Ухвала
від 13.01.2017 по справі 761/554/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/554/17

Провадження № 1-кс/761/690/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: Волошина В.О.

при секретарі: Гончар Я.О.

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС Польщи Олександра Сергійовича про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю вилучення їх копій та оригіналів, у ПрАТ Київстар , -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС Польща О.С. звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим процесуальним прокурором відділу управління нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби України Генеральної прокуратури України Рихальським В.В. в межах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100110000135 від 19 травня 2016р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю вилучення їх копій та оригіналів, у ПрАТ Київстар , що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 53, а саме: до оригіналів первинних фінансово-господарських документів шляхом їх вилучення, що засвідчують взаємовідносини з підприємствами ПП Оптова компанія Ельбрус (код ЄДРПОУ 34333055), ТОВ Мультимедіа Технолоджі (код ЄДРПОУ 38897216), ТОВ СІЮ (код ЄДРПОУ 36925508) за період з 01 січня 2009р. по 31 грудня 2014 р., а саме: всі угоди, договори з відповідними додатками, контракти акти надання послуг, акти прийому - передачі, акти виконаних робіт укладені між

ПрАТ Київстар та філіями ПрАТ Київстар з ПП Оптова компанія Ельбрус , ТОВ Мультимедіа Технолоджі , ТОВ СІЮ ; всі первинні документи, які складалися на ПрАТ Київстар та філіях ПрАТ Київстар за наслідком здійснення господарських операцій та первинні документи, які отримані підприємством від ПП Оптова компанія Ельбрус ,

ТОВ Мультимедіа Технолоджі , ТОВ СІЮ , містять відомості про відповідні господарські операції та підтверджують здійснення даних операцій; податкові накладні отримані від ПП Оптова компанія Ельбрус , ТОВ Мультимедіа Технолоджі , ТОВ СІЮ та надані ПрАТ Київстар та філіями ПрАТ Київстар в адресу вказаних підприємств, відповідні реєстри отриманих та виданих податкових накладних, книги/журнали-реєстри обліку придбання та продажу товарів (робіт, послуг), які містять відповідні записи, рахунки - фактури; документи, що свідчать про форми розрахунків ПП Оптова компанія Ельбрус з ПрАТ Київстар та філіями ПрАТ Київстар ; документи, що свідчать про форми розрахунків ПрАТ Київстар та філій ПрАТ Київстар з ТОВ Мультимедіа Технолоджі , ТОВ СІЮ ; копій наказів на призначення (звільнення, переведення) на посаду керівника (директора) та головного бухгалтера ПрАТ Київстар за період з 01.01.2009 по теперішній час; копій посадових інструкцій на керівника (директора) та головного бухгалтера ПрАТ Київстар , за період з 01 січня 2009р. по теперішній час; копії чинного статуту ПрАТ Київстар .

Клопотання мотивоване тим, що для встановлення істини у кримінальному провадженні №32016100110000135та у зв'язку із тим, що зазначені документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, характер проведених фінансово-господарських взаємовідносин та кількість проведених фінансових операцій, реквізити сторін, належність підписів службових осіб підприємств, а також є необхідними для проведення почеркознавчих експертиз, так як іншим чином отримати оригінали зазначених документів ніж провести тимчасовий доступ не можливо.

В судовому засіданні слідчий Польща О.С. клопотання підтримав в повному обсязі, просив суд його задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться речі та документи, до яких планується отримати доступ, була оповіщена в установленому законом поряду, представника до суду не направила, причини неприбуття у судове засідання не повідомила, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України неприбуття за судовим викликом вказаної особи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження №22013000000000214, вважаю, що воно не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 5 цієї ж статті передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до п.7) ч. 1 ст. 162 КПК України, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, належить до охоронюваної законом таємниці.

Згідно п.6) ч. 2 ст. 160 КПК України, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, у клопотанні повинно бути зазначена можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

За змістом п.2) ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

В обґрунтування необхідності тимчасового доступу до охоронюваної законом інформації слідчим зазначено, що дана інформація може бути в подальшому використана як доказ у вчиненні вказаного злочину, що ґрунтується лише на припущеннях і не підтверджується матеріалами клопотання.

Відтак, слідчим не виконано вимоги п.6) ч. 2 ст. 160 КПК України, зокрема, не доведено, що відомості, які містяться у даних документах і становлять охоронювану законом таємницю, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У відповідності до ч.1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно п.2) ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення, відповідно до якого відкрите кримінальне провадження та в межах якого подано вказане клопотання, а також необґрунтованість та недоведеність необхідності застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя не знаходить правових підстав для задоволення вказаного клопотання.

Керуючись ст. ст. 132, 159-164 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в:

В задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ОВПП ДФС Польщи Олександра Сергійовича про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, з можливістю вилучення їх копій та оригіналів, у ПрАТ Київстар - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення13.01.2017
Оприлюднено18.04.2017

Судовий реєстр по справі —761/554/17

Ухвала від 13.01.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

Ухвала від 13.01.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Волошин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні