Рішення
від 06.04.2017 по справі 672/123/17
ГОРОДОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №672/123/17

Провадження №2/672/179/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.04.2017 року Городоцький районний суд Хмельницької області в складі: головуючого судді - Сакенова Ю.К.

за участю секретаря - Ратушняк Л.В.

представника відповідача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Городок справу за позовом ОСОБА_2 до Городоцького району електричних мереж ПАТ Хмельницькобленерго , Публічного акціонерного товариства Хмельницькобленерго про усунення перешкод в користування земельною ділянкою,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача для захисту своїх прав, мотивуючи свої вимоги тим, що 23 липня 2016 року він придбав у ОСОБА_3 земельну ділянку (кадастровий номер 6821210100:04:001:0016) з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1000 га. Відповідно до технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельні ділянки, зокрема зведеного кадастрового плану земельних ділянок, для ОСОБА_3, а в подальшому і для позивача як власника землі, встановлено обмеження у вигляді використання земель для охорони і захисних зон (охоронна зона ЛЕП 1 кВт). Вказана технічна документація погоджена з Городоцьким РЕМ ПАТ Хмельницькобленерго . Обмеження полягають у розміщенні на земельній ділянці дерев'яної електроопори з лінією електропередач.

Однак позивач виявив, що на території його земельної ділянки знаходиться ще одна опора (бетонна) та три лінії електропередач, про розміщення якої на вказаній земельній ділянці в технічній документації немає ніяких даних.

23.09.2016 року позивач звернувся в Городоцький РЕМ ПАТ Хмельницькобленерго із заявою про винесення вказаної електроопори та лінії електропередач за межі його земельної ділянки та 20.10.2016 року отримав відповідь, що на дану земельну ділянку накладені обмеження щодо використання у зв'язку із встановленням лінії ЛЕП.

Позивач вважає, що дана бетонна опора з лінією електропередач повинна бути демонтована, оскільки створює йому значні незручності та перешкоди. Однак відповідач відмовляється в добровільному порядку усунути зазначені перешкоди, тому він звернувся до суду та просить задовольнити позов.

Представник відповідача позов визнав частково та пояснив, що відповідно до технічної документації із землеустрою земельної ділянки площею 0,1831 га, що знаходиться по вул.Грушевського, 71 в м.Городок встановлені обмеження щодо використання даної земельної ділянки, оскільки встановлено охоронну зону ЛЕП.

Однак бетонна опора на земельній ділянці позивача розміщена поза охоронною зоною ЛЕП.

Городоцький РЕМ ПАТ Хмельницькобленерго заперечує проти демонтажу вказаної опори та винесення її за межі належної позивачу земельної ділянки, просить надати дозвіл на встановлення даної опори в охоронній зоні ЛЕП в межах даної земельної ділянки.

Ознайомившись з матеріалами справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що даний позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що позивач 23 липня 2016 року придбав у ОСОБА_3 земельну ділянку (кадастровий номер 6821210100:04:001:0016) з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку загальною площею 0,1000 га, що підтверджується договором купівлі - продажу та інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Вказану земельну ділянку ОСОБА_3 отримала у приватну власність 03.04.2009р.

Відповідно до технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельні ділянки, зокрема зведеного кадастрового плану земельних ділянок, для ОСОБА_3, а в подальшому і для позивача як власника землі, встановлено обмеження у вигляді використання земель для охорони і захисних зон (охоронна зона ЛЕП 1 кВт). Вказана технічна документація погоджена з Городоцьким РЕМ ПАТ Хмельницькобленерго . Обмеження полягають у розміщенні на земельній ділянці дерев'яної електроопори з лінією електропередач.

Разом з тим, приступивши на правах власника до використання вказаної земельної ділянки позивач виявив, що на її території знаходиться ще одна опора (бетонна) та три лінії електропередач, про розміщення якої на вказаній земельній ділянці в технічній документації немає ніяких даних.

23.09.2016 року позивач звернувся в Городоцький РЕМ ПАТ Хмельницькобленерго із заявою про винесення вказаної електроопори та лінії електропередач за межі його земельної ділянки та 20.10.2016 року отримав відповідь, що на дану земельну ділянку накладені обмеження щодо використання у зв'язку із встановленням лінії ЛЕП.

При цьому, Городоцький РЕМ ПАТ Хмельницькобленерго фактично ототожнив дві лінії електропередач, які проходять через земельну ділянку позивача. З приводу однієї охоронної лінії ЛЕП 1 кВт (дерев'яна опора з лініями електропередач) позивач не має ніяких претензій, розміщення даної лінії передбачено технічною документацією та не створює йому перешкод у здійсненні господарської діяльності. Що ж до іншої лінії, існування якої підтверджується актом обстеження земельної ділянки від 20.12.2016 року, проведеного за участю представників Городоцької міської ради, дана бетонна опора з лінією електропередач повинна бути демонтована, оскільки згідно зведеного кадастрового плану земельних ділянок вона не передбачена технічною документацією та не входить в охоронну ліня ЛЕП.

Також згідно наданого відповідачем плану розміщення електроопор по вул..Грушевського в м.Городок бетонна опора, що є предметом спору, розміщена не у визначеному на плані місці.

Стаття 41 Конституції України передбачає, що кожен має право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю.

Відповідно до ч.1 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Таким чином бетонна опора, що розміщена на земельній ділянці по вул.Грушевського, 71, м.Городок Хмельницької області має бути демонтована з того місця, де вона знаходиться на даний час та встановлена у визначеному технічною документацією місці.

Крім того, в порядку ч.1 ст. 88 ЦПК України стягненню з відповідача на користь позивача підлягають судові витрати по справі, а саме сплачений судовий збір в сумі 640 грн.

Керуючись ст. 209, 213, 214, 215, 294 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Публічне акціонерне товариство Хмельницькобленерго усунути перешкоди в користуванні ОСОБА_2 земельною ділянкою, кадастровий номер 6821210100:04:001:0016, розташованою за адресою: вул.Грушевського, 71, м.Городок Хмельницької області, шляхом демонтажу бетонної електроопори та трьох ліній електропередач.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства Хмельницькобленерго на користь ОСОБА_2 судові витрати по справі в сумі 640 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Ю.К.Сакенов

СудГородоцький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення06.04.2017
Оприлюднено13.04.2017
Номер документу65894291
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —672/123/17

Ухвала від 14.04.2017

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Сакенов Ю. К.

Рішення від 06.04.2017

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Сакенов Ю. К.

Рішення від 06.04.2017

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Сакенов Ю. К.

Ухвала від 28.02.2017

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Сакенов Ю. К.

Ухвала від 02.02.2017

Цивільне

Городоцький районний суд Хмельницької області

Сакенов Ю. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні