Рішення
від 30.03.2017 по справі 923/144/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 березня 2017 року Справа № 923/144/17

Господарський суд Херсонської області у складі судді Гридасова Ю.В. при секретарі Головльовій Є.С., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "Колосок", с. Бехтери, Голопристанського району Херсонської області,

до Державного підприємства "Голопристанське лісомисливське господарство", м. Гола пристань Херсонської області,

про стягнення 4083 грн. 01 коп.,

за участю представників:

позивача - ОСОБА_1, представник, дов. від 04.01.17р.;

відповідача - не прибув.

Позивач звернувся до господарського суду Херсонської області з позовною заявою у якій, з урахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог від 16.03.17, просить стягнути з відповідача 1657,93 грн. з урахуванням встановленого індексу інфляції та 2425,08 грн. пені, відповідно до умов укладеного сторонами договору № 30/06 від « 30" червня 2016 р. про надання послуг. В обґрунтування позовних вимог позивач також посилається на положення ст. ст. 11-16, 525, 526, 611, 625, 837, 854 Цивільного кодексу України, та ст. ст. 193, 216-218 Господарського кодексу України.

Представник позивача в ході судового засідання підтримав вимоги, викладені у позовній заяві, з урахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог від 16.03.17.

Відповідач, повідомлений про час, дату і місце проведення засідання господарського суду належним чином, відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, не скористався своїм правом на участь у вирішенні спору, про причини неявки господарський суд не повідомив. У відзиві на позовну заяву проти позову заперечує, посилаючись на те, що ДП Голопристанське ЛМГ за надані послуги розрахувалось в повному обсязі, але оплата проводилась частинами в зв'язку з відсутністю коштів. Відповідно до п. 4 договору ДП Голопристанське ЛМГ зобов'язувалось оплатити ПСП Колосок (здійснити попередню оплату) вартість послуг, але державним підприємством ця умова була не виконана. Підрядник (ПСП Колосок ) не прийняв до уваги, що попередня оплата не надійшла і на свій ризик надав послуги по збиранню врожаю. Це, на думку відповідача, свідчить про порушення умов договору і зі сторони ПСП Колосок . Розрахунок інфляційних та пені, на думку відповідача, складений з порушеннями, а саме завищена кількість днів. Відповідач також посилається на те, що ДП Голопристанське ЛМГ належить до державного сектору економіки, але протягом всього 2016 року, так само і в 2017 році не фінансується з коштів державного бюджету, місцевого бюджету

У судовому засіданні 30.03.17 оголошено вступну та резолютивну частини рішення по справі.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, що прибули в судове засідання, дослідивши матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в :

Між Державним підприємством Голопристанське лісомисливське господарство (надалі за текстом рішення - Замовник, Відповідач) та Приватним сільськогосподарським підприємством Колосок (надалі за текстом рішення - Підрядник, Позивач) укладено договір № 30/06 від « 30" червня 2016 р. про надання послуг (надалі за текстом рішення - Договір).

Відповідно до умов вказаного вище договору, ПСП Колосок як Підрядник, зобов'язалося надати послугу, а саме - скосити зернові Замовника (пшениця озима) на площі 30 га та передати зерно пшениці Замовнику, а Державне підприємство Голопристанське лісомисливське господарство як Замовник - прийняти належним чином надані послуги та оплатити їх вартість.

Вартість послуг згідно із умовами Договору визначається згідно п. 3.1 Договору, а саме із розрахунку 840 грн. за гектар, що загалом складає 25 200,00 грн.

Отже, відповідно до умов договору підряду № 30/06 від 30 червня 2016 року, 29 липня 2016 року ПСП Колосок виконало роботи по збиранню зернових Замовника загальною площею 30 га та передало зерно пшениці Замовнику, тобто надало, а Державне підприємство Голопристанське лісомисливське господарство прийняло послуги на загальну суму 25 200,00 грн., що підтверджуються актом здачі-прийняття робіт (надання послуг) ОУ-0000007 від 29 липня 2016 р. Відповідно до вказаного акту послуги надані належним чином, зауважень та претензій з боку Державного підприємства Голопристансье лісомисливське господарство немає.

Відповідно до п. 4.1. Договору Державне підприємство Голопристанське лісомисливське господарство зобов'язувалося оплатити Підряднику вартість послуги на розрахунковий рахунок Підрядника до початку надання послуг (здійснити попередню оплату), проте Замовником дана умова не була виконана, що підтверджується Журналом-ордером і Відомістю по рахунку 361 за 01.01.16 - 13.02.17. Перший платіж, що був перерахований на розрахунковий рахунок ПСП Колосок , відбувся 28.09.2016 року, тобто майже через 2 місяці після виконання робіт, що є предметом договору.

Станом на 24 лютого 2017 року (дата звернення з позовом) кошти від Державного підприємства Голопристанське лісомисливське господарство отримані не повному обсязі: 28 вересня 2016 року було сплачено 10 000 грн. 00 коп.; 28 листопада 2016 року було сплачено 5 000 грн. 00 коп.. Після звернення позивача з даним позовом (24.02.17) відповідачем 28.02.17 було сплачено 5 200, 00 грн., внаслідок чого позивачем було зменшено розмір позовних вимог.

Відповідно до п. 6.1.2. Договору Замовник зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати за надані послуги. Не оплачуючи у встановлений строк повну вартість наданих послуг Державне підприємство Голопристанське лісомисливське господарство) порушує права та законні інтереси ПСП Колосок , а також порушує положення Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Відповідно до ст. 854 Цивільного кодексу України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України: "неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання".

Відповідно до частини 2 статті 551 ЦК України: "якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства".

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань": платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін .

Відповідно до ст. 3 вказаного Закону: розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня .

Відповідно до ч. 6 ст.. 232 Господарського кодексу України: "нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано".

За поданим позивачем розрахунком, розмір пені становить 2425,08 грн., однак, з урахуванням заперечень відповідача та за розрахунком суду, що доданий до справи, розмір пені становить 2393,18грн.

Відповідно до вимог частини 2 статті 625 ЦК України: "боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом".

За розрахунком позивача, розмір суми з урахуванням встановленого індексу інфляції становить 1657,93грн., однак, з урахуванням заперечень відповідача, за розрахунком суду, що доданий до справи, розмір інфляційних становить 1232,50грн.

Відповідно до положень ст. 526 Цивільного кодексу України: "зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться".

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги підлягають задоволенню в частині, щодо стягнення 1232грн.50коп. з урахуванням встановленого індексу інфляції, 2393грн.18коп. пені, а заперечення відповідача проти вказаної частини позовних вимог не приймаються судом до уваги.

Не підлягають задоволенню позовні вимоги в частині, щодо стягнення 425,43 грн. з урахуванням встановленого індексу інфляції та 31,90 грн. пені, у зв'язку з невірним розрахунком.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача та позивача пропорційно розміру задоволених позовних вимог (1600,00:4083,01х3625,68=1420,79).

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись ст. ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України,

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Державного підприємства "Голопристанське лісомисливське господарство" (ідентифікаційний код - 00993254, адреса - 75600, Херсонська обл., Голопристанський район, м. Гола Пристань, вул. Московська, 21) на користь Приватного сільськогосподарського підприємства "Колосок" (ідентифікаційний код - 31144165, адреса - 75650, Херсонська обл., Голопристанський район, с. Бехтери, вул. Степна, 4) 1232грн.50коп. з урахуванням встановленого індексу інфляції, 2393грн.18коп. пені, 1420грн.79коп. витрат по сплаті судового збору. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

3. В задоволенні іншої частини позову відмовити.

(Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом).

Повне рішення складено 03 квітня 2017 р.

Суддя Ю.В. Гридасов

Дата ухвалення рішення30.03.2017
Оприлюднено06.04.2017
Номер документу65706065
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 4083 грн. 01 коп

Судовий реєстр по справі —923/144/17

Рішення від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 16.03.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні