Ухвала
від 30.05.2014 по справі 760/11325/14-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/11325/14-к

1-кс-2993/14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2014 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку,

в с т а н о в и в:

30 травня 2014 року до Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку.

Клопотання обґрунтовується тим, що Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Київській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 32013100130000094 від 12 вересня 2013 року за фактами створення ряду суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності та пособництва в ухиленні від сплати податків підприємствами ТОВ «Митна Агенція Стріла», ТОВ «Вітязь Груп Україна» та ПП «Українська служба безпеки» в період часу з 2011 року по 2013 рік за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 та ч. 2 ст. 205 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 створили ряд суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), а саме: ТОВ «Алмаз Олма», ТОВ «Дельта Трейд», ТОВ «Еколан», ТОВ «Престижбуд», ТОВ «Бекор Груп», ТОВ «Тренінг-центр «Гудвіл-Україна», ТОВ «Бастіон Ко», ТОВ «Компанія «Сельта»,ТОВ «Живий хліб», ТОВ «Сігма Компані», ТОВ «Смарт Сервіс Київ», ТОВ «Талісман Київ», ТОВ «Атлас Компані», ТОВ «Компанія Контроль», ТОВ «Діджітал Технолоджі», ПП «Безпека комплекс», ПП «Марсбуд», ТОВ «Відео АРТ», ТОВ «Вікома Трейд», ТОВ «Юридична компанія «Астра Інвест», ПП «Юридична компанія «Форт», ТОВ «Алві Груп», ТОВ «Континент-Стиль», ПП «Лєпта» та інші ФСПД з метою прикриття незаконної діяльності, шляхом використання їх реквізитів та банківських рахунків у злочинних схемах зі створення штучної документальної видимості здійснення фінансово-господарських операцій для незаконного завищення валових витрат з податку на прибуток підприємств та податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки.

Також на банківські рахунки вказаних суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності перераховувалися грошові кошти від реально діючих підприємств за нібито надані послуги, виконані роботи чи поставлені товари з метою переведення грошових коштів у готівкову форму та повернення їх клієнтам за вирахуванням певних відсотків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Під час проведення досудового розслідування, допитано як свідків засновників та директорів вищевказаних фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, які підтвердили, що створювали їх за проханням ОСОБА_5 з метою прикриття незаконної діяльності.

Разом з тим, з матеріалів кримінального провадження та банківських документів щодо руху коштів по розрахункових рахунках вказаних вище фіктивних підприємств, задіяних у незаконних операція по переведенню безготівкових коштів у готівку, встановлено що починаючи з 01.01.2011 року по 12.09.2013 року службові особи ПП «Електрокомплект» здійснювали перерахування грошових коштів на загальну суму понад 16214 тис. грн. на розрахункові рахунки зазначених вище фіктивних підприємств, підконтрольних ОСОБА_4 , за начебто отримані товарно-матеріальні цінності і надані псевдо послуги, тим самим штучно сформували податковий кредит з ПДВ на суму понад 2702 тис грн.

Крім того, факт відображення у податковій звітності ПП «Електрокомплект» проведення фінансово-господарських операцій з ТОВ «Алмаз Олма», ТОВ «Еколан», ТОВ «Бастіон Ко», ТОВ «Компанія «Сельта», ТОВ «Смарт Сервіс Київ», ТОВ «Атлас Компані», ТОВ «Діджітал Технолоджі», ПП «Безпека комплекс», ПП «Марсбуд», ТОВ «Вікома Трейд», ТОВ «Юридична компанія «Астра Інвест», ПП «Юридична компанія «Форт», ТОВ «Алві Груп», ПП «Лєпта», які створені з метою прикриття незаконної діяльності, підтверджується матеріалами експертизи Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру ГУ МВС України в Донецькій області за № 1 від 17.01.2014 року, відповідно до висновків якої ПП «Електрокомплект» за умови здійснення безтоварних операцій при формуванні податкового кредиту від вказаних підприємств, безпідставно сформовано кредит у сумі 3766159 грн., внаслідок чого держбюджету нанесені збитки шляхом заниження ПДВ на загальну суму 3766159 грн.

Також, на даний час 28.04.2014 року слідчим призначено позапланову документальну перевірку ПП «Електрокомплект», проведення якої доручено ДПІ Подільського району ГУ Міндоходів у м. Києві. Для проведення даної перевірки слідчому необхідно надати ревізору документи фінансово-господарської діяльності ПП «Електрокомплект» щодо взаємовідносин з вищевказаними фіктивними підприємствами.

Водночас, відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого ОУ ГУ Міндоходів у Київській області ОСОБА_10 , встановлено що всі фінансово-господарські документи, включаючи договори, податкові накладні, акти прийому-передачі виконаних робіт, які мають зберігатись у офісному приміщенні ПП «Електрокомплект» за адресою: м. Київ вул. Автозаводська, 2 поверх 9 (БЦ «Алкон»), найближчим часом можуть бути знищенні або іншим чином втрачені. Після вручення повісток про виклик на допит працівників та службових осіб ПП «Електрокомплект», вказані документи були перевезені на територію ТОВ «Шиферний завод» за адресою: м. Київ вул. Фрунзе 102, що підтверджується протоколом допиту як свідка ОСОБА_10 та наданими ним фотознімками. У ході допиту ОСОБА_10 зазначив, що 20.05.2014 з офісу ПП «Електрокомплект» було вивезено документи бухгалтерського обліку до складського приміщення, яке розташоване за адресою м. Київ, вул. Фрунзе, 102. Згідно даних Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна, право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за ТОВ «Шиферний завод».

Згідно відомостей, отриманих з інформаційно-аналітичної системи «Центральна база даних юридичних осіб Міністерства доходів і зборів України» встановлено, що фактичною адресою місцезнаходження ПП «Електрокомплект» є м. Київ вул. Автозаводська, 2 поверх 9 (БЦ «Алкон»).

Під час проведення досудового розслідування, допитано в якості свідка головного бухгалтера ПП «Електрокомплект» ОСОБА_11 , яка своїми показами підтвердила місцезнаходження всіх документів ПП «Електрокомплект» що стосуються здійснення фінансово-господарської діяльності та первинних бухгалтерських документів за адресою: м. Київ вул. Автозаводська, 2 поверх 9 (БЦ «Алкон). Разом з тим, при подальшому проведенні допиту громадянка ОСОБА_11 відмовилась від дачі показань, посилаючись на п. 3 ч. 1 ст. 66 КПК України.

Під час проведення досудового розслідування директору ПП «Електрокомплект» було вручено запит № 1534/10/10-36-09-00-01 від 25.04.2014 року щодо надання відомостей та документів щодо проведених фінансово-господарських взаємовідносин, документів бухгалтерського та податкового обліку ПП «Електрокомплект» з підприємствами контрагентами, а саме з ТОВ «Еколан», ПП «Лєпта», ТОВ «Алмаз-Олма», ТОВ «Компанія «Сельта», ПП «Юридична Компанія «Астра Інвест», ПП «Безпека комплекс», ПП «Юридична компанія «Форт», ТОВ «Алві груп», ТОВ «Бастіон Ко», ТОВ «Діджітал технолоджі», ТОВ «Смарт Сервіс Київ», ТОВ «Атлас Компані», ПП «Марсбуд», та ТОВ «Вікома Трейд», керуючись ст. 93 КПК України (запит під розпис отримав юрист ПП «Електрокомплект» ОСОБА_12 ) та надання можливості огляду складських приміщень.

У запиті було зазначено термін виконання 10 діб, але на 23.05.2014 року відповідь з ПП «Електрокомплект» до СУ ФР ГУ Міндоходів так і не надійшла.

22.04.2014 здійснено виїзд за фактичною адресою ПП «Електрокомплект» (м. Київ, вул. Автозаводська, 2, поверх 9 БЦ «Алкон») з метою отримання відповіді на запит та проведення огляду складських приміщень, але при спілкуванні з співробітниками ПП «Електрокомплект» отримано відмову.

Також для проведення допиту в якості свідка неодноразово викликався директор ПП «Електрокомплект» ОСОБА_13 , який систематично ігнорував законні вимоги слідчого про явку до СУ ФР ГУ Міндоходів у Київській області.

Разом з тим, у ході досудового розслідування встановлено, що ПП «Електрокомплект» не має власних та орендованих складських приміщень, а використовує для зберігання товарів (товарно-матеріальних цінностей) складські приміщення, які використовуються ТОВ «Елетрокомплект ЛТД» на підставі договору оренди з ТОВ «Шиферний завод».

ТОВ «Електрокомплект ЛТД» та ПП «Електрокомплект» є пов`язаними підприємствами, що підтверджується відомостями, отриманими з інформаційно-аналітичної системи «Центральна база даних юридичних осіб Міністерства доходів і зборів України», а саме у картках платників податків обох підприємств зазначено як контактний номер телефону керівника НОМЕР_1 , фактична адреса підприємств співпадає ( АДРЕСА_2 ) та засновники обох підприємств зареєстровані за однією адресою. Також при аналізі відомостей «Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку», які були подані ТОВ «Елетрокомплект ЛТД» та ПП «Електрокомплект» до органів ДПІ ГУ Міндоходів, встановлено що 5 осіб отримують дохід як штатні працівники обох підприємств.

Враховуючи вищевикладене вбачається, що іншим способом, ніж проведенням обшуку у складських приміщеннях які використовуються ТОВ «Електрокомплект ЛТД» та ПП «Електрокомплект», не можливо зафіксувати сліди вчиненого злочину та виявити і вилучити предмети і документи, які в подальшому будуть використані як докази.

Вказані предмети та документи мають важливе значення для встановлення істини за фактом вчиненого злочину та будуть використані як докази в кримінальному провадженні.

У судовому засіданні слідчий підтримала подане клопотання та просила його задовольнити з зазначених у ньому підстав.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши матеріали, на які посилається слідчий, обґрунтовуючи доводи клопотання, вбачається наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях за адресою м. Київ, вул. Фрунзе, 102 (літ. Х (цифра), У, А), які належать ТОВ «Шиферний завод» та використовуються ТОВ «Електрокомплект ЛТД» і ПП «Електрокомплект» з метою відшукання та вилучення предметів та документів щодо взаємовідносин ТОВ «Електрокомплект ЛТД» і ПП «Електрокомплект» з ТОВ «Еколан», ПП «Лєпта», ТОВ «Алмаз-Олма» , ТОВ «Компанія «Сельта», ПП «Юридична Компанія «Астра Інвест» , ПП «Безпека комплекс», ПП «Юридична компанія «Форт», ТОВ «Алві груп», ТОВ «Бастіон Ко», ТОВ «Діджітал технолоджі», ТОВ «Смарт Сервіс Київ», ТОВ «Атлас Компані», ПП «Марсбуд», та ТОВ «Вікома Трейд», що містять відомості про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, знарядь кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, зокрема: платіжних доручень, виписок по рахунках, договорів з додатками та додатковими угодами, рахунків фактур, товарних накладних, податкових накладних, актів прийому передачі товару (робіт, послуг), товарно-транспортних накладних, книг (реєстрів) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг), книг (реєстрів) реєстрації доручень, книг (реєстрів) складського обліку, векселів та документів щодо їх руху, актів звірок придбаних (реалізованих) товарів, отриманих (наданих) робіт, послуг, актів звірок взаєморозрахунків, листування, щодо виконання умов договорів, наказів про призначення та посадових інструкцій службових осіб ТОВ «Електрокомплект ЛТД» і ПП «Електрокомплект», документів податкової звітності, реєстраційних документів, магнітних та електронних засобів зберігання та передачі інформації, чорнових записів, коштів здобутих злочинним шляхом, документів з відтисками печаток підприємств з ознаками «фіктивності», комп`ютерної техніки, за допомогою якої складалися вищеперераховані документи та пристроїв, на яких ці документи роздруковувалися, що мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Згідно з ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

З матеріалів клопотання вбачається, що органами досудового розслідування зафіксовано факт вчинення кримінального правопорушення; речі і документи, які мають намір відшукати при проведенні обшуку можуть мати значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду.

У відповіді Київського міського бюро технічної інвентаризації та реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна від 23 травня 2014 року на запит ГУ Міндоходів у Київській області зазначено, що згідно з даними Бюро по нежитловому фонду за адресою вул. Фрунзе, 102 на праві власності зареєстровано:

-споруда закладу цементу (літ. Х (цифра) заг. площа 201,0 кв. м за ТОВ «Шиферний завод»;

-будівля пральні (літ. У) площ. 92,7 кв. м за ТОВ «Шиферний завод»;

-будівля шиферного цеху (літ. А) пл. 25049,6 кв. м за ТОВ «Шиферний завод».

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 25 травня 2014 року вбачається, що право власності на зазначені об`єкти нерухомого майна не реєструвалось за іншими фізичними чи юридичними особами.

Факт користування цими приміщеннями підтверджується рапортом оперативного співробітника, де вказано, що в рамках виконання доручення слідчого, під час виїзду 20.05.2014 року о 9 год. 35 хвилин ним було встановлено, що з офісу ПП «Електрокомплект», який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Автозаводська, буд. 2 (9 поверх) вантажники (паспортні дані не встановлені) виносять велику кількість мішків білого кольору, в які упаковані папери (документи-бухгалтерською документацією) та завантажують до автомобіля ГАЗ 32213 418 з тентом синього кольору з державним номерним знаком НОМЕР_2 . Після завершення завантаження, вище вказаний автомобіль виїхав з території БЦ «Алкон».

В подальшому було встановлено, що вище вказаний автомобіль прослідував за адресою м. Київ, вул.. Фрунзе, 102 (територія ТОВ «Шиферний завод»).

Крім того, до клопотання додана копія податкової накладної, з якої вбачається, що на підставі договору оренди ТОВ «Електрокомплект ЛТД» перераховувало кошти ТОВ «Шиферний завод» за оренду нежилих приміщень.

Вбачається, що слідчим наведені достатні підстави вважати, що в нежитлових приміщеннях, зазначених в клопотанні можуть знаходитись предмети, документи та речі, які свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення чи майно, яке здобуте в результаті вчинення кримінального правопорушення.

Разом з тим, слідчим не доведено, що грошові кошти, які можуть знаходитись в цих нежитлових приміщеннях, отримані внаслідок здійснення незаконної діяльності.

З огляду на наведене, клопотання підлягає задоволенню частково.

Керуючись статтями 234, 235, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Київській області ОСОБА_3 дозвіл на обшук нежитлових приміщень за адресою: м. Київ, вул. Фрунзе, 102, а саме:

-споруди закладу цементу (літ. Х (цифра) заг. площа 201,0 кв. метри:

-будівлі пральні (літ. У) площ. 92,7 кв. метри;

-будівлі шиферного цеху (літ. А) пл. 25049,6 кв. метри.

Право власності на зазначені нежитлові приміщення зареєстроване за Товариством з обмеженою відповідальністю «Шиферний завод». Нежитлові приміщення перебувають у фактичному користуванні Товариства з обмеженою відповідальністю «Електрокомплект ЛТД» і Приватного підприємства «Електрокомплект».

Дозвіл на обшук зазначених нежитлових приміщень надати з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а саме: відшукання та вилучення предметів та документів щодо взаємовідносин ТОВ «Електрокомплект ЛТД» і ПП «Електрокомплект» з ТОВ «Еколан» (код ЄДРПОУ 22946700), ПП «Лєпта» (код ЄДРПОУ 31758975), ТОВ «Алмаз-Олма» (код ЄДРПОУ 32824137), ТОВ «Компанія «Сельта» (код ЄДРПОУ 35534315), ПП «Юридична Компанія «Астра Інвест» (код ЄДРПОУ 35660504), ПП «Безпека комплекс» (код ЄДРПОУ 36038201), ПП «Юридична компанія «Форт» (код ЄДРПОУ 36309459), ТОВ «Алві груп» (код ЄДРПОУ 36411171), ТОВ «Бастіон Ко" (код ЄДРПОУ 36413802), ТОВ «Діджітал технолоджі" (код ЄДРПОУ 37146262), ТОВ «Смарт Сервіс Київ» (код ЄДРПОУ 37200366), ТОВ «Атлас Компані» (код ЄДРПОУ 37200392), ПП «Марсбуд» (код ЄДРПОУ 38347350), та ТОВ «Вікома Трейд» (код ЄДРПОУ 38546826), що містять відомості про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, знарядь кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, зокрема: платіжних доручень, виписок по рахунках, договорів з додатками та додатковими угодами, рахунків фактур, товарних накладних, податкових накладних, актів прийому передачі товару (робіт, послуг), товарно транспортних накладних, книг (реєстрів) обліку придбання та реалізації товару (робіт, послуг), книг (реєстрів) реєстрації доручень, книг (реєстрів) складського обліку, векселів та документів щодо їх руху, актів звірок придбаних (реалізованих) товарів, отриманих (наданих) робіт, послуг, актів звірок взаєморозрахунків, листування, щодо виконання умов договорів, наказів про призначення та посадових інструкцій службових осіб ТОВ «Електрокомплект ЛТД» і ПП «Електрокомплект», документів податкової звітності, реєстраційних документів, магнітних та електронних засобів зберігання та передачі інформації, чорнових записів, документів з відтисками печаток підприємств з ознаками «фіктивності», комп`ютерної техніки, за допомогою якої складалися вищеперераховані документи та пристроїв, на яких ці документи роздруковувалися, що мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення30.05.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу65901811
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —760/11325/14-к

Ухвала від 30.05.2014

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Ухвала від 30.05.2014

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні