Ухвала
від 06.04.2017 по справі 909/377/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06 квітня 2017 р. Справа № 909/377/14

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Рочняк О. В.,

секретар судового засідання Павлюк У. В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ліквідатора фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 Зубачика Віталія Романовича

про надання згоди на продаж заставного майна (вх№ 1820/17)

за заявою : публічного акціонерного товариства "ОТП Банк",

юридична адреса: вул.Жилянська,43, м.Київ 01033,

поштова адреса: вул.Минайська,24, м.Ужгород, 88005

до: фізичної особи-підприємця ОСОБА_3,

АДРЕСА_1, 76000,

про банкрутство

учасники у справі про банкрутство:

від заявника - АТ "ОТП Банк": представник не з'явився;

від боржника: ліквідатор не з'явився;

від кредитора - АТ "Банк "Фінанси та кредит": Гусак М.М. -представник, (довіреність №3-243110/829 від 13.02.17).

ВСТАНОВИВ: в провадженні господарського суду Івано-Франківської області знаходиться справа про банкрутство фізичної особи-підприємця ОСОБА_3, яка розглядається в порядку ст.ст.90-92 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

13.02.17 до господарського суду від ліквідатора ФОП ОСОБА_3 Зубачика В.Р. надійшло клопотання (вх. № 1820/17), в якому він просить погодити продаж майна ФОП ОСОБА_3 на аукціоні, а у випадках відсутності покупців, погодити проведення повторного та другого повторного аукціонів, яке ухвалою суду Івано-Франківської області від 15.02.17 прийнято до розгляду.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 09.03.17 розгляд клопотання відкладено, ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" зобов'язано надати суд письмові пояснення з приводу поданого ліквідатором клопотання.

28.03.17 ліквідатором ФОП ОСОБА_3 арбітражним керуючим Зубачиком В.Р. подано звіт ліквідатора (вх№ 5493/17).

28.03.17 в судовому засіданні оголошено перерву до 06.04.17.

06.04.17 до господарського суду надійшли письмові пояснення ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" з приводу поданого ліквідатором клопотання.

Розглянувши подане клопотання, заслухавши учасників у справі про банкрутство, з'ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, надавши правову кваліфікацію доказам у справі і виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи про банкрутство та правової норми, яка підлягає застосуванню, суд встановив наступне.

Як визначено в ч.10 ст.91 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою врегульовано порядок розгляду господарським судом справи про банкрутство фізичної особи, продажу підлягає все майно фізичної особи, за винятком майна, що не включається до складу ліквідаційної маси, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно ч.4 ст.42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду. Кошти, що залишилися після задоволення забезпечених вимог та покриття витрат, пов'язаних з утриманням, збереженням та продажем предмета забезпечення, підлягають включенню до складу ліквідаційної маси.

При цьому, порядок продажу майна в провадженні у справі про банкрутство врегульовано розділом ІV Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Як вбачається з матеріалів справи, ФОП ОСОБА_3 на забезпечення повернення кредитних ресурсів, виданих за договором про відкриття невідновлювальної кредитної лінії № 305-рv-04 від 01.07.2004 року передав в іпотеку згідно договору іпотеки від 01.07.2004 року, зареєстрованого в реєстрі № Д-699 приміщення гуртожитку (6 поверхів), загальною площею 4 136, 9 кв м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 26.08.16 за ФОП ОСОБА_3 числиться нежитлове приміщення (вбудоване), об'єкт нерухомості, загальною площею 227, 74 кв м, за адресою: АДРЕСА_2. Відомості про перебування вказаного майна в державному реєстрі іпотек відсутні.

Ліквідатор в судовому засіданні 28.03.17 пояснив, що ФОП ОСОБА_3 провів реконструкцію приміщень гуртожитку по АДРЕСА_2, у зв"язку з проведенням якої, нежитлові приміщення гуртожитку перетворено у житлові квартири (3-4 поверхи) та у офісні приміщення (1-2 поверхи).

Відповідно до статті 1 Закону України Про іпотеку іпотекою визнається вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника в порядку, встановленому цим Законом.

Іпотека виникає на підставі договору, закону або рішення суду.

Таким чином, іпотека як майновий спосіб забезпечення виконання зобов'язання є особливим (додатковим) забезпечувальним зобов'язанням, що має на меті стимулювати боржника до виконання основного зобов'язання та запобігти негативним наслідкам порушення боржником своїх зобов'язань або зменшити їх.

Судом встановлено, що нежитлове приміщення (вбудоване), об'єкт нерухомості, загальною площею 227, 74 кв м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 не є новоствореним об'єктом нерухомого майна, оскільки створене з прив'язкою до вже існуючої заставленої нерухомості, а тому вказане нерухоме майно слід розцінювати як іпотечне майно, надане банку в забезпечення виконання договору про відкриття невідновлювальної кредитної лінії № 305-рv-04 від 01.07.2004 року.

Відповідно до ч.4 ст.42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Листами від 02.11.16, та від 25.11.16 ліквідатор ФОП ОСОБА_3 арбітражний керуючий Зубачик В.Р. звертався до ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" з вимогами надати згоду на продаж заставного майна.

Доказів надання ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" згоди на продаж заставного майна матеріали справи не містять.

Враховуючи викладені вище обставини, а саме ненадання ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит", як заставним кредитором ФОП ОСОБА_3, згоди на продаж заставного майна в межах ліквідаційної процедури, суд дійшов висновку про надання згоди на продаж майна ФОП ОСОБА_3, яке перебуває в заставі ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" в порядку, встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Оскільки передбачений ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дозвіл дається на реалізацію (майна боржника) в цілому, а не на кожну окрему дію, спрямовану на реалізацію майна боржника (зокрема, не на проведення конкретного аукціону, а на продаж майна банкрута) клопотання ліквідатора підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

клопотання ліквідатора ФОП ОСОБА_3 Зубачика В.Р. (вх. № 1820/17) задовольнити частково.

Надати згоду на продаж майна ФОП ОСОБА_3 ( ІПН НОМЕР_1) - нежитлового приміщення загальною площею 227, 74 кв.м, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2, яке перебуває в заставі ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит", в порядку, встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

В решті клопотання відмовити.

Суддя Рочняк О.В.

Копію ухвали направити : заявнику, ліквідатору Зубачику В.Р. (адреса: АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4), ДПІ у м.Івано-Франківську (вул.Незалежності, 20, м.Івано-Франківськ), Управлінню Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську (вул.Незалежності ,44, м.Івано-Франківськ,76000), ПАТ "Фінанси та Кредит" (вул.Галицька, 85, м.Івано-Франківськ, 76000), ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" (вул Артема 60 (вул. Січових Стрільців, 60), м.Київ, 04050).

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення06.04.2017
Оприлюднено18.04.2017
Номер документу65912561
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/377/14

Ухвала від 03.10.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 03.10.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 03.09.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 31.07.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 13.06.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 17.05.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 26.09.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 14.08.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 06.04.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 09.03.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні