Постанова
від 27.10.2009 по справі 2а-5256/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Запоріжжя, вул. Кремлівсь ка, 65-в

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2009 року Справа № 2а- 5256/09/0870

11 год. 20 хв.

Запорізький окружний адмі ністративний суд у складі

головуючого судді Каракуш а С.М.

при секретарі Гончаренко А .І.

за участю представника поз ивача Соболь С.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду адміністративну справу

за позовом: Відділення виконавчої дир екції Фонду соціального стра хування від нещасних випадкі в на виробництві та професій них захворювань України у м. М елітополі Запорізької облас ті до: Виробничого кооперативу « Новомиколаївка» про: стягнення недоїмки по стр аховим внескам

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої д ирекції Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань України у м. Мелітополі Запорізької об ласті звернулось з адміністр ативним позовом до Виробничо го кооперативу «Новомиколаї вка» про стягнення недоїмки по страховим внескам у сумі 11 87 грн. 44 коп. В обґрунтування за явлених вимог посилається на положення Закону України ві д 23.09.1999 року № 1105-ХІV «Про загально обов' язкове державне соціа льне страхування від нещасно го випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працез датності», за приписами яког о роботодавець (страхувальни к) зобов' язаний своєчасно т а в повному обсязі сплачуват и щомісячно, в день отримання коштів на оплату праці в уста новах банку, а при проведенні оплати праці з готівкової ви ручки чи натуроплатою страху вальник зобов' язаний не піз ніше наступного дня після зд ійснення виплати подати до у станови банку платіжне доруч ення на перерахування страхо вих внесків. Стаття 52 зазначен ого Закону передбачає відпов ідальність страхувальника з а несвоєчасну сплату страхов их внесків. Проведеною перев іркою встановлено, що за І пів річчя 2009 рік за Виробничим коо перативом «Новомиколаївка» числиться недоїмка по оплат і страхових внесків у сумі 1187 г рн. 44 коп. Просить стягнути сум у заборгованості.

Представник позивача в суд овому засіданні позові підтр имав у повному обсязі, просив його задовольнити та дав поя снення в його обґрунтування аналогічні викладеним у позо вній заяві.

Представник відповідача у судове засідання повторно н е з' явився, про дату, час та м ісце розгляду справи відпові дач повідомлений належним чи ном, надіслав заяву, в якій по відомив, що відповідач призу пинив свою виробничу діяльні сть, у зв' язку з чим суд розгл янув справу у відсутності пр едставника відповідача.

Вислухавши представника п озивача, з' ясувавши обстави ни справи та перевіривши їх д оказами, суд приходить до вис новку, що позов підлягає задо воленню з наступних підстав.

У відповідності до приписі в ст. 6 Закону України «Про заг альнообов' язкове державне соціальне страхування від н ещасного випадку на виробниц тві та професійного захворюв ання, які спричинили втрату п рацездатності» № 1105 від 23.09.1999 р, Виробничий кооператив «Ново миколаївка» зареєстрований як платник страхових внескі в до Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України.

Згідно із ст. 47 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне соціальне страхув ання від нещасного випадку н а виробництві та професійног о захворювання, які спричини ли втрату працездатності» (д алі - Закон), страхувальник сплачує страхові внески у Фо нд соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві та професійних захво рювань України у порядку та т ерміни, що визначаються стра ховиком.

Страхові внески сплачують ся юридичними особами в день одержання коштів на оплату п раці в установах банку, а при п роведенні оплати праці готів кою чи натуральної оплати - платник зобов'язаний не пізн іше наступного дня після зді йснення виплати подати в уст анови банку платіжне доручен ня про перерахування страхов их внесків у Фонд соціальних від нещасних випадків на вир обництві на виробництві та п рофесійних захворювань Укра їни.

Такий порядок передбачени й пунктом 4.12 Інструкції про по рядок перерахування, обліку та витрачання страхових кошт ів Фонду соціального страхув ання від нещасних випадків н а виробництві та професійних захворювань України, затвер дженої Постановою правління Фонду № 12 від 20.04.2001року.

Розмір страхових внесків в изначається у відповідності до ст. 1 Закону України «Про ст рахові тарифи на загальнообо в'язкове державне соціальне страхування від нещасного ви падку на виробництві та проф есійного захворювання, які с причинили втрату працездатн ості» від 22 лютого 2001 року № 2272-ІІ І.

Згідно з п. 5.1 Інструкції не в несені страхувальниками у вс тановлений строк страхові вн ески до Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків на виробництві та профес ійних захворювань вважаютьс я недоїмкою та стягуються у п орядку, передбаченому законо давством з нарахуванням пені .

З матеріалів справи, зокрем а розрахункової відомості пр о нарахування і перерахуванн я страхових внесків за ІІ ква ртал 2009 року, підписаної посад овими особами відповідача та скріпленої печатками, вбача ється, що за відповідачем зна читься недоїмка по сплаті ст рахових внесків в сумі 1187 грн. 4 4 коп., яка на час розгляду спра ви не сплачена.

Згідно з ст. 45 Закону робото давець зобов' язаний своєча сно та повністю сплачувати у встановленому порядку страх ові внески до Фонду, і згідно і з ст. 52 цього ж Закону несе відп овідальність за несвоєчасну сплату страхових внесків.

В статті 55 Закону, передбаче но, що суперечки щодо суми стр ахових внесків вирішуються в судовому порядку.

За таких обставин, суд прихо дить до висновку, що вимоги по зивача ґрунтуються на законі та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до приписів п.4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 11, 17, 19, 52, 160, 163 КАС Укра їни, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Виробничого коо перативу «Новомиколаївка» (7 2353, Запорізька обл., Мелітополь ській р-н, с. Новомиколаївка, в ул. Леніна, 12 Р/р 26005301281809 в ПІБ м. Мел ітополь, МФО 313043, ЄДРПОУ 34572797) на ко ристь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних вип адків на виробництві та проф есійних захворювань України у м. Мелітополі Запорізької о бласті (72311, Запорізька обл., м. Ме літополь, пр. Хмельницького, 93 , Р/р 3 71764003 900168 ГУДКУ Запорізької о бласті, МФО 813015, ЄДРПОУ 25919891) суму н едоїмки у розмірі 1187 (одна тися ча сто вісімдесят сім) грн. 44 ко п.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст років подання заяви про апел яційне оскарження та апеляці йної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки . У разі подання апеляційної с карги постанова , якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після закінчення апеляцій ного розгляду справи.

Постанова може бути оска ржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеля ційного адміністративного с уду через Запорізький окружн ий адміністративний суд шлях ом подачі в 10-денний строк з дн я проголошення постанови, а у разі складання постанови в п овному обсязі - з дня склада ння в повному обсязі, заяви пр о апеляційне оскарження і по дання після цього протягом 20 д нів апеляційної скарги, з под ачею її копії відповідно до к ількості осіб, які беруть уча сть у справі.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Суддя С.М. Каракуша

Постанову виготовлено у п овному обсязі 30 жовтня 2009 року.

Дата ухвалення рішення27.10.2009
Оприлюднено13.05.2010
Номер документу6594845
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5256/09/0870

Постанова від 27.10.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша Сергій Миколайович

Ухвала від 21.09.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Каракуша С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні