Рішення
від 04.04.2017 по справі 925/293/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" квітня 2017 р. Справа № 925/293/17

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Кенкеч О.С., розглянув у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Черкасигаз Збут , м. Черкаси, вул. Громова, 142

до комунального закладу Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Черкаської районної ради, Черкаська область, Черкаський район, с. Червона Слобода, вул. Пирогова, 3

про стягнення 104 051,15 грн. заборгованості та санкцій,

за участю представників сторін:

позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю;

відповідача: ОСОБА_2 - головний лікар - за посадою,

ОСОБА_3 - за довіреністю.

Позивач звернувся в господарський суд Черкаської області з позовом до відповідача КП Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Черкаської районної ради з вимогою стягнення 104 051,15 грн. заборгованості, пені, інфляційних та річних за отриманий та спожитий в січні 2017р. газ.

В судовому засіданні:

Представник позивача вимоги позову підтримав та просить їх задовольнити. Подано витребуванні документи для огляду судом. Підтверджено часткову сплату боргу, що враховано при зверненні з позовом. На суму простроченого боргу нараховано пеню, інфляційні збитки та 3% річних.

Представники відповідача вимоги визнали частково. Вказують на відсутність фінансування з бюджету на оплату газу для опалення приміщень лікарні та неможливість реєстрації бюджетних зобов'язань в управлінні казначейської служби. Підтвердили використання 25320 м3 газу на суму 211928,40 грн. та частковий розрахунок за нього. Просять зменшити наполовину розмір пені, оскільки медичний заклад лікарня є неприбутковою організацією, фінансується виключно з державного бюджету, має недофінансування витрат на опалення об'єктів, комунальні витрати тощо.

Судом встановлено та перевірено доказами такі взаємовідносини сторін та обставини:

13.06.2016р. між товариством з обмеженою відповідальністю Черкасигаз Збут (Постачальником - Позивач по справі), що здійснює діяльність на підставі ліцензії на постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом, в особі директора ОСОБА_4, що діє на підставі Статуту, та КЗ Черкаський районний центр ПМСД (Споживачем - Відповідач по справі), що здійснює діяльність на підставі Статуту, в особі головного лікаря ОСОБА_2, було укладено типовий договір №02/18159/БО-16/1 на постачання природного газу за регульованим тарифом (далі - Договір, а.с. 9-14) з відповідними додатками і додатковими договорами (а.с. 15-29), за умовами якого Постачальник постачає природний газ (далі - газ) Споживачеві в обсягах і порядку, передбачених Договором для забезпечення потреб Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість газу і наданих послуг у розмірах, строках, порядку та на умовах, передбачених Договором (п.1.1. Договору).

Згідно до п. 10.1. Договору цей Договір набирає чинності з дати його підписання та поширює свою дію на відносини, що склалися між Сторонами з 01 липня 2015р.та укладається на строк до 31 грудня 2016р.

Між сторонами був укладені Додаткові договори №13 і 14 до Договору від 13.06.2016р. (а.с. 28-29), згідно умов якого була продовжена дія Договору на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку 2017р. обсязі, що не перевищує 20% суми, визначеної у Договорі; визначено нову ціну газу (а.с. 29).

Відповідно до п. 1.2 Договору договірні обсяги постачання газу Споживачеві на січень 2017р. визначені 13745 м3.

Відповідно до п. 3.1 Договору оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється Споживачем на умовах щомісячної оплати договірного обсягу постачання газу, визначеного в п. 1 Договору, не пізніше 5 числа наступного за звітним місяця

Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявленого на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати Споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці.

На виконання умов Договору Постачальник надав Споживачу послуги з постачання природного газу, що підтверджується актом приймання-передачі природного газу від 07 лютого 2017р. - відповідачу поставлено 25 320 м 3 , (а.с. 30), на суму 211927,42 грн., тариф 8370 грн./1000 м3.

За отриманий та спожитий газ за січень 2017р. на суму 211927,42 грн. Споживач провів оплату частково, що підтверджується позивачем в позовній заяві та не заперечене відповідачем в судовому засіданні. На день подачі позову за відповідачем рахувалася заборгованість за поставлений природний газ в розмірі 96 881,77 грн. Повний розрахунок Споживачем проведений не був і на день подачі позову борг становив 96881,77 грн. за отриманий та використаний в січні 2017р. газ.

Газ був отриманий Споживачем без зауважень та претензій по кількості та по якості.

Невиконання Споживачем взятих на себе зобов'язань за Договором постачання природного газу стало підставою для звернення Постачальника до суду для захисту порушеного права та примусового стягнення заборгованості з боржника.

На запитання головуючого присутні учасники заявили:

про відсутність будь-яких інших доказів на підтвердження своїх доводів і пояснень;

про відсутність потреби у витребуванні інших доказів від учасників провадження у справі та інших осіб;

про можливість завершення дослідження обставин справи.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності та за внутрішнім переконанням, враховуючи пояснення представників сторін, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до часткового задоволення.

Згідно положень Пленуму ВГСУ від 23.03.2012р. №6 Про судове рішення при прийнятті рішення суд має врахувати майнові інтереси сторін, не надаючи переваги одному учаснику над іншим. Рішення має грунтуватися на повній та всебічній оцінці доказів у конкретній справі.

Сторони за договором є самостійними юридичними особами, що підтверджено витягом з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Позивач є суб'єктом господарювання та постачальником газу установам та організаціям на території Черкаського району.

Відповідач є комунальним закладом та установою охорони здоров'я. Засновником закладу виступає Черкаська районна рада. Розпорядником коштів та органом управління виступає Черкаська районна державна адміністрація.

Між сторонами було укладено договір постачання природного газу №02/18159/БО-16/1 від 13.06.2016р. ТОВ Черкасигаз Збут виступає як постачальник газу, КЗ Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги виступає як споживач. Дія договору поширюється до 31.12.2016р.

28.12.2016р. між сторонами підписано додатковий договір №13, яким продовжено дію основного договору на І квартал 2017р.

Між сторонами виникли та існують договірні відносини оплатної поставки товару (енергоносіїв) на підставі письмового строкового оплатного двостороннього консенсуального договору. Сторони за договором є суб'єктами господарювання та самостійними юридичними особами, що підтверджено свідоцтвами про їх державну реєстрацію.

За правовою природою типовий договір №02/18159/БО-16/1 на постачання природного газу за регульованим тарифом від 13.06.2016р. є змішаним договором поставки природного газу та його транспортування і відповідає вимогам статті 714 Цивільного кодексу України, якою передбачено, що до договору поставки енергоносіїв приєднаними мережами застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає з характеру відносин сторін.

Відносини купівлі-продажу урегульовані Главою 54 Цивільного кодексу України, відповідно до положень якої за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (газ) у власність другій стороні (покупцеві) та отримати розрахунок, а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (газ) і сплатити за нього певну грошову суму. Поставка продукції є різновидом відносин купівлі-продажу.

Згідно ч.1 ст. 173 Господарського кодексу України зобов'язання, що виникає між суб'єктами господарювання, в силу якого один суб'єкт зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта, або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку, є господарським зобов'язанням.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Суд вважає, що сторонами досягнуто згоди по всіх істотних умовах договору. Типовий договір №02/18159/БО-16/1 на постачання природного газу за регульованим тарифом від 13.06.2016р. не заперечений сторонами, не визнаний судом недійсним та не розірваний в установленому порядку. Суд також виходить з положень презумпції правомірності правочину - ст. 204 Цивільного кодексу України.

У січні 2017р. позивач передав, а відповідач спожив 25320 м 3 природного газу на суму 211927,42 грн. Тариф встановлено у розмірі 8370 грн. за 1000 м 3 газу.

Відповідач розрахувався частково і утворилась заборгованість 96881,77 грн. перед позивачем (основний борг).

Претензій щодо кількості, якості та специфікації отриманого газу відповідачем не заявлено. Суд вважає, що газ відповідач прийняв без зауважень. Протранспортований, отриманий та спожитий газ має бути оплачений відповідачем в повному розмірі.

Факт наявності заборгованості підтверджується копією додаткової угоди до Договору, копією акту приймання-передачі газу, та розрахунками і вимогами позивача.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як встановлено судом, між Позивачем та Відповідачем було узгоджено строк сплати за поставлений та отриманий природний газ, який визначений п. 4.6 Договору - оплата вартості послуг з постачання газу здійснюється Споживачем на умовах щомісячної 100% попередньої оплати договірного обсягу постачання газу, визначеного в додатку 3 до Договору, не пізніше ніж за три робочих дні до початку розрахункового періоду, не пізніше ніж за три робочих дні до початку розрахункового періоду, крім оплати вартості послуг з постачання суб'єктами господарювання, які виробляють теплову енергію, у тому числі блочних (модульних) котелень, установлених на дахові та прибудованих (виходячи з обсягу природного газу, що використовується для виробництва та надання населенню послуг з опалення та гарячого водопостачання, за умови ведення такими суб'єктами окремого приладового та бухгалтерського обліку тепла і гарячої води).

Споживач самостійно розраховує суму платежу, виходячи з ціни газу на наступний розрахунковий період та відповідної величини договірного обсягу газу, заявленого на наступний розрахунковий період. У разі відсутності інформації про ціну газу на наступний розрахунковий період до дати здійснення оплати Споживач розраховує суму платежу за ціною, що діяла у попередньому місяці.

У випадку недоплати вартості послуг з постачання газу за розрахунковий період Споживач проводить остаточний розрахунок не пізніше 5 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Отже, строк для оплати вартості за поставлений природний газ вже настав.

Суд враховує відсутність претензій Відповідача стосовно неналежної поставки, недопоставки газу чи іншого невиконання умов спірного договору. Представник позивача в судовому засіданні підтвердила належну поставку газу Відповідачу в обумовленому договором об'ємі, якості та несвоєчасний розрахунок за нього.

Суд також враховує, що Відповідач свої зобов'язання в частині належної та повної оплати за вже отриманий товар належним чином не виконав.

Відповідно до ст.ст. 525, 526, 530 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За період з 06.02.2017р. по 17.03.2017р. відповідачу нараховано 488,72 грн. - 3% річних, 2 119,27 грн. інфляційних втрат (а.с. 8). Розрахунок перевірено за допомогою калькулятора штрафних санкцій апаратного комплексу Ліга-Закон з урахуванням періодів прострочення та проведення часткової оплати відповідачем. Розрахунок виконано вірно. 488,72 грн. - 3% річних, 2119,27 грн. інфляційних втрат підлягає стягненню з Відповідача на користь Позивача.

Штрафними санкціями у відповідності з ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до п. 7.2.1 Договору у разі порушення Споживачем строків оплати, передбачених розділом IV Договору, із Споживача стягується пеня в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

У відповідності до п. 7.2.1 Договору та положень ст.ст. 546, 549-552 Цивільного кодексу України позивач нараховує відповідачу 4561,39 грн. пені за період прострочення з 06.02.2017р. по 17.03.2017р. з мотивів прострочення оплати.

Розрахунок санкцій перевірено судом за допомогою калькулятора санкцій апаратного комплексу Ліга:Еліт Закон з урахуванням строку прострочення оплати партії поставки, облікової ставки НБУ за період прострочення. Розрахунок вимоги виконано вірно.

Суд при визначенні розміру пені враховує бюджетне фінансування установи, відсутність затвердженого кошторису видатків лікарні на січень 2017р., неможливість оформити ними бюджетне зобов'язання без належного фінансування (відповідно до приписів Бюджетного кодексу України) та клопотання представників відповідача про зменшення пені, оскільки відсутня вина особи, та з урахуванням приписів п. 3 ст. 83 ГПК України вважає даний випадок винятковим та вважає за можливе задовольнити клопотання відповідача і зменшити розмір пені з 4561,39 грн. на 50% - до 2280,70 грн. В решті вимог належить відмовити позивачу.

Суд зазначає, що проведення оплати боргу відповідачем під час розгляду справи та неподання ним доказів у справу про оплату боргу - має враховуватись виконавчою службою при виконанні рішення суду в ході виконавчого провадження. Суд вважає, що відповідач мав достатньо часу для надання доказів про проведення розрахунку. Відповідач не надав доказів погашення боргу. Позивач використав належний спосіб захисту права, тому позов підлягає до часткового задоволення.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати належить покласти на відповідача повністю та стягнути на користь позивача 1600 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 49, 82, 84, 85, 83 п. 3 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з відповідача: комунального закладу Черкаський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Черкаської районної ради, Черкаська область, Черкаський район, с. Червона Слобода, вул. Пирогова, 3, ідентифікаційний код 38981957, номер рахунку в банку невідомий

на користь товариства з обмеженою відповідальністю Черкасигаз Збут , м. Черкаси, вул. Громова, 142, код ЄДРПОУ 39672471, номер рахунку в банку невідомий

96881,77 грн. боргу, 2119,27 грн. інфляційних збитків, 488,72 грн. - 3% річних, 2280,70 грн. пені та 1600 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня прийняття рішення. Сторони у справі протягом цього строку мають право подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказане рішення через Господарський суд Черкаської області.

Повне рішення складено 05.04.2017р.

Суддя Г.М. Скиба

Дата ухвалення рішення04.04.2017
Оприлюднено11.04.2017
Номер документу65814704
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 104 051,15 грн. заборгованості та санкцій

Судовий реєстр по справі —925/293/17

Рішення від 04.04.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 20.03.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні