Постанова
від 08.08.2016 по справі 522/12613/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа№522/12613/16-к

1-кс/522/14663/6

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Одеса 08.08.2016 року

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 за участі слідчого ОСОБА_2 , розглянув клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_2 , погодженого з процесуальним керівником у кримінальному провадженні - прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , та матеріали кримінального провадження № 22014160000000160 від 29.08.2014 року, за підозрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 258-3 ч. 1 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22014160000000160 від 29.08.2014 року, за підозрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 258-3 ч. 1 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходячись у м. Одесі, протягом травня-червня 2014 року, підібрав та організував терористичну групу, з числа мешканців Одеського регіону, яка у складі незаконного військового формування терористичної організації "ЛНР" приймає участь у збройному протистоянні Збройним силам України на сході Держави.

13.11.2014 прокурором Одеської області винесено письмове повідомлення про підозру ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 258-3 ч. 1 КК України, яке цього ж дня направлене за місцем реєстрації ОСОБА_4 . Однак, вручити повідомлення про підозру ОСОБА_4 особисто не виявилось можливим, оскільки, згідно повідомлення ГВ контррозвідки ІНФОРМАЦІЯ_2 № 65/1/1/4505нт від 12.11.2014, ОСОБА_4 перебуває на територіях фактично підконтрольних терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" та/або поза межами України, на території РФ. У той же день підозрюваного ОСОБА_4 оголошено у розшук.

Згідно матеріалів кримінального провадження ОСОБА_4 , в минулому виступав в якості начальника охорони колишнього народного депутата ОСОБА_5 , 1973 р.н., який з моменту початку АТО переховується від органів досудового розслідування України, висловлює свої антиукраїнські погляди та популяризує діяльність незаконних збройних формувань, які приймають участь у збройному протистоянні ЗСУ в зоні проведення АТО.

Відповідно до матеріалів виконаного доручення ГВ КР Управління СБ України в Одеській області, на теперішній час ОСОБА_4 знаходиться на тимчасово окупованої території Луганської області та входить до складу одного з підрозділів т.зв. "2 АК НМ ЛНР". Крім того, вказана особа продовжує підримувати зв`язок з представниками ГРУ ІНФОРМАЦІЯ_3 , які координують його діяльність.

В дійсний час ОСОБА_4 для зв`язку використовує номер телефону НОМЕР_1 оператора з надання телекомунікаційних послуг ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ".

У кримінальному провадженні про підозру повідомлено ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженцю с. Шепілівка, Лисичанського району Луганської області, зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , громадянину України.

Попередня правова кваліфікація злочину є: створення терористичної групи чи терористичної організації, передбачене ст. 258-3 ч. 1 КК України.

Кримінальне правопорушення передбачене ст. 258-3 ч. 1 КК України, відповідно до ч. 5 ст. 12 КК України відноситься до категорії особливо тяжкого злочину.

Таким чином, з метою розшуку підозрюваного ОСОБА_4 та встановлення місця знаходження останнього, необхідно дослідити інформацію щодо номеру мобільного телефону НОМЕР_1 , яким користується останній, а саме: інформацію про вхідні і вихідні з`єднання (з зазначенням номеру мобільного телефону та ІМЕІ мобільного терміналу іншого абоненту), текстові повідомлення (SMS та MMS), адреси розташування та номери базових станцій в момент з`єднань, дати, час, тривалість з`єднань, ІМЕІ-номери терміналів мобільного зв`язку, до яких було підключено вказаний номер телефону, інформації щодо використання мобільного Інтернету (трафіку та місця перебування під час з`єднання з прив`язкою до базової станції оператора), а також копій документів із анкетними даними користувача вищевказаного номеру телефону (абонента) таких як: договори, заяви, паспортні та інші документи стосовно останнього, звернення користувача до оператора надання телекомунікаційних послуг.

Вказану інформацію можливо використати як докази телефонних з`єднань підозрюваного ОСОБА_4 , а також його місцезнаходження у визначені періоди часу, що має суттєве значення для встановлення обставин його протиправної діяльності.

Разом з тим, вказані відомості, відповідно до ст. 162 ч. 1 п. 7 КПК України, містять охоронювану законом таємницю (інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо). Однак, без огляду та дослідження цих відомостей та даних встановити детальні обставини вчинення злочину не є можливим, оскільки відповідні відомості та дані зберігаються виключно в ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ".

Виходячи з того, що без отримання тимчасового доступу до таких відомостей та документів, дослідити вказану інформацію не являється можливим та вказані дані мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Вилучення даних в роздрукованому та електронному вигляді по номеру мобільного телефону НОМЕР_1 , а саме: відомості про вхідні і вихідні з`єднання (з зазначенням номеру мобільного телефону та ІМЕІ мобільного терміналу іншого абоненту(кореспондента), текстові повідомлення (SMS та MMS), адреси розташування та номери базових станцій в момент з`єднань, дати, час, тривалість з`єднань, ІМЕІ-номери терміналів мобільного зв`язку, до яких було підключено вказаний номер телефону, інформації щодо використання мобільного Інтернету (трафіку) та місця перебування під час з`єднання з прив`язкою до базової станції оператора, а також копій документів із анкетними даними користувача вищевказаного номеру телефону (абонента) таких як: договори, заяви, паспортні та інші документи стосовно останнього, звернення користувача до оператора надання телекомунікаційних послуг, за період з 01.01.2014 по теперішній час, обґрунтовується необхідністю дослідження цих документів в ході досудового розслідування, використанням їх в ході проведення слідчих дій та експертиз, а також встановлення місцезнаходження підозрюваного ОСОБА_4 .

Крім того, зазначені дані та документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту і обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Розглянувши клопотання слідчого, вивчивши надані матеріали кримінального провадження за № 22014160000000160, вважаю необхідним задовольнити клопотання слідчого, з наступних підстав.

Згідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі, або документи:

1)перебувають, або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2)самі по собі, або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст. 162 ч. 1 п. 7 КПК України, містять охоронювану законом таємницю (інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо). Однак, без огляду та дослідження цих відомостей та даних встановити детальні обставини вчинення злочину не є можливим, оскільки відповідні відомості та дані зберігаються виключно в ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ".

Згідно ст. 160 КПК України, в клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів крім іншого, зазначаються, речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

В своєму клопотанні, слідчий обґрунтовує наявність підстав, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що в ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " знаходиться дані в роздрукованому та електронному вигляді по номеру мобільного телефону НОМЕР_1 , а саме: відомості про вхідні і вихідні з`єднання (з зазначенням номеру мобільного телефону та ІМЕІ мобільного терміналу іншого абоненту(кореспондента), текстові повідомлення (SMS та MMS), адреси розташування та номери базових станцій в момент з`єднань, дати, час, тривалість з`єднань, ІМЕІ-номери терміналів мобільного зв`язку, до яких було підключено вказаний номер телефону, інформації щодо використання мобільного Інтернету (трафіку) та місця перебування під час з`єднання з прив`язкою до базової станції оператора, а також копій документів із анкетними даними користувача вищевказаного номеру телефону (абонента) таких як: договори, заяви, паспортні та інші документи стосовно останнього, звернення користувача до оператора надання телекомунікаційних послуг, за період з 01.01.2014 по теперішній час, а дослідити таку інформацію не являється можливим та вказані дані мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а також встановлення місцезнаходження підозрюваного ОСОБА_4 ..

Беручи до уваги вищевикладене, вважаю, що клопотання слідчого ОСОБА_2 , погодженого з процесуальним керівником у кримінальному провадженні - прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, по кримінальному провадженню за № 22014160000000160 від 29.08.2014 року, за підозрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 258-3 ч. 1 КК України - належить задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 задовольнити.

Надати слідчому в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старшому лейтенанту юстиції ОСОБА_2 , слідчому слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області лейтенанту ОСОБА_6 , слідчим слідчого відділу ГУ СБУ в м. Києві та Київській області: лейтенанту ОСОБА_7 , лейтенанту ОСОБА_8 , лейтенанту ОСОБА_9 та лейтенанту ОСОБА_10 , чи співробітникам СБ України за їх дорученням, тимчасового доступу та вилучення в ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " (юридична адреса: АДРЕСА_2 ), даних в роздрукованому та електронному вигляді по номеру мобільного телефону НОМЕР_1 , а саме: відомості про вхідні і вихідні з`єднання (з зазначенням номеру мобільного телефону та ІМЕІ мобільного терміналу іншого абоненту(кореспондента), текстові повідомлення (SMS та MMS), адреси розташування та номери базових станцій в момент з`єднань, дати, час, тривалість з`єднань, ІМЕІ-номери терміналів мобільного зв`язку, до яких було підключено вказаний номер телефону, інформації щодо використання мобільного Інтернету (трафіку) та місця перебування під час з`єднання з прив`язкою до базової станції оператора, а також копій документів із анкетними даними користувача вищевказаного номеру телефону (абонента) таких як: договори, заяви, паспортні та інші документи стосовно останнього, звернення користувача до оператора надання телекомунікаційних послуг, за період з 01.01.2014 по теперішній час.

Встановити строк дії ухвали 1(один) місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

08.08.2016

Дата ухвалення рішення08.08.2016
Оприлюднено14.03.2023

Судовий реєстр по справі —522/12613/16-к

Ухвала від 17.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 03.04.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Гончаров О. О.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Ухвала від 27.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Грідіна Н. В.

Постанова від 08.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Ухвала від 24.03.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Одеської області

Копіца О. В.

Постанова від 01.09.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

Постанова від 17.08.2016

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Капля О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні