Рішення
від 13.04.2017 по справі 682/935/17
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/935/17

Провадження № 2/682/481/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2017 року

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області у складі:

головуючого судді Мацюка Ю.І.,

за участю секретаря Захарчук С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Славутського міськрайонного суду Хмельницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Славутського району Хмельницької області про визнання права власності на земельну частку (пай),

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 сільської ради Славутського району Хмельницької області про визнання права на земельну ділянку, площею 3,00 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка належала дядьку позивача ОСОБА_3, який помер 30 вересня 2013 року.

Вказуючи про те, що є спадкоємицею за заповітом після смерті дядька ОСОБА_3, який при житті належним чином не оформив державну реєстрацію на земельну ділянку, позивач не може оформити свідоцтво про право на спадщину за заповітом після його смерті.

В судовому засідання представник позивача ОСОБА_4 позовні вимоги підтримав, просить їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Славутського району Хмельницької області в судове засідання не з'явився, направив на адресу суду клопотання про розгляд справи у відсутність представника сільської ради, позовні вимоги визнають в повному обсязі.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

В судовому засіданні об'єктивно встановлено, що 30 вересня 2013 року помер ОСОБА_3, що підтверджується даними копії свідоцтва про смерть серії І-БВ № 214282.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на земельну ділянку, яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Славутського району Хмельницької області.

Спадкоємицею сертифікату на право на земельну частку за заповітом після смерті ОСОБА_3 є позивач.

За даними повідомлення Міськрайонного управління в Славутському районі та місті Нетішин Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_3 взамін сертифіката на право на земельну частку (пай), серії ХМ № 0102041, було видано державний акт на право власності на земельну ділянку площею 3,00 га на території ОСОБА_2 сільської ради Славутського району Хмельницької області, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, серії ЯЕ № 045924.

Позивач у встановлений законом строк звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом.

Прийнявши спадщину на підставі заяви, позивачка набула статусу власника, проте не може реалізувати своє право на спадщину, оскільки свідоцтво про право на спадщину видається на підставі правовстановлюючого документу, яким є свідоцтво про право власності.

Відповідно до статті 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи наявність права у позивача на спадкування за заповітом, неможливість оформити спадщину в зв'язку з відсутністю належно оформлених правовстановлюючих документів на земельну ділянку, визнав позовні вимоги підлягаючими задоволенню.

Позивач не порушує питання стягнення на її користь судових витрат по справі.

На підставі ст. 392 ЦК України, керуючись ст.ст. 10, 15, 208, 209, 212-215 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 6823985200:02:002:0003, площею 3,00 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Славутського району Хмельницької області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Хмельницької області через Славутський міськрайонний суд Хмельницької області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає чинності після закінчення терміну подання апеляційної скарги, якщо її не було подано; після розгляду справи апеляційним судом, якщо його не скасовано.

Суддя Мацюк Ю. І.

СудСлавутський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено18.04.2017
Номер документу65964418
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —682/935/17

Рішення від 13.04.2017

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мацюк Ю. І.

Рішення від 13.04.2017

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мацюк Ю. І.

Ухвала від 04.04.2017

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мацюк Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні