Ухвала
від 11.04.2017 по справі 761/12539/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/12539/17

Провадження № 1-кс/761/7921/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітана юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №22016000000000281 від 25.07.2016, заознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в особливо важливих справах 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітан юстиції ОСОБА_3 , по кримінальному провадженню за №22016000000000281 від 25.07.2016, заознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України, за погодженням із прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва із клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що у період з 2015 року по теперішній час представники спеціальних та розвідувальних органів РФ, діючи за попередньою змовою з представниками створених на території України ТОВ «Смарт Контрол», ТОВ «Стахановець ПРО», ТОВ «Інфобезпека ЛТД», ТОВ «Нові пошукові технології» та інших суб`єктів господарювання, вчиняють незаконний збут та використання персональних електронно-обчислювальних машин, мобільних телефонів та програмного забезпечення російського виробництва, що відносяться до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Так, під час розшукових заходів встановлено, що ОСОБА_5 запопередньою змовою з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та іншими невстановленими слідством особами, з метою особистого збагачення, незаконно розповсюджують через Інтернет-сайти: «stakhanovets.ru», «Mirobase.com» спеціальне програмне забезпечення виробництва РФ зознаками СТЗ під назвами «Стахановец», «Mirobase», «Булава», яке при інсталяції на ПЕОМ та смартфони дозволяє негласно отримувати інформацію з них без відома власника.

За наявною інформацією ОСОБА_5 є розробником вказаного програмного забезпечення, ОСОБА_6 організовує через мережу Інтернет, зокрема через Інтернет-сайти: «stakhanovets.ru» і «Mirobase.com» розповсюдження програмного забезпечення зознаками СТЗ під назвами «Стахановец», «Mirobase», «Булава» та укладання відповідних договорів на його придбання, а представники ТОВ«Інфобезпека ЛТД», зокрема ОСОБА_9 використовується вищезазначеними особами у якості фахівця для встановлення вказаного програмного забезпечення на ПЕОМ та смартфони замовників і забезпечує його сервісне обслуговування, а ОСОБА_8 забезпечує отримання коштів та організацію роботи з підготовки відповідних фінансових документів.

24.11.2016 під час обшуку за місцем розташування ТОВ «Інфобезпека ЛТД» (ЄДРПОУ 38824310), за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, буд. 128, виявлено та вилучено документи (договори, додаткові договори, рахунки про оплату, акти прийому-здачі виконаних робіт, податкові та видаткові накладні тощо), щодо придбання та збуту програмного забезпечення «СТАХАНОВЕЦ» та «Mirobase Smart Control», які згідно висновків експертів ІСТЕ СБ України відносяться до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації. Разом з тим, виявлена та вилучена комп`ютерна техніка (ноутбуки, системні блоки, сервери), де спеціалістами СБ України виявлено встановлене на них зазначене програмне забезпечення, що відноситься до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Таким чином, проведеним розслідуванням встановлено (лист ДКІБ СБ України № 30/1/3-2275 від 31.03.2017), що ДП «Єврософтпром» (ЄДРПОУ 31813873), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул.Депутатська, буд.16/8 уперіод 2016 року здійснювали придбання і збут програмного забезпечення «СТАХАНОВЕЦ» та «Mirobase Smart Control» з ознаками СТЗ.

Що підтверджується, матеріалами негласних слідчих (розшукових) дій в рамках доручення слідчого № 6/2371 т/нсд від 29.09.2016 (контроль за вчиненням злочину у формі оперативної закупки), де ДП «Єврософтпром» (ЄДРПОУ 31813873) здійснили збут програмного забезпечення «Mirobase Smart Control» на користь ТОВ «Софтлайн груп Україна» (ЄДРПОУ 38987207), а ті всвою чергу збули громадянину України, який діяв в рамках негласної слідчої (розшукової) дії.

Таким чином, ДП «Єврософтпром» незаконно використовує зазначене програмне забезпечення з ознаками СТЗ на своїх автоматизованих системах та здійснює негласний моніторинг за своїми працівниками та їх клієнтами.

Відповідно до довідки № 83579182 від 28.03.2017 Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на об`єкт нерухомого майна за адресою: м. Київ, вул.Депутатська, буд.16/8, зареєстровано за ТОВ «1С-Колекція» (ЄДРПОУ 33747939).

Таким чином, враховуючи вищевикладене, у слідства є достатні підстави вважати, що у ДП «Єврософтпром» (ЄДРПОУ 31813873), що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Депутатська, буд.16/8, знаходяться предмети і документи, які можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Вимогами ч. 2 ст. 30 Конституції України визначено, що у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Згідно ч. 1, 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Порушень вимогст. 234 КПК України,Глави 20 КПК України- слідчі (розшукові) дії, таГлави 2 КПК України- засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

Слідчим суддею, у судовому засіданні, не було встановлено відомостей, які б беззаперечно свідчили, що надання дозволу на обшук становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснено з дотриманням принципу законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2 )відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Так, слідчий суддя вважає, що доданими слідчим до клопотання документами, підтверджуються наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення з обставин, внесених до ЄРДР, а відшукувані речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись в приміщенні ДП «Єврософтпром» (ЄДРПОУ 31813873), що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Депутатська, буд.16/8, та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Враховуючи, що в судовому засіданні слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані окремі речі та документи, які зазначені в клопотанні, мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у цих речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, і вказані речі та документи, знаходяться у приміщенні ДП «Єврософтпром» (ЄДРПОУ 31813873), що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Депутатська, буд.16/8, яке зареєстроване за ТОВ «1С-Колекція» (ЄДРПОУ 33747939), що в своїй сукупності свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

Разом з тим, в іншій частині вимог клопотання є немотивованим, оскільки слідчим в цій частині не доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

У зв`язку з зазначеним клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в особливо важливих справах 2відділу 1управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітану юстиції ОСОБА_3 , іншим слідчим, що входять до складу слідчої групи, дозвіл на проведення обшуку у приміщенні ДП «Єврософтпром» (ЄДРПОУ 31813873), що знаходиться за адресою: м.Київ, вул.Депутатська, буд.16/8, з метою відшукання та вилучення предметів і документів, а саме: спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації (СТЗ), зокрема технічних, програмних засобів, програмного забезпечення «Стахановец», «Mirobase», «Булава», устаткування, апаратури, приладів, пристроїв, препаратів та інших виробів, призначених (спеціально розроблених, виготовлених, запрограмованих, пристосованих) для негласного отримання інформації; комп`ютерної техніки (ПЕОМ, ноутбуків, планшетів), матеріальних носіїв інформації (лазерних дисків, флеш-накопичувачів, переносних жорстких дисків), на яких зберігається листування з постачальниками СТЗ та отримувачами вказаної продукції, іншої електронної документації; фінансових, платіжних та банківських документів, що свідчать про перерахування грошових коштів при незаконному придбанні, використанні та збуті вищевказаних спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Дана ухвала підлягає виконанню у строк, що не перевищує один місяць з дня її постановлення, тобто до 11 травня 2017 року та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу65989282
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №22016000000000281 від 25.07.2016, заознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 359 КК України

Судовий реєстр по справі —761/12539/17

Ухвала від 11.04.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні