Рішення
від 29.10.2009 по справі 22-3910/09
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАПОР ІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 22 - 3910 / 2009р. Головуючий у 1 ін станції: Шудрик А.А.

Суддя-доповідач: Стрелець Л.Г.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

“29 ” жовтня 2009 року м. Запоріжжя

Колегія суддів судов ої палати у цивільних справа х апеляційного суду Запорізь кої області у складі:

Головуючого: К очеткової І.В.,

Стр елець Л.Г.,

Суддів: Са вченко О.В.,

При секретарі: Бурима В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скарг ою товариства з обмеженою відповідальністю «Теплоене ргетик» на рішення Оріхів ського районного суду Запорі зької області від «06» липня 2009 року у справі за позовом това риства з обмеженою відповіда льністю «Теплоенергетик» до ОСОБА_1, ОСОБА_2 про стя гнення заборгованості за спо житі комунальні послуги, -

ВСТАНОВИЛА:

У лютому 2009 року ТОВ «Тепло енергетик» звернулася до суд у з позовом до ОСОБА_1, ОС ОБА_2 про стягнення заборго ваності за спожиті комунальн і послуги.

В позові зазначали, що відпо відач мешкає в квартирі №12 пло щею 41,4 кв. м будинку АДРЕСА_1 , має склад сім' ї 4 чоловіки, використовує житлово-комуна льні послуги та є абонентом Т ОВ»Теплоенергетик». 15.11.2008 року між ними та відповідачем О СОБА_1 був укладений догові р №224 по постачанню холодної в оди та водовідведення. Відпо відно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 року споживачі житлов о-комунальних послуг зобов' язані щомісяця вносити плату за використані комунальні п ослуги згідно з тарифом. Прот е відповідач плату вносить н е систематично. В зв' язку з ч им станом на 23.01.2009 року за ним ви никла заборгованість у розмі рі 972 грн. 30 коп., яка складається з послуг за водопостачання - 163 грн. 02 коп., послуги водовідве дення - 512 грн. 05 коп., квартирна плата - 297 грн. 23 коп.

З цих підстав просили стягн ути з відповідача на їх корис ть заборгованість за спожиті комунальні послуги в розмір і 972 грн. 30 коп. та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння розгляду справи в розмір і 30 грн.

В процесі розгляду справи, п озивач уточнив свої позовні вимоги та просив стягнути со лідарно з ОСОБА_1, ОСОБА_ 2 на їх користь заборговані сть за спожиті комунальні по слуги за період з 16.05.2006 року по 01. 06.2009 року в розмірі 859 грн. 68 коп., ви трати на інформаційно-техніч не забезпечення розгляджу сп рави в сумі 30 грн. та державне м ито в сумі 51 грн

Рішенням Оріхівського рай онного суду Запорізької обла сті від 06 липня 2009 року відмовл ено у задоволенні позову.

Не погоджуючись з рішенням суду, ТОВ «Теплоенергетик» п одало апеляційну скаргу, в як ій, посилаючись на порушення норм матеріального права та неповне з' ясування обстави н, що мають суттєве значення д ля справи, просять рішення су ду першої інстанції скасуват и та ухвалити нове рішення пр о задоволення позовних вимог .

Вислухавши суддю - доповіда ча, вивчивши матеріали справ и, доводи апеляційної скарги , пояснення відповідача ОСО БА_1, колегія суддів вважає, щ о апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних під став.

Відповідно до ст. 213 ЦПК Украї ни рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, яким суд , виконавши всі вимоги цивіль ного судочинства, вирішив сп раву згідно із законом.

Обґрунтованим є рішення, ух валене на основі повно і всеб ічно з'ясованих обставин, на я кі сторони посилаються як на підставу своїх вимог і запер ечень, підтверджених тими до казами, які були досліджені в судовому засіданні.

Судом встановлено, що відпо відачі проживають у квартир і АДРЕСА_1.

Звертаючись в суд з позовом про стягнення заборгованост і по оплаті комунальних посл уг, позивач посилався на те, що відповідачі використовують житлово - комунальні послу ги та є абонентом ТОВ „Теплое нергетик” Такі послуги отри мували в період з травня 2006 по жовтень 2008 року і не оплачувал и їх у повному обсязі.

Заперечуючи проти задовол ення позовних вимог відповід ачі вказували на те, що позива ч їм ніяких послуг не надавав і тому вони їх не оплачували.

Відмовляючи в задоволені п озовних вимог, суд першої інс танції виходив з того, що пози вач не надавав відповідачам комунальних послуг. Тому нія кої заборгованості перед ним не існує.

Але з таким висновком су ду першої інстанції погодити ся не можливо.

Судом встановлено, що ві дповідачі проживають у кварт ирі багатоквартирного будин ку, квартира приватизована.

З рахунку, наданому позивач ем, по нарахуванню комунальн их платежів, видно, що позивач надавав відповідачам послуг и по водопостачанню та водов ідведенню, а також по утриман ню будинку та при будинкової території.

Згідно п. 18 Правил надання по слуг з централізованого опал ення, постачання холодної та гарячої води і водовідведен ня, затверджених постановою Кабінету Міністрів України в ід 31 липня 2005 року №630 розрахунко вим періодом для оплати спож ивачем послуг є календарний місяць. Плата за послуги внос иться не пізніше 20 числа місяц я, що настає за розрахунковим , якщо договором не встановле но інший строк.

Пунктом 21 цих Правил також п ередбачено, у разі відсутнос ті у квартирі та на вводах у ба гатоквартирний будинок засо бів обліку води і теплової ен ергії плата за надані послуг и справляється згідно з уста новленими нормативами ( норм ами) споживання.

Як зазначено у ч.І ст.4 Закон у України „Про житлово - ком унальні послуги” законодав ство України у сфері житлово -комунальних послуг базуєтьс я на Конституції України і ск ладається з нормативно-право вих актів у галузі цивільног о, житлового законодавства, ц ього Закону та інших нормати вно-правових актів, що регулю ють відносини у сфері житлов о-комунальних послуг.

У судовому засіданні в апел яційній інстанції встановле но, що фактично між сторонами існували і існують правовід носини по наданню послуг по в одопостачанню та водовідвед енню і користування такими п ослугами, які витікають із за значених вище нормативно-пра вових актів. Позивач виконув ав свої зобов'язання по надан ню таких послуг, а відповідач , будучи споживачем цих послу г, свої зобов'язання по їх опла ті, не виконував у повному обс язі.

Посилання суду в рішенні н а те, що оскільки між сторонам и не було укладено договору п ро надання послуг, тому позов ні вимоги не підлягають задо воленню не заслуговують на у вагу, оскільки не відповідаю ть обставинам справи, та норм ам матеріального права.

Відповідно до ч. З ст. 510 ЦК Укр аїни якщо кожна із сторін у з обов'язанні має одночасно і п рава, і обов'язки, вона вважаєт ься боржником у тому, що вона з обов'язана вчинити на корист ь другої сторони, і одночасно кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї.

У даному випадку позивач, ви конавши свої зобов'язання по наданню послуг, має законні п ідстави вимагати від відпові дача оплати за надання йому ц их послуг. Відповідач не нада в суду доказів про те, що він о тримує послуги по водопостач анню та водовідведенню від і ншого надавача таких послуг , і про те, що позивачем ненале жно проводилось водопостача ння та водовідведення зазнач еної квартири, що давало б пі дстави для його звільнення в ід оплати послуг з водопоста чання та водовідведення п. 29 П равил надання послуг з центр алізованого опалення, постач ання холодної і гарячої води і водовідведення та типовог о договору про надання послу г з централізованого опаленн я, постачання холодної та гар ячої води і водовідведення, з атверджених Постановою Кабі нету Міністрів України № 630 ві д 21 липня 2005 року.

Доводи відповідача про те, щ о позивач неналежним чином в иконував свої зобов"язання п о утриманню будинку і водопо стачанню, порушував їх права споживачів, не підтверджені в судовому засіданні. До поз ивача відповідачі з такими п ретензіями у розрахунковий п еріод не звертались, акти пре тензії у відповідності зі ст . 18 Закону України „Про житлов о - комунальні послуги” не о формлювали . Тому позивач мав передбачені законом підстав и для нарахування відповідач ам вартості своїх послуг за у тримання будинку та прибудин кової території, вивіз смітт я ( так звана щомісячна квартп лата), водопостачання та водо відведення.

За таких обставин у суду п ершої інстанції не було пере дбачених законом підстав для відмови позивачеві у задово лені його позовних вимог про стягнення з відповідачів ва ртості комунальних послуг, н аданих за період з травня 2006 ро ку по липень 2008 року.

Згідно розрахунку, що надан ий позивачем, заборгованість по оплаті комунальних послу г з урахуванням сум, сплачени х відповідачем у добровільно му порядку, складає 896.47 грн. Сам е ця сума і має бути стягнута з відповідачів на користь поз ивача.

Згідно ст. 7 Закону Ук раїни „Про житлово - комуна льні послуги” встановлення цін (тарифів) на житлово-комун альні послуги віднесено до к омпетенції органів місцевог о самоврядування.

Тарифи, за якими була на рахована заборгованість за п ослуги водопостачання та вод овідведення в квартиру, в які й проживають відповідачі, за тверджені Комишувахською се лищною радою, що відповідає в казаному закону.

Відповідно з п.5 ч.3 ст. 20 Зако ну України „Про житлово - ко мунальні послуги” споживач зобов'язаний оплачувати жит лово-комунальні послуги у ст роки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст. 29 Закону Ук раїни „Про житлово - комуна льні послуги” договір на над ання житлово-комунальних пос луг у багатоквартирному буди нку укладається між власнико м квартири, орендарем чи квар тиронаймачем та балансоутри мувачем або уповноваженою ни м особою. У разі якщо балансоу тримувач не є виконавцем, він укладає договори на надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем.

Відповідачі у встановле ному порядку не відмовлялися від користування послугами позивача по водопостачанню т а водовідведенню квартири, в ідповідні мережі відключені не були.

Доводи відповідачів, що в они не повинні оплачувати ко мунальні послуги на тій підс таві, що не укладений з позив ачем відповідний договір є н еспроможним.

Розглядаючи справу, суд пер шої інстанції не урахував вс тановлених обставин, зробив висновки, що не відповідають обставинам справи, не повно з "ясував обставини, які мають з начення для справи і не засто сував норма матеріального пр ава, що мали бути застосовані . Тому рішення суду є незаконн им і на підставі ст. 309 ЦПК Украї ни підлягає скасуванню з ухв аленням нового рішення про з адоволення позовних вимог.

Відповідно до ст. 79,81,88 ЦПК Укр аїни з відповідачів на корис ть позивача підлягає стягнен ню судовий збір в сумі 75 грн. 50 к оп., і витрати на інформаційно -технічне забезпечення розгл яду справи судом першої інст анції 45 грн.

Керуючись ст.ст. 209,218,304,307,309 ЦПК України, колегія су ддів

В И Р І Ш И Л А:

Апеляційну скаргу товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Теплоенергетик» зад овольнити.

Рішення Оріхівського райо нного суду Запорізької облас ті від «06» липня 2009 року в цій с праві скасувати, ухвалити но ве рішення наступного змісту :

Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальніст ю «Теплоенергетик» задоволь нити.

Стягнути з ОСОБА_1, ОСО БА_2 солідарно на користь то вариства з обмеженою відпові дальністю «Теплоенергетик» ЄДРПОУ 32175676 МФО 313399 р/р 26009055878139 в ЗРУ КБ „ПриватБанк” заборговані сть за спожиті комунальні по слуги в сумі 859 гривен 68 коп., вит рати на інформаційно - техн ічне забезпечення розгляду с прави в сумі 45 гривен, та держа вне мито в сумі 75 гривен50 коп.

Рішення набирає законної с или з моменту її проголошенн я, проте вона може бути оскарж ена в касаційному порядку бе зпосередньо до Верховного Су ду України протягом двох міс яців.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення29.10.2009
Оприлюднено25.11.2009
Номер документу6595257
СудочинствоЦивільне
Сутьжитлово-комунальні послуги» від 24.06.2004 року споживачі житлов о-комунальних послуг зобов' язані щомісяця вносити плату за використані комунальні п ослуги згідно з тарифом. Прот е відповідач плату вносить н е систематично. В зв' язку з ч им станом на 23.01.2009 року за ним ви никла заборгованість у розмі рі 972 грн. 30 коп., яка складається з послуг за водопостачання - 163 грн. 02 коп., послуги водовідве дення - 512 грн. 05 коп., квартирна плата - 297 грн. 23 коп. З цих підстав просили стягн ути з відповідача на їх корис ть заборгованість за спожиті комунальні послуги в розмір і 972 грн. 30 коп. та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння розгляду справи в розмір і 30 грн. В процесі розгляду справи, п озивач уточнив свої

Судовий реєстр по справі —22-3910/09

Рішення від 29.10.2009

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Стрелець Лариса Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні