Рішення
від 13.04.2017 по справі 482/457/17
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.04.2017 Справа № 482/457/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

13 квітня 2017 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого судді - Ітріна М.В., секретаря судового засідання - Пазюк І.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного підприємця ОСОБА_2, третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: відділ у Новоодеському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, про розірвання договору оренди земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В :

22 березня 2017 р. позивач звернувся до суду з зазначеним позовом до відповідача. В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що 22 червня 2006 р. з відповідачем укладено договір оренди земельної ділянки загальною площею 0,92 га, багаторічних насаджень, строком на 30 років.

Відповідач щорічно з 2008 року зобов'язаний був сплачувати орендну плату, але до цього часу жодного разу не сплатив, а також не використовує земельну ділянку за призначенням, яка не обробляється, не засаджується, знаходиться в забур'яненому та залісненому стані.

З посиланням на ці обставини та статті 24, 25, 32 Закону України Про оренду землі , ст. ст. 16, 611 і 651 ЦК України, статті 93 і 141 ЗК України просить розірвати договір оренди земельної ділянки.

В судове засідання позивач не з'явився, але його представник надав суду письмову заяву про розгляд справи без його участі, в якій вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач будучи своєчасно та належним чином повідомленим через оголошення у пресі про час і місце розгляду справи у судове засідання без поважних причин не з'явився. Про причини неявки суду не повідомив. Представник позивача погодився на постановлення рішення в заочному порядку.

Третя особа у судове засідання представника не надіслали, але надали суду письмову заяву про розгляд справи без їх участі не визначившись з правовою позицією щодо вимог позивача.

Дослідивши обставини справи і перевіривши їх письмовими доказами, оцінивши досліджені в судовому засіданні докази, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з таких підстав.

За правилами статей 11, 15 ЦПК України, кожна особа має право на судовий захист свого цивільного права, що виникає з підстав, передбачених чинним законодавством, у разі порушення, невизнання або оспорювання прав, свобод чи інтересів, що виникають, зокрема, із земельних відносин.

Однією з підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є цивільні договори, різновидом яких є договір оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про оренду землі оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст. 13 Закону України Про оренду землі ).

Як встановлено судом і вбачається з матеріалів справи, позивач є власником земельної ділянки площею 0,92 га, багаторічних насаджень, що знаходиться в межах території Новопетрівської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області, що підтверджується відповідним правовстановлюючим документом.

22 червня 2006 р. між ОСОБА_1 та приватним підприємцем ОСОБА_2 укладено письмовий договір без номера, на підставі якого відповідачу передано в оренду строком на 30 років спірну земельну ділянку.

Вказаний договір зареєстровано 04 серпня 2006 р. у Новоодеському реєстраційному окрузі Миколаївської регіональної філії державне підприємство Центр державного земельного комітету при Державному Комітеті України по земельних ресурсах .

Земельну ділянку з межовими знаками передано відповідачу для використання за призначенням, що підтверджується відповідними актом.

У пунктах 15, 16 Договору сторони погодили, що земля передається для вирощування сільськогосподарської продукції і орендар повинен дбати про збереження стану та родючих властивостей земельної ділянки.

Пунктами 9, 11 Договору визначено, що орендар повинен своєчасно вносити орендну плату у грошовій формі один раз на рік до 20 числа першого за звітним роком місяця.

В силу ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разу істотного порушення договору другою стороною та інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналогічна правова норма міститься й у ч. 1 ст. 32 Закону України Про оренду землі , де зазначено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду. Підставами для цього є невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Зокрема, до виписаного наслідку може привести невиконання орендарем наступних прав та обов'язків:

використовувати земельну ділянку тільки за цільовим призначенням згідно з договором оренди;

дотримуватися екологічної безпеки землекористування та зберігати родючість ґрунтів, додержуватися стандартів, норм і правил;

своєчасно вносити орендну плату.

Судом з'ясовано, що відповідач свої зобов'язання, передбачені вимогами статей 24 і 25 Закону України Про оренду землі та пункти 9, 11, 15 і 16 Договору не виконує.

Так, з довідки Очаківської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Миколаївській області та акту Новопетрівської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області про обстеження земельної ділянки випливає, що відповідач з 2012 року взагалі не здійснює свою господарську діяльність пов'язану з використанням наданої йому в оренду земельної ділянки, тобто земельну ділянку не обробляє, а отже не використовує її за призначенням. З вказаного часу не сплачує і орендну плату.

Крім того, зі змісту акту видно, що земельна ділянка заросла бур'янами і кущами.

Наведене свідчить про наявність правових підстав щодо задоволення вимог позивача про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки.

За правилами ст. 88 ЦПК України з відповідача слід стягнути на користь позивача судові витрати у справі пов'язані зі сплатою судового збору.

Керуючись статтями 10, 11, 57-60, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Достроково розірвати договір без номера оренди земельної ділянки площею 0,92 га (Державний акт серія МК № 045594) кадастровий номер 4824883900:02:002:0086), багаторічних насаджень, що розташована в межах території Новопетрівської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області, укладений 22 червня 2006 року між ОСОБА_1 і приватним підприємцем ОСОБА_2.

Стягнути з ОСОБА_2 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь ОСОБА_1 понесені ним витрати у зв'язку зі зверненням до суду пов'язані зі сплатою судового збору у розмірі - 640 (шістсот сорок) гривень.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Новоодеський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Головуючий

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено18.04.2017
Номер документу65950959
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/457/17

Рішення від 13.04.2017

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Ітрін М. В.

Ухвала від 24.03.2017

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Ітрін М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні