Ухвала
від 11.04.2017 по справі 388/385/17
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Долинський районний суд Кіровоградської області

110 м. м. Долинська Долинський район Кіровоградська область Україна 28500

Справа № 388/385/17

УХВАЛА

Іменем України

11.04.2017 м. Долинська

Слідчий суддя Долинського районного суду Кіровоградської області Баранський Д.М., за участю секретаря Поліщук Т.І., заявника ОСОБА_1, розглянув скаргу ОСОБА_1 на бездіяльність слідчого Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про злочин, -

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до слідчого судді з цією скаргою на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про злочин, посилаючись на те, що 11 березня 2017 року на земельній ділянці кадастровий номер 3521981900:02:000:0223, що перебуває у нього в оренді, ОСОБА_2 за допомогою трактора знищив посів урожаю кукурудзи 2016 року.

ОСОБА_1 з приводу події до Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області було надіслано заяву про вчинення злочину, однак відомості про вчинення злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено не було.

29 березня 2017 року Долинським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області надано висновок, згідно якого надіслану заяву про вчинення злочину розглянуто згідно положень Закону України Про звернення громадян .

У судовому засіданні ОСОБА_1 скаргу підтримав за обставин зазначених у ній, попросив скаргу задовольнити.

Слідчий Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області у судове засідання не з'явився, про причину неявки не повідомив.

Заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали провадження за скаргою на бездіяльність слідчого, слідчий суддя дійшов до такого висновку.

Слідчим суддею встановлено, що 11 березня 2017 року до Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області надійшла заява ОСОБА_1, згідно якої просить притягнути до кримінальної відповідальності ОСОБА_2 за знищення його майна на суму 100000 грн.

Висновком про результати перевірки заяви ОСОБА_1 від 15 березня 2017 року зазначено про те, що викладеній у ній факти не підтвердились.

ОСОБА_1 зазначає, що вищезазначений висновок ним отримано 29 березня 2017 року.

Матеріали кримінального провадження не містять будь-якої інформації про направлення цього висновку заявнику.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Згідно пункту 1.4. Розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України N 69 від 17 серпня 2012 року, цей строк обчислюється наступним чином: заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення вважаються поданими з моменту попередження особи про кримінальну відповідальність (за винятком випадків, коли таке попередження неможливо зробити з об'єктивних причин: надходження заяви, повідомлення поштою, іншим засобом зв'язку, непритомний стан заявника, відрядження тощо); у випадку надходження заяви, повідомлення поштою, іншим засобом зв'язку, строк обчислюється з моменту надходження заяви слідчому, прокурору.

Таким чином, законодавцем передбачено обов'язок слідчого невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви (повідомлення) про вчинений злочин внести відомості про такий злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов'язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Оскільки відповідальними особами Долинського відділу поліції Головного управління національної поліції в Кіровоградській області, отримавши заяву ОСОБА_1 про злочин не виконано обов'язку передбаченого ч. 1 ст. 214 КПК України про внесення відомостей про такий злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відповідно не розпочато досудове розслідування, а тому скарга ОСОБА_1 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Інші вимоги скарги ОСОБА_1 не є предметом перевірки слідчого судді згідно положень ст. 303 КПК України.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 306, 307, 372 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу задовольнити частково.

Зобов'язати слідчого Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_1 від 11 березня 2017 року за відповідною попередньою кримінально-правовою кваліфікацією злочину.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_3

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.04.2017
Оприлюднено14.04.2017
Номер документу65934292
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —388/385/17

Ухвала від 11.04.2017

Кримінальне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 11.04.2017

Кримінальне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

Ухвала від 07.04.2017

Кримінальне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Баранський Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні