Рішення
від 10.04.2017 по справі 904/82/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 квітня 2017 року Справа № 904/82/17

Господарський суд Херсонської області у складі судді Соловйова К.В. при секретарі Степановій Н.Д., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Житлосервіс-КР", м. Кривий Ріг Дніпропетровської області,

до Приватного підприємства "Бриліон", м. Херсон,

про стягнення 4 902,80 грн.

за участю представників сторін:

від позивача - не прибув,

від відповідача - не прибув.

Обставини справи: справу порушено за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖИТЛОСЕРВІС-КР" (позивач) до Приватного підприємства "БРИЛІОН" (відповідач) з вимогою про стягнення 4902,80 грн. заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги.

Ухвалою суду від 10.02.2017р. справу прийнято до провадження судом у теперішньому його складі та призначено розгляд справи на 02.03.2017р.

Ухвалами суду від 02.03.2017р. та 23.03.2017р. розгляд справи відкладався з метою витребування від відповідача документів, які необхідні для розгляду справи.

Сторони належним чином повідомлені про місце, дату, час розгляду справи.

Представникові позивача в судовому засіданні 23.03.2017р. (протокол (а.с.91)) повідомлено про відкладення розгляду справи на 10.04.2017р., а за адресою місцезнаходження позивача рекомендованим листом надіслано ухвалу суду про відкладення розгляду справи на 10.04.2017р. Відповідачеві ухвалу суду про відкладення розгляду справи на 10.04.2017р. надіслано рекомендованим листом за адресою зареєстрованого в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) станом на час розгляду справи місцезнаходження відповідача, згідно витягу на відповідача з ЄДР (а.с.60-66). Проте, даного листа повернуто підприємством поштового зв'язку до суду без вручення відповідачеві, з довідкою поштового відділення про повернення листа за відсутності адресата за вказаною адресою (а.с.93-96). Згідно роз'яснень за п.3.9.1. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" за таких обставин відповідач є належним чином повідомлений судом про місце, дату та час розгляду справи. Відповідач не надав суду відзив на позовну заяву та інших витребуваних від відповідача судом, за ухвалами по справі, документів, а представник відповідача у судове засідання 10.04.2017р. не прибув. Заяви та клопотання сторін щодо судового засідання не надходили.

Відповідно до ст. 75 ГПК України у разі, якщо відзив на позовну заяву і витребувані судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами. Справа розглядається в порядку ст. 75 ГПК України.

Відповідно до ст. 77 ГПК України неявка представника сторони у судове засідання є підставою для відкладення розгляду справи у разі, якщо за відсутності представника сторони неможливо розглянути справу. Неявка представників сторін не унеможливлює розгляд справи. Розгляд справи за відсутності представників сторін, при тому, що сторони належним чином повідомлено судом про місце, дату та час розгляду справи, не є порушенням процесуальних прав сторін.

Вивчивши матеріали справи, суд -

в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЖИТЛОСЕРВІС-КР" (надалі - позивач), згідно свого статуту та виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є суб'єктом господарювання, основним видом економічної діяльності якого є комплексне обслуговування об'єктів (код 81.10. за відповідним класифікатором). 20.01.2014р. позивач та Управління благоустрою та житлової політики виконавчого комітету Криворізьської міської ради Дніпропетровської області уклали між собою договір про надання послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків і споруд у Саксаганському районі (за переліком будинків згідно з додатком до даного договору), на умовах якого вказане Управління передало позивачеві функції управління та надання послуг з утримання будинку, споруди або групи будинків та об'єктів благоустрою, що розташовані на прибудинкових територіях, зокрема, стосовно будинку № 20 по вул. Мелешкіна у м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, з метою забезпечення сталого функціонування таких будинків, споруд або груп будинків та об'єктів благоустрою, що розташовані на прибудинкових територіях відповідно до цільового призначення, збереження їхніх споживчих властивостей та організації забезпечення потреби власників, співвласників, наймачів, орендарів окремих житлових та нежитлових приміщень у своєчасному отриманні житлово-комунальних послуг відповідної якості, за рахунок плати за житлово-комунальні послуги, для чого позивач зобов'язався, серед іншого, забезпечувати експлуатацію будинків, споруд або груп будинків та об'єктів благоустрою, що розташовані на прибудинкових територіях згідно з умовами укладених договорів, стандартами, нормативами, нормами і правилами.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько–господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію, або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Відповідно до ст.174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати безпосередньо з закону або іншого нормативного акта, що регулює господарську діяльність, з господарського договору тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону та договору.

Згідно з ч. 2 ст. 193 Господарського кодексу України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Згідно з ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язання крім випадків, передбачених законом.

Відповідно до ч.1 ст. 203 Господарського кодексу України господарське зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно до ст.19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є власник, споживач, виконавець, виробник. (Згідно з термінологією Закону України "Про житлово-комунальні послуги", яка наведена у ст.1 даного Закону, "житлово-комунальні послуги" - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, "виконавець" - це суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору, "споживач" - це фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримувати житлово-комунальну послугу).

Згідно з ст. 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" складовою житлово-комунальних послуг є, серед інших, послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач має право одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно з законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг. Разом з тим, відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 20 цього ж Закону споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору, а відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 цього ж Закону споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 21 цього ж Закону виконавець зобов'язаний підготувати та укласти з споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг згідно з типовим договором.

Згідно з Порядком формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який затверджений постановою Кабінет Міністрів України від 01.06.2011р. № 869 визначено, що тариф на вказані послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку інших послуг (п.2 Порядку), а калькуляційної одиницею є 1 м2 загальної площі будинку, що перебуває у власності або наймі фізичної чи юридичної особі (п.3 та п.5 Порядку).

Згідно з п.1 рішення № 416 від 14.12.2011р. виконавчого комітету Криворізьської міської ради Дніпропетровської області встановлено тарифи (з зазначенням розмірів усіх їхніх складових) на послуги з утримання з будинків і споруд та прибудинкових територій для населення Саксаганського району м.Кривого Рогу, окремо по кожному з будинків, які вказано у додатку до даного рішення, серед яких й будинок № 20 по вул. Мелешкіна.

Згідно з п.1 рішення № 435 від 27.12.2011р. виконавчого комітету Криворізьської міської ради Дніпропетровської області встановлено тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для власників (орендарів) нежитлових приміщень у житлових будинках (гуртожитках) у м. Кривому Розі, окремо по кожному будинку на рівні відповідних тарифів для населення міста.

Типовим договором про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009р. № 529, передбачено, що виконавець надає послуги відповідно до встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу (п.2 типового договору), а розрахунковим періодом є календарний місяць (п.5 типового договору).

Відповідно до ч. 2 ст. 43 ГПК України та ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Згідно з ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також, інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору. Ці дані встановлюються, зокрема, письмовими та іншими доказами, поясненнями представників сторін.

Відповідно до ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розглядові в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Згідно з нормами п. 1 ч. 1, п. 1 та п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", а також, п. 3 ч. 2 ст. 21 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги, якщо він фактично користувався такими послугами. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг само по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг в повному обсязі.

Позивач згідно укладеного 20.01.2014р. між ним та Управлінням благоустрою та житлової політики виконавчого комітету Криворізьської міської ради Дніпропетровської області договору про надання послуг з управління будинком, спорудою або групою будинків і споруд у Саксаганському районі, є виконавцем послуг з утримання будинку №20 по вул. Мелешкіна у м. Кривий Ріг Дніпропетровської області та прибудинкової території вказаного будинку. Право власності відповідача з 01.03.2004р. на нежитлове приміщення № 78 загальною площею 110,2 м2 у будинку № 20 по вул. Мелешкіна у м.Кривий Ріг Дніпропетровської області підтверджується даними Реєстру прав власності на нерухоме майно (а.с.20), заперечень щодо наявності у відповідача права власності на вказане приміщення при розгляді справи не надано.

З метою укладання договору про надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території позивач надсилав відповідачеві пропозицію укласти договір про надання таких послуг, а також, власне відповідний договір у двох примірниках, з рахунками на оплату послуг та актами їхньої приймання-передачі з 01.12.2014р. по 30.09.2015р. (а.с.46), проте, відповідач залишив вказану пропозицію без відповіді.

Позивач щомісяця, починаючи з грудня 2014 року нараховував відповідачеві плату за надані послуги з утримання будинку № 20 по вул. Мелешкіна у м. Кривий Ріг Дніпропетровської області та його прибудинкової території, проте, відповідач ці послуги позивача не оплачував. Як наслідок, за період з 01.12.2014р. по 01.12.2016р. у відповідача утворилася заборгованість в розмірі 4902,80 грн. з оплати вказаних послуг позивача. Разом з тим, в період з 01.12.2014р. по 01.12.2016р., або ж раніше, відповідач не подавав позивачеві заяви або скарги у зв'язку з наданням позивачем послуг неналежної якості та/або не в повному обсязі. Докази іншого у справі відсутні. При розгляді справи відповідач не надав будь-яких заперечень щодо наявності у нього 4902,80 грн. заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг позивача, а також, не надав доказів повного або часткового погашення цієї заборгованості.

За вказаних встановлених судом фактичних обставин та на підставі наведених правових норм позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Позов задовольняється у повному обсязі, у зв'язку з чим судовий збір за позовом повністю, а саме, 1378,00 грн., покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст.49, 82-85 ГПК України, господарський суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства "БРИЛІОН" (місцезнаходження: 73025, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Михайлівська, буд.18, офіс 310; ідентифікаційний код юридичної особи 30643987) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖИТЛОСЕРВІС-КР" (місцезнаходження: 50049, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Спаська, буд.17А; ідентифікаційний код юридичної особи 38334911) 4902 (чотири тисячі дев'ятсот дві) грн. 80 коп. заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг та 1378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн. 00 коп. компенсації по сплаті судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя К.В. Соловйов

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення10.04.2017
Оприлюднено18.04.2017
Номер документу65941876
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/82/17

Ухвала від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

Рішення від 10.04.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

Ухвала від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

Ухвала від 02.03.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

Ухвала від 10.02.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Соловйов К.В.

Ухвала від 02.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 10.01.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні