Постанова
від 14.05.2009 по справі 2а-1822/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2009 року № 2а- 1822/09/0870

(09год. 40хв.)

          Запорізький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Щербака А.А. при секретарі Кольц Д.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції до Закритого акціонерного товариства «Запоріждеревоконструкція»про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду знаходиться зазначений адміністративний позов.

В позовній заяві зазначено, що ЗАТ «Запоріждеревоконструкція»має заборгованість по сплаті страхових внесків та сум фінансових (штрафних) санкцій в розмірі 3389 грн. 78 коп. Позивачем відповідно до пп.6.2.1. п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та цільовими Фондами» були сформовані податкові подання та направленні до Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя для здійснення заходів з погашення податкового боргу через несплату платником податків, внесків.

У зв'язку з тим, що відповідачем до наступного часу заборгованість не погашена, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції звернувся до суду з позовом та просить стягнути з ЗАТ «Запоріждеревоконструкція»заборгованість по сплаті страхових внесків та фінансових (штрафних) санкцій в сумі 3 89 грн. 78 коп.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі, наполягав на задоволенні позовних вимог.

Відповідач у судове засідання не з'являвся, про причини неявки суду не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутності не надав, про дату та час розгляду справи повідомлявся належним чином.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача суд вважає, що позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Судом встановлено, ЗАТ «Запоріждеревоконструкція»(ЄДРПОУ 01235159) зареєстровано, як платник страхових внесків на обов'язкове соціальне страхування у Орджонікідзевській районній виконавчий дирекції Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за № 23000500003269 з 03.01.02., та має найману робочу силу.

Запорізьким обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності 30.09.08 була проведена документальна ревізія ЗАТ «Запоріждеревоконструкція»з питань повноти нарахування, своєчасності перерахування до Фонду та правильності використання коштів соціального страхування. Перевіркою за період 01.01.07 по 30.06.08 було виявлено порушення відповідачем ст.ст. 21, 23, п.4 ч. 2 ст. 27, ст. 51 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», ст. 1 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування».

16.10.08 позивачем було винесене рішення № 1996 про застосування до відповідача, та зарахування до бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відображення у звіті (Ф4-ФСС з ТВП) сум фінансових (штрафних) санкцій,неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на загальну суму 3389 грн. 78 коп., з якої 1389 грн. 98 коп. - донараховано страхових внесків; 233 грн. –пені; 195 грн. 47 коп. –не прийнято до зарахування витрат; 97 грн. 94 коп. –штраф у розмірі 50% за порушення порядку витрачення страхових коштів: 1473 грн. 59 коп. –штраф за несвоєчасне перерахування страхових внесків у розмірі 50% належних до сплати.

Відповідно до пп.6.2.1. п. 6.2 ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та цільовими Фондами» позивачем були сформовані податкові подання № 18 від. 17.11.08, № 20 від 29.12.08, № 4 від 09.02.09, та направленні до Державної податкової інспекції у Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя для здійснення заходів з погашення податкового боргу через несплату платником податків, внесків.

Згідно зі статтею 19 Конституції України органи державної влади (отже, й Фонд соціального страхування), їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

В преамбулі Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" визначено, що цей Закон є спеціальним законом з питань оподаткування, який установлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Згідно з пунктом 1.16 статті 1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та цільовими Фондами» органом стягнення податкового боргу є державний орган, уповноважений здійснювати заходи із забезпечення погашення податкового боргу у межах компетенції, встановленої законом.

Пунктом 2.1 статті 2 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та цільовими Фондами» визначено перелік контролюючих органів. Відповідно до підпункту 2.2.1 пункту 2.2 статті 2 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та цільовими Фондами» контролюючі органи мають право здійснювати перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати стосовно тих податків і зборів (обов'язкових платежів), які віднесені до їх компетенції цим пунктом.

Підпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та цільовими Фондами» встановлено, що органами, уповноваженими здійснювати заходи з погашення податкового боргу, є виключно податкові органи, а також державні виконавці у межах їх компетенції.

У разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкову вимогу. Якщо контролюючий орган, що провів процедуру узгодження суми податкового зобов'язання з платником податків, не є податковим органом, такий контролюючий орган надсилає відповідному податковому органу подання про здійснення заходів з погашення податкового боргу платника податків, а також розрахунок його розміру, на підставі якого податковий орган надсилає відповідному податковому органу подання про здійснення заходів з погашення податкового боргу платника податків, а також розрахунок його розміру, на підставі якого податковий орган надсилає податкові вимоги (підпункт 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та цільовими Фондами»).

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2001 N 1387 "Про затвердження Порядку надіслання органам державної податкової служби подання про здійснення заходів з погашення податкового боргу платника податку та інформації про скасування або зміну суми нарахованого податкового зобов'язання за рішенням суду (господарського суду) від інших контролюючих органів" визначено, зокрема, правовий механізм надсилання контролюючим органом, який не є органом державної податкової служби, подання про здійснення заходів з погашення податкового боргу платника податків. На підставі зазначеного подання податковий орган здійснює передбачені законодавством заходи з погашення податкового боргу платника податків.

Виходячи з вищевикладеного суд приходить до висновку, що Запорізьке обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції не є органом стягнення та не уповноважений здійснювати заходи з погашення податкового боргу, а отже не має повноважень звертатися до адміністративного з позовом про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків по внескам на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 94, 158, 161-163, 263 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити з позові Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Виконавчої дирекції до Закритого акціонерного товариства «Запоріждеревоконструкція»про стягнення заборгованості.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в десятиденний строк з дня складання постанови в повному обсязі та поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, з одночасною подачею її копії до суду апеляційної інстанції, або без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.          

Постанова набирає законної сили після закінчення строків для подачі заяви про апеляційне оскарження чи апеляційної скарги.

Повне рішення виготовлене 20 травня 2009 року.

Суддя А.А. Щербак

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.05.2009
Оприлюднено14.04.2017
Номер документу65903452
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1822/09/0870

Постанова від 14.05.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак Андрій Анатолійович

Ухвала від 17.03.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак А.А.

Постанова від 14.05.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Щербак А.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні