Рішення
від 07.04.2017 по справі 382/196/17
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

справа № 382/196/17 2/382/247/17

РІШЕННЯ

іменем України

07 квітня 2017 року Яготинський районний суд Київської області, в складі:

Головуючого судді Карпович В.Д.

при секретарі Шипота Я.В.

Розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні м. Яготині справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, про визнання права власності на спадкове майно.

Встановив:

В позові до суду позивачка вказала, що 4 травня 2010 року помер її батько - ОСОБА_7.

Після його смерті залишилася спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 8,2174 га., яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області.

Спадкоємцями першої черги відповідно до ст. 1261 ЦК України є вона- дочка спадкодавця, ОСОБА_8 Михайлівна- мати спадкодавця, та відповідачі по справі .

В установлений законодавством термін до нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини ніхто із спадкоємців не звертався.

Проте вважає, що вона та ОСОБА_8 прийняли спадщину в силу ст.. 1268 ЦК України, так як постійно проживали разом з ним по день його смерті, що підтверджується довідкою із виконавчого комітету Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області.

3 червня 2011 року померла її бабуся- Денисенко ОСОБА_9.

Після смерті бабусі залишилася спадщина у вигляді житлового будинку, з господарськими будівлями та спорудами розташованого в с. Райківщина Яготинського району Київської області.

Вона та відповідачі по справі являються спадкоємцями за правом представлення, так як єдиний спадкоємець першої черги, їхній батько, помер ще під час життя останньої.

В установлений законодавством термін до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини ніхто із спадкоємців не звертався.

В той же час вважає, що вона прийняла спадщину після смерті бабусі в силу ст.. 1268 ЦК України, так як постійно проживала разом з нею однією сім'єю по день її смерті, що підтверджується довідкою із виконавчого комітету Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області.

Однак, під час її звернення до нотаріуса з питанням видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказане нерухоме майно, з'ясувалося, що в зв'язку з частковим пошкодженням правовстановлюючих документів, нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадщину на дане спадкове майно.

Згідно п. 4.15. розділу 3 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 року за №296/5 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 року за №282/20595, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Пунктом 1 глави 8 Порядку про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 Порядку про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, яким передбачено, що …. нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші не застережені виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження…

Просила:

Встановити, що ОСОБА_1 та ОСОБА_8, яка померла 3 червня 2011 року, постійно проживали разом із ОСОБА_7, який помер 4 травня 2010року, на час відкриття спадщини, який помер 4 травня 2010 року.

Встановити, що ОСОБА_1 постійно проживала разом із ОСОБА_8, на час відкриття спадщини, яка померла 3 червня 2011 року.

Визнати за - ОСОБА_1 - право власності на житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані в с. Райківщина Яготинського району Київської області.

Визнати за - ОСОБА_1 - право власності на земельну ділянку розміром 8,2174га, кадастровий номер 3221987900:04:016:0002, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Після відкриття провадження по справі та призначення справи до розгляду, представник позивача надіслала до суд заяву про збільшення та уточнення своїх позовних вимог, в яких вказала, що оскільки їй стало відомо про наявність іншого спадкового майна, яке входить до складу спадщини, ОСОБА_8, а саме земельної ділянки площею 8,2176 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області.

Крім того, її сестра ОСОБА_10 померла 15 листопада 2017 року, а тому не може бути відповідачем по даній справі.

Під час її звернення до нотаріуса з питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказане спадкове майно, з'ясувалося, що державний акт на право власності на земельну ділянку є частково пошкодженим, зв'язку з цим нотаріус не може прийняти вказаний правовстановлюючий документ та видати свідоцтво про право на спадщину на вказане майно.

Окрім цього, під час перебирання речей покійної ОСОБА_8 нею було знайдено дублікат свідоцтва про право власності на житловий будинок, що розташований в с. Райківщина Яготинського району Київської області, що дає їй підстави одержати свідоцтво про право на спадщину за законом на вказане нерухоме майно.

Згідно п. 4.15. розділу 3 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 року за №296/5 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 року за №282/20595, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Пунктом 1 глави 8 Порядку про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 Порядку про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, яким передбачено, що …. нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження…

Просила:

Встановити, що ОСОБА_1 та ОСОБА_8, яка померла 3 червня 2011 року, постійно проживали разом із ОСОБА_7 на час відкриття спадщини, який померла 4 травня 2010 року.

Встановити, що ОСОБА_1 постійно проживала разом із ОСОБА_8 на час відкриття спадщини, яка померла 3 червня 2011 року.

Визнати за - ОСОБА_1 - право власності на земельну ділянку розміром 8,2174 га, кадастровий номер 3221987900:04:016:0002, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за - ОСОБА_1 - право власності на земельну ділянку розміром 8,2176 га, кадастровий номер 3221987900:04:016:0001, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги позивача із врахуванням їх збільшення та відмовилась від вимог позивача в частині визнання за позивачкою право власності на житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані в с. Райківщина Яготинського району Київської області. Відповідачі в судове засідання не з явились, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином. В заявах до суду відповідачі позов визнали та просили розглянути справу у їхню відсутністю.

В судовому засіданні встановлено наступне:

4 травня 2010 року помер батько позивачки - ОСОБА_7./ а.с. 9-11, 14 /

Після його смерті залишилася спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 8,2174 га., яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області./а.с. 8 /

Спадкоємцями першої черги відповідно до ст. 1261 ЦК України є діти спадкодавця / сторони по справі / та мати спадкодавця- Денисенко ОСОБА_9./ а.с. 9

В установлений законодавством термін до нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини ніхто із спадкоємців не звертався.

Проте суд вважає, що ОСОБА_1 та ОСОБА_8 прийняли спадщину після смерті ОСОБА_7 в силу ст.. 1268 ЦК України, так як постійно проживали разом з ним по день його смерті, що підтверджується довідкою із виконавчого комітету Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області./ а.с. 38 /

3 червня 2011 року померла бабуся позивачки- Денисенко ОСОБА_9./ а.с.13 /

Після смерті ОСОБА_8 залишилася спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 8,2176 га., яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області./а.с. 32 /. Відповідно до ст. 1261 ЦК України, спадкоємцями за правом представлення є позивачка та відповідачі по справі, так як єдиний спадкоємець першої черги, їхній батько, помер ще під час життя останньої.

В установлений законодавством термін до нотаріальної контори із заявами про прийняття спадщини ніхто із спадкоємців не звертався.

Проте суд вважає, що позивачка прийняла спадщину після смерті ОСОБА_8 в силу ст.. 1268 ЦК України, так як постійно проживала разом з нею однією сім'єю по день її смерті, що підтверджується довідкою із виконавчого комітету Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області. / а.с. 38 /

Однак, під час звернення позивачки до нотаріуса з питанням видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказане нерухоме майно, з'ясувалося, що в зв'язку з частковим пошкодженням правовстановлюючих документів, нотаріус не може видати свідоцтво про право на спадщину на дане спадкове майно.

Згідно п. 4.15. розділу 3 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 року за №296/5 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012 року за №282/20595, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Пунктом 1 глави 8 Порядку про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 Порядку про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, яким передбачено, що …. нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші не застережені виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження…

Перевіривши матеріали справи, заслухавши п пояснення представника позивача, суд вважає, що вимоги позивачки в з врахуванням їх збільшення та зменшення, підлягають до задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.. ст.. 10, 60, 209, 212-215 ЦПК України, ст.. ст. 1261, 1268, 1270 ЦК України, суд-

ВИРІШИВ:

Встановити, що ОСОБА_1 та ОСОБА_8, яка померла 3 червня 2011 року, постійно проживали разом із ОСОБА_7 на час відкриття спадщини, який померла 4 травня 2010 року.

Встановити, що ОСОБА_1 постійно проживала разом із ОСОБА_8 на час відкриття спадщини, яка померла 3 червня 2011 року.

Визнати за - ОСОБА_1 - право власності на земельну ділянку розміром 8,2174 га, кадастровий номер 3221987900:04:016:0002, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати за - ОСОБА_1 - право власності на земельну ділянку розміром 8,2176 га, кадастровий номер 3221987900:04:016:0001, яка розташована на території Шевченківської сільської ради Згурівського району Київської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Київської області, протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя Карпович В.Д.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.04.2017
Оприлюднено11.04.2017
Номер документу65832839
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/196/17

Рішення від 07.04.2017

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

Ухвала від 16.02.2017

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Карпович В. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні