Постанова
від 07.04.2017 по справі 809/388/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" квітня 2017 р. Справа № 809/388/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі

судді Могили А.Б.

за участі:

секретаря судового засідання Цугорки Н.І.,

представника позивача Скрипник А.М.,

представників відповідача Семківа М.Н., Семеніва Д.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Тисменицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області до Івано-Франківського Міжрайонного управління водного господарства про стягнення заборгованості в сумі 14930,22 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі звернулося в суд із адміністративним позовом до Івано-Франківського Міжрайонного управління водного господарства про стягнення заборгованості в сумі 14 930,22 грн.

Ухвалою суду від 07.04.2017 замінено первинного позивача управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі його правонаступником Тисменицьким об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Івано-Франківської області.

Позовні вимоги мотивовані тим, що в порушення вимог чинного законодавства Івано-Франківським Міжрайонним управлінням водного господарства не відшкодовано понесених Калуським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах по Списку №2 за 2016 рік, а також січень, лютий 2017 року в сумі 14 930,22 грн.

Представник позивача заявлені вимоги підтримала з підстав, викладених в адміністративному позові. Суду пояснила, що за відповідачем рахується заборгованість, яка у встановлений строк не погашена, а тому підлягає до стягнення в судовому порядку. Позов просила задовольнити повністю.

Представники відповідача проти позову заперечили. Суду пояснили, що жодних розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за 2016 рік Івано-Франківське Міжрайонне управління водного господарства не отримувало. При цьому, вказані розрахунки сформовані з порушенням вимог чинного законодавства, оскільки в них невірно вказано місцезнаходження Управління. В задоволенні позову просили відмовити.

Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, дослідивши в сукупності письмові докази, якими сторони обґрунтовують позовні вимоги та заперечення на позов, суд зазначає наступне.

Івано-Франківське Міжрайонне управління водного господарства як юридична особа, перебуває в Тисменицькій об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області на обліку платників єдиного внеску.

В Законі України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначені принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Статтею 5 вказаного Закону його дію поширено на регулювання відносин, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

З 01.01.2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Згідно Прикінцевих та Перехідних положень Закону з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Процедуру стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, а також відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначає Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, що затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 за №21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України за № 64/8663 від 16.01.2004.

Відповідно до п. 6 вказаної Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач зобов'язаний здійснювати відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Пунктом 6.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Отже, обов'язок визначення сум відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій покладено на територіальний орган Пенсійного фонду України, а відповідач зобов'язаний здійснити відшкодування зазначених витрат у розмірах визначених позивачем, підставою для відшкодування вказаних сум є розрахунки цих витрат, які надсилаються відповідачу.

Згідно пункту 6.8 вказаної Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

На підставі наведеного Калуським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Івано-Франківської області надіслано управлінню Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії по громадянину ОСОБА_4.

З розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій вбачається, що вищезгаданому працівнику Івано-Франківського Міжрайонного управління водного господарства Калуським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Івано-Франківської області призначено та виплачується пенсія на пільгових умовах відповідно до ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (а.с.8, 9).

Відповідачем допущено заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах по Списку № 2 за 2016 рік, а також січень, лютий 2017 року в сумі 14 930,22 грн.(а.с. 6).

Управлінням Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі надсилалися вказані розрахунки відповідачу, що підтверджується повідомленнями 747/04 від 10.02.2017 та отримані ним, що підтверджується підписом головного бухгалтера Івано-Франківського Міжрайонного управління водного господарства на вказаному документі (а.с. 7).

Щодо посилань відповідача, як на підставу відмови в задоволенні позову, на те що ним неотримано вчасно розрахунків за 2016 рік по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, суд зазначає, що несвоєчасне складання такого розрахунку територіальним органом Пенсійного фонду України не позбавляє відповідача обов'язку сплати таких витрат. Крім того, в разі звернення до суду із позовом про стягнення заборгованості (недоїмки), яка виникла через несвоєчасне нарахування та/або сплату суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, до відносин щодо стягнення такої заборгованості (недоїмки) застосовуються положення частини 15 статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Водночас строки звернення до суду із позовом про стягнення цієї заборгованості (недоїмки), передбачені статтею 99 Кодексу адміністративного судочинства України, не застосовуються.

Аналогічна правова позиція висловлена колегією суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України у постанові від 25.11.2015 року № 21- 3122а15, яка в силу вимог статті 244-2 КАС України є обов'язковою для врахування при розгляді справ у подібних правовідносинах.

Докази про оскарження відповідачем отриманих розрахунків у суду відсутні.

Пункт 6.7 вказаної Інструкції встановлює, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У встановлені терміни фактичні суми витрат на виплату і доставку пенсії, вказаного у розрахунках пенсіонеру за віком на пільгових умовах, відповідачем позивачу не відшкодовано, внаслідок чого утворилася заборгованість за 2016 рік, а також січень, лютий 2017 року в сумі 14 930,22 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Тисменицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, призначеної відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в загальній сумі 14 930,22 грн. підлягають до задоволення.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Івано-Франківського Міжрайонного управління водного господарства (код ЄДРПОУ 01033941, с.Угринів, Тисменицький район) в користь Тисменицького об'єднаного управлінням Пенсійного фонду України Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 41247138, вул. Галицька, 21, м. Тисмениця) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за 2016 рік, а також січень, лютий 2017 року в сумі 14930 (чотирнадцять тисяч дев'ятсот тридцять) грн.22коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на постанову подається протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя /підпис/ Могила А.Б.

Постанова складена в повному обсязі 12.04.2017.

Дата ухвалення рішення07.04.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу65936989
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/388/17

Постанова від 07.04.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Постанова від 07.04.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Ухвала від 07.04.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

Ухвала від 14.03.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Могила А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні