства, також слідчим в переліку документів, до яких необхідно надати дозвіл на проведення обшуку, зазначено «з часу відкриття по теперішній час», «на час оголошення ухвали» без будь-якої конкретизації даного поняття, що є грубим порушенням вимог, які ставляться до зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження, та позбавляють суд можливості визначити обсяг документів, які будуть надані за ухвалою слідчого судді, тому суд задовольняє тимчасовий доступ до частини документів.

Керуючись вимогами ст. ст. 132, 159, 163 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та можливість їх вилучення стосовно ФОП ОСОБА_4 (і.п.н. НОМЕР_1 ) у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві ( НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 задовольнити частково.

Надати старшому слідчому першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , або іншим слідчим, які входять в групу слідчих по даному кримінальному провадженню, тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю, а саме: документів на підставі яких ФОП ОСОБА_4 ( і.п.н. НОМЕР_1 ) було відкрито рахунок № НОМЕР_14 (українська гривня), який відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві ( НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 (документів про організаційно-правову структуру юридичної особи клієнта, її керівників), а також інформацію по руху грошових коштів по рахунку ФОП ОСОБА_4 ( і.п.н. НОМЕР_1 ) № НОМЕР_14 (українська гривня), який відкрито в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві ( НОМЕР_2 ) за адресою: АДРЕСА_1 , за період з 01.01.2012 року по 24.03.2017 року, в якій відобразити: дату та час (година, хвилина, секунда) надходження коштів на рахунок № НОМЕР_14 (українська гривня), суму надходження грошових коштів, призначення платежу, з якого рахунку надійшли кошти (його номер), назва підприємства від якого надійшли грошові кошти (П.І.Б фізичної особи), код ЄДРПОУ даного підприємства (ідентифікаційний номер особи), дату та час (година, хвилина, секунда) списання коштів з рахунку № НОМЕР_14 (українська гривня), суму грошових коштів, призначення платежу, на який рахунок перераховані кошти (його номер), назва підприємства куди перераховані грошові кошти (П.І.Б фізичної особи), код ЄДРПОУ даного підприємства (ідентифікаційний номер особи) та залишок грошових коштів на рахунках станом на 24.03.2017 року.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні даної ухвали слідчий, в порядку ч. 2 та ч. 3 ст. 165 КПК України, зобов`язаний пред`явити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи її оригінал та вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає, між тим відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення24.03.2017
Оприлюднено06.03.2023

Судовий реєстр по справі —761/9746/17

Ухвала від 24.03.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні