Ухвала
від 03.04.2017 по справі 761/10951/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/10951/17

Провадження № 1-кс/761/6935/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: Піхур О.В.

при секретарі: Кияшко К.О.,

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби капітана податкової міліції Бачинського Ігоря Анатолійовича, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні ТОВ СФС Трейд (код ЄДРПОУ 39548253), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В, -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий з ОВС 1-го ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби капітан податкової міліції Бачинський Ігор Анатолійович, звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України Кіпчарським О.П., по кримінальному провадженню №32016100110000156, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 23 червня 2016 року зареєстрованого за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме: первинних бухгалтерських документів, які фіксують факти здійснення господарських операцій з ТОВ ТК Агротрейд (код ЄДРПОУ -38310272), ТОВ Східенергогруп (код ЄДРПОУ - 36380133), ТОВ АПК Схід (код ЄДРПОУ - 38993098), ФГ Лідер (код ЄДРПОУ - 21964067) за період з 01.12.2015 року по 30.04.2016 року, які перебувають у володінні ТОВ СФС Трейд (код ЄДРПОУ 39548253), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В.

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №32016100110000156, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.06.16, щодо службових осіб ТОВ СФС Трейд , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Установлено, що службові особи ТОВ СФС Трейд ОСОБА_3 та ОСОБА_4, в період часу з 01.12.2015 по 30.04.2016 під час фінансово - господарських взаємовідносин з підприємствами, що мають ознаки фіктивності: ТОВ ТК Агротрейд (код ЄДРПОУ -38310272), ТОВ Східенергогруп (код ЄДРПОУ - 36380133), ТОВ АПК Схід (код ЄДРПОУ - 38993098), ФГ Лідер (код ЄДРПОУ - 21964067), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість, шляхом документального оформлення безтоварних операцій по реалізації насіння соняшника, шляхом внесення до податкової звітності неправдивих відомостей, що не відповідають дійсності, чим нанесено збитки державі шляхом заниження суми ПДВ, яка підлягає нарахуванню до сплати в бюджет в розмірі 40 622 094 грн., тобто в особливо великих розмірах.

Так, основним постачальником ТОВ ТК Агротрейд , ТОВ Східенергогруп є ТОВ Укртрансавтоматика (код ЄДРПОУ - 38625902).

Відповідно до даних наявних в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, ТОВ АПК Схід орендує земельну ділянку загальною площею 3,96 га, ФГ Лідер не зареєструвало земельні ділянки, ТОВ Укртрансавтоматика орендує земельну ділянку загальною площею 1,8 га., що не надає реальної можливості здійснювати збір та реалізацію врожаю (насіння соняшника).

Крім того, відповідно до інформації з відкритого доступу та проведеного аналізу ситуації на сході України встановлено, що земельні ділянки ТОВ АПК Схід та ФГ Лідер , які нібито використовувалися для вирощування врожаю (насіння соняшнику) знаходяться на території Красноармійського та Маріїнського районів Донецької області, тимчасово не підконтрольна територія України.

Таким чином, встановлено, що у ТОВ АПК Схід , ФГ Лідер , ТОВ Укртрансавтоматика відсутня достатня кількість земельних ділянок, виробничих потужностей, спецтехніки та необхідної кількості працівників для вирощування задекларованих обсягів сільськогосподарської продукції.

Враховуючи викладене, у слідства є наявність достатніх підстав вважати, що операції проведенні між ТОВ СФС Трейд по ланцюгу постачання від ТОВ АПК Схід , ФГ Лідер , ТОВ ТК Агротрейд , ТОВ Східенергогруп мали безтоварний характер, а дані операції призвели до не нарахування та несплати службовими особами ТОВ СФС Трейд ПДВ на загальну суму 40 622 094 грн.

Зазначені правопорушення викладено у висновку експертного дослідження №1-17/06/2016-до від 17.06.2016, який зроблений ТОВ Дослідницький інформаційно - консультаційний центр .

Враховуюче те, що ТОВ СФС Трейд ухилилось від сплати податків в особливо великих розмірах за рахунок відображення в бухгалтерському та податковому обліках підприємства фінансово - господарських операцій з вище вказаними підприємствами, які мають ознаки фіктивності, тому є достатні підстави вважати, що документи по даним господарським операціям будуть містити ознаки підробки.

Для спростування або ж підтвердження даного факту по кримінальному провадженню призначена почеркознавча експертиза для проведення якої необхідні оригінали бухгалтерських документів ТОВ СФС Трейд по взаємовідносинах з ТОВ ТК Агротрейд , ТОВ Східенергогруп , ТОВ АПК Схід , ФГ Лідер .

У ТОВ СФС Трейд зберігаються оригінали бухгалтерських документів по взаємовідносинах з вище вказаними підприємствами, а саме: договори (угоди), додаткові договори (угоди), журнали реєстрації договорів, накладні та податкові накладні, товарно-транспортні накладні, акти приймання-передачі виконаних робіт, рахунки-фактури, журнали реєстрації в'їзду та виїзду автотранспорту, документи, що підтверджують подальшу реалізацію (використання) ТМЦ, що були придбані у вище вказаних підприємств.

У зазначених документах, наявна інформація, яка не містить охоронюваної законом таємниці, є предметом доказування та має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, а саме: сум, які були включені до складу валових витрат ТОВ СФС Трейд на перепродажну підготовку товару, період проведення фінансово-господарських операцій, інформації щодо переходу права власності на реалізований товар.

Вилучення зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, проведенні почеркознавчих експертиз, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

Кримінальне провадження №32016100110000156, зареєстроване за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, а тому виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, оскільки, одержати в інший спосіб відомості в межах досудового розслідування неможливо, окрім як на підставі ухвали суду.

У судовому засіданні старший слідчий з ОВС 1-го ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби капітан податкової міліції Бачинський Ігор Анатолійович підтримав клопотання та просив його задовольнити, окрім того зазначив, що існує загроза зміни або знищення документів до яких надається доступ, а тому просив проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої перебувають документи.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий суддя вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов'язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В клопотанні слідчий належним чином обґрунтовує те, що одержати в інший спосіб, без рішення суду, тимчасовий доступ до документів та їх подальше вилучення неможливо, оскільки дані документи знаходяться лише у володінні ТОВ СФС Трейд (код ЄДРПОУ 39548253), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В та будуть використанні під час досудового розслідування для встановлення істини в справі, проведення експертного дослідження, швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення та притягнення винних осіб до відповідальності.

Керуючись вимогами ст. ст. 132, 159, 163 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 1-го ВРКП слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби капітана податкової міліції Бачинського Ігоря Анатолійовича, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні ТОВ СФС Трейд (код ЄДРПОУ 39548253), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В - задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС 1-го ВРКП СУ ФР Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби капітану податкової міліції Бачинському Ігорю Анатолійовичу або іншим слідчим, які входять в групу слідчих по даному кримінальному провадженню, тимчасовий доступ до первинних бухгалтерських документів, які фіксують факти здійснення господарських операцій з ТОВ ТК Агротрейд (код ЄДРПОУ -38310272), ТОВ Східенергогруп (код ЄДРПОУ - 36380133), ТОВ АПК Схід (код ЄДРПОУ - 38993098), ФГ Лідер (код ЄДРПОУ - 21964067) за період з 01.12.2015 по 30.04.2016, а саме: договорів (угод) укладених між ТОВ СФС Трейд та вищевказаними підприємствами; додаткових договорів (угод) укладених між вказаними підприємствами; журналу реєстрації договорів ТОВ СФС Трейд , в яких міститься інформація щодо реєстрації договорів з вищевказаними підприємствами; накладних та податкових накладних, що свідчать про придбання ТОВ СФС Трейд товарів, робіт (послуг) у вищевказаних підприємств; товарно-транспортних накладних про перевезення, придбаних у вищевказаних підприємств товарно-матеріальних цінностей, сертифікатів відповідності (якості, стандартизації), технічних паспортів та документів, які складалися під час виконання даних договірних зобов'язань, та являються невід'ємною частиною проведених фінансово-господарських операцій; актів приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг) складених між ТОВ СФС Трейд та вище вказаними підприємствами; рахунків-фактури на оплату ТОВ СФС Трейд за придбані у вищевказаних підприємств товари (роботи) послуги; журналу реєстрації в'їзду та виїзду автотранспорту, яким на ТОВ СФС Трейд доставлялися товари придбані у вищевказаних підприємств; документів, що підтверджують подальшу реалізацію (використання) ТМЦ, які були придбанні у вище вказаних підприємств, що перебувають у володінні ТОВ СФС Трейд (код ЄДРПОУ 39548253), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В, з правом вилучення їх оригіналів.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз'яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні даної ухвали слідчий, в порядку ч. 2 та ч. 3 ст. 165 КПК України, зобов'язаний пред'явити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи її оригінал та вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає, між тим відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення03.04.2017
Оприлюднено12.04.2017
Номер документу65835857
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні ТОВ СФС Трейд (код ЄДРПОУ 39548253), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В

Судовий реєстр по справі —761/10951/17

Ухвала від 03.04.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 03.04.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні