Ухвала
від 22.03.2017 по справі 456/854/17
СТРИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 456/854/17

Провадження № 1-кс/456/177/2017

УХВАЛА

22 березня 2017 року слідчий суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Сас С. С., при секретарі Петренко В.О., з участю прокурора Байси М.М., розглянувши клопотання слідчого Стрийського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_1 про надання дозволу Державній екологічній інспекції у Львівській області на проведення перевірки у кримінальному провадженні за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016140130000873 від 26.04.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ поліції ГУНП у Львівській області ОСОБА_1 звернувся до суду із клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення перевірки дотримання вимог лісового законодавства посадовими особами Стрийського ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС (код ЄДРПОУ 31039737 , місцезнаходження вул. Шевченка, 6, Стрийський район, Львівської області) при проведенні рубки головного користування та рубки формування і оздоровлення лісів, які проводилися з 2015року по лютий 2017 року на території, що обслуговує Стрийський ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС в адміністративних межах Дулібського та Дідушицького лісництв Стрийського району, терміном проведення 30 робочих днів, починаючи з дня пред'явлення ухвали Стрийському ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС , проведення якої доручити інспекторам Державної екологічної інспекції у Львівській області за адресою м. Львів, вул. Стрийська, 98.

У ході проведення перевірки дотримання вимог лісового законодавства на вирішення інспекторів Державної екологічної інспекції у Львівській області поставити наступні запитання :

- чи є порушення в діях працівників Стрийського ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС з 2015 року по лютий 2017 року вимог Лісового кодексу України, Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , інструкцій, норм, вимог та інших нормативно-правових актів природоохоронного законодавства під час проведення рубки головного користування та рубки формування і оздоровлення лісів на території Стрийського району, яку обслуговує Стрийське ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС та подальшого обліку та реалізації порубаних дерев;

- які саме порушення, та в діях яких осіб вони проявились;

- чи відповідає об?єм виконання робіт, проведених в натурі, лісорубним квиткам та першочерговій проектній документації;

- чи заподіяно збитків внаслідок проведеної вирубки, якщо так то яка сума збитків заподіяна.

В обґрунтування клопотання слідчий покликається на те, що 25.04.2016 року у Стрийський відділ поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області надійшло звернення від народного депутата України ОСОБА_2, про те, щоб здійснити перевірку діяльності ДП Стрийське лісове господарство , ДП Сколівське лісове господарство , Стрийського дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП Галсілліс та Сколівського військового ЛГДП Івано-Франківський військовий лісопромкомбінат та законність масової вирубки лісових насаджень на території 22 сільських рад Стрийського району Львівської області, а саме: с. Горішнє, с. Йосиповичі, с. Стрілків, с. Підгірці, с. Добрівляни, с. Вівня, с. Воля-Задеревацька, с. Подорожнє, с. Пятничани, с.Нежухів, с. Голобутів, с. Завадів, с. Кавсько, с. Довголука, с. Дідушичі, с. Станків, с. Сихів, с. Заплатин, с. Розгірче, с. В.Стинава, с. Н.Стинава, с. Любинці.

За даним депутатським запитом 26.04.2016 року слідчим відділом Стрийського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016140130000873 та розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК України.

У вказаному депутатському запиті також зазначено, що можлива незаконна порубка відбувається на території лісів, які обслуговує, зокрема Стрийське дочірнє лісогосподарське підприємство ГАЛСІЛЬЛІС .

На даний час для виконання завдань та загальних засад кримінального провадження виникла необхідність у проведенні перевірки особами, які мають спеціальні знання у сфері законодавства України про охорону, захист, використання та відтворення лісів.

Відповідно до підпунку д , п. 2 ст. 4 Положення про державну екологічну інспекцію Держекоінспекція України відповідно до покладених завдань здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням центральними органами виконавчої влади та їх територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства, а також юридичними особами - нерезидентами вимог законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів

Відповідно до п. 5 ст. 6 Положення про державну екологічну інспекцію Держекоінспекція України для виконання покладених на неї завдань має право проводити перевірки з питань, що належать до її компетенції, видавати за їх результатами обов'язкові для виконання приписи, розпорядження

Таким чином, виникла необхідність у проведенні перевірки щодо дотримання працівниками Стрийського дочірнього лісогосподарського підприємства ГАЛСІЛЬЛІС (код за ЄДРПОУ 31039737, місцезнаходження вул. Шевченка, 6, Стрийський район, Львівської області) впродовж 2015 року та з січня по лютий 2017 року вимог Лісового кодексу України, Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , та інших нормативних актів, що регламентують діяльність у сфері природоохоронного та екологічного законодавства, та законодавства про охорону, захист, використання та відтворення лісів під час проведення лісогосподарських робіт з рубки дерев на території, що обслуговує Стрийське ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС в адміністративних межах Дулібського та Дідушицького лісництв Стрийського району та проведення розрахунку можливої матеріальної шкоди, в результаті проведення незаконної рубки дерев, так як відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 408 Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами , дозвіл на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

У зв'язку із необхідним обсягом перевірки, який потрібно дослідити органу Державної екологічної інспекції в Львівській області, є достатні підстави для визначення терміну перевірки в 30 робочих днів.

Враховуючи вищенаведене, а також те, що в ході досудового розслідування для з?ясування обставин, що мають значення у кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства під час порубки лісу на території Дулібського та Дідушицького лісництв Стрийського району, із залученням спеціалістів з числа працівників Державної екологічної інспекції у Львівській області, просить клопотання задоволити.

Слідчий Стрийського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_1 в судовому засіданні клопотання підтримав у повному обсязі.

Прокурор Байса М.М.. в судовому засіданні підтримала заявлене клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 107 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, у тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа , яка проводить відповідну процесуальну дію. Клопотань учасників процесуальної дії про застосування технічних засобів фіксування не поступало, а тому фіксування клопотання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши думку слідчого та прокурора, суд приходить до переконливого висновку, що клопотання про надання дозволу Державній екологічні інспекції у Львівській області на проведення перевірки у кримінальному провадженні підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ст.25 КПК України вбачається, що прокурор, слідчий зобов'язані в межах своєї компетенції вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно ч.4 ст.38 КПК України орган досудового розслідування зобов'язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

За змістом ч.2 ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Як вбачається з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, 26.04.2016 р. внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК України (кримінальне провадження №12016140130000873).

Проведення перевірки Державною екологічною інспекцією у Львівській області вказаних у клопотанні фактів можлива лише на підставі ухвали суду про дозвіл на проведення даної перевірки.

Враховуючи вищенаведене, приходжу до переконання, що клопотання є підставним, а відтак підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 38, 107, 93, 309 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Надати дозвіл на проведення перевірки дотримання вимог лісового законодавства посадовими особами Стрийського ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС код ЄДРПОУ 31039737 , місцезнаходження вул. Шевченка, 6, Стрийський район, Львівської області при проведенні рубки головного користування та рубки формування і оздоровлення лісів, які проводилися з 2015 року по лютий 2017 року на території, що обслуговує Стрийський ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС в адміністративних межах Дулібського та Дідушицького лісництв Стрийського району, терміном проведення 30 робочих днів, починаючи з дня пред'явлення ухвали Стрийському ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС , проведення якої доручити інспекторам Державної екологічної інспекції у Львівській області за адресою м. Львів, вул. Стрийська, 98.

У ході проведення перевірки дотримання вимог лісового законодавства на вирішення інспекторів Державної екологічної інспекції у Львівській області поставити наступні запитання :

- чи є порушення в діях працівників Стрийського ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС з 2015 року по лютий 2017 року вимог Лісового кодексу України, Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , інструкцій, норм, вимог та інших нормативно-правових актів природоохоронного законодавства під час проведення рубки головного користування та рубки формування і оздоровлення лісів на території Стрийського району, яку обслуговує Стрийське ДЛП ГАЛСІЛЬЛІС та подальшого обліку та реалізації порубаних дерев?;

- які саме порушення та в діях яких осіб вони проявились?;

- чи відповідає об?єм виконання робіт, проведених в натурі, лісорубним квиткам та першочерговій проектній документації?;

- чи заподіяно збитків внаслідок проведеної вирубки, якщо так то яка сума збитків заподіяна?

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення22.03.2017
Оприлюднено14.04.2017
Номер документу65930276
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу Державній екологічній інспекції у Львівській області на проведення перевірки у кримінальному провадженні за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016140130000873 від 26.04.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК України

Судовий реєстр по справі —456/854/17

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

Ухвала від 22.03.2017

Кримінальне

Стрийський міськрайонний суд Львівської області

Сас С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні