Ухвала
від 14.04.2017 по справі 552/2021/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/2021/17

Провадження № 1-кс/552/578/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.04.2017 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави Васильєва Л.М., при секретарі Орламенко А.О. , за участі адвоката ОСОБА_1 розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава скаргу адвоката ОСОБА_1 в інтересах ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанс на бездіяльність слідчого , яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна,-

В С Т А Н О В И В:

04.04.2017 року адвокат ОСОБА_1 , в інтересах ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанс , звернулася до суду із скаргою на бездіяльність слідчого з ОВС СУ ФРГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_2 по кримінальному провадженню № 32016170000000039 від 08.11.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна в результаті обшуку проведеного старшим слідчим з ОВС СУ ФРГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 21.12.2016 року, а саме: грошових коштів в сумі 169001.00 грн., 9895.00 доларів США, 1000.00 російських рублів, ноутбуку Lenovo g580, ноутбук DELL DPN, T991 CAOAPCC, штампи ( 2 шт.) ТОВ ФК Абсолют Фінанс Відділення № 59 м. Покровськ МФО 322313, ідентифікаційний код 36060724, відео реєстратор Hikvision DS- SH 7108 НWI - касові документи Донецького відділення № 59 ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанс за 2016 рік, касові книги Донецького відділення № 59 ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанс по іноземній та національній валюті. Скарга обґрунтована тим, що з дня вилучення майна під час проведення обшуку, тобто 26.12.2016 року, пройшов тривалий час , однак слідчий не звертався , відповідно до вимог ч. 5 ст. 171 КПК України , до суду про арешт тимчасово вилученого майна, що приміщення, в якому проведений ошук не належить компанії Байрасс Консалтантс Лімітед , як зазначено в ухвалі про проведення обшуку, що вилучені під час обшуку грошові кошти не ідентифіковані, що ТОВ Фінансова Компанія абсолют фінанс немає жодного відношення до кримінального провадження, по якому проводиться досудове розслідування, що відносно ТОВ Фінансова Компанія абсолют фінанс жодні кримінальні провадження не відкриті. Скаржник просив зобов язати старшого слідчого з ОВС СУ ФРГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 повернути вказане тимчасово вилучене майно.

У судовому засіданні скаржник підтримав скаргу, просив її задовольнити з підстав, що в ній викладені.

Слідчий чи процесуальний керівник у судове засідання не з явились будучи повідомленими про час і місце розгляду скарги.

Заслухавши скаржника, матеріали скарги слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Встановлено, що ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 21.12.2016 року надано дозвіл на проведення обшуку в будинку та господарських спорудах за адресою АДРЕСА_1, де в даний час знаходиться офісне приміщення з вивіскою Absolute Finance , яке використовується ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та належить на праві власності компанії Байрасс Консалтантс Лімітед , з метою виявлення та вилучення оригіналів первинних бухгалтерських документів та документів фінансово-господарської діяльності TOB Агро-Сад Компані (код ЄДРПОУ 39858974), TOB Східний Альянс (код ЄДРПОУ 32672035), TOB АСД ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ 38082417), TOB Ніко-Агротранс-Компані (код ЄДРПОУ 39583319), ГШ TBK Новий Стіль (код ЄДРПОУ 32365656) по взаємовідносинам з ТОВ Компанія Агроінтекс (код ЄДРПОУ 40296430) та іншими підприємствами, в тому числі договори (угоди, контракти) та додатки до них, додаткові угоди та додатки до них; накладні, у т.ч. податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, реєстри, у т.ч. виданих та отриманих податкових накладних; специфікації; рахунки та рахунки-фактури; акти, у т.ч. приймання-здачі (з додатками до них); заяви; документи бухгалтерського обліку, у т.ч. журнали ордери, відомості по рахункам та головні книги; документи, що підтверджують оплату, векселі, додатки, а також банківські документи; довіреності; журнали в'їзду-виїзду автотранспорту, інструктажів з техніки безпеки та охорони праці; документи складського обліку; комп'ютерна техніка та оргтехніка, на якій вони виготовлялись або могли виготовлятись, електронні носії інформації (сервери, USB флеш-накопичувачі, жорсткі диски, оптичні диски); засоби зв'язку (мобільні термінали та телефони, сім-карти); дані та документи, що свідчать про факти пособництва в умисному ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах тобто: відомості (зіпсовані документи, чорнові записи), блокноти, робочі зошити, документи з вільними зразками почерку та підписів; відомості, щодо фактичного виконання (виконавців) робіт (послуг), відомості про фактичних постачальників або покупців товарно-матеріальних цінностей та фактичних виконавців робіт чи послуг; документально не підтверджені грошові кошти, речі і цінності здобуті злочинним шляхом; банківські та пластикові картки для обслуговування карткових, депозитних та кредитних рахунків; юридично-правові документи; печатки, штампи юридичних та фізичних осіб, кліше підписів фізичних осіб або відтиски, в тому числі суб'єктів підприємницької діяльності, задіяних в схемі ухилення від сплати податків, за період з 01.02.2016 року по теперішній час, які вказують на злочинний характер та порушення податкового законодавства, що можуть бути використані як докази під час досудового слідства і суду у даному кримінальному провадженні, мають значення для встановлення істини, всебічного, повного і об'єктивного розслідування кримінального провадження та виявлення предметів злочинних дій.

26.12.2016 року старшим слідчим з ОВС СУ ФРГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 проведений обшук під час якого вилучені грошові кошти в сумі 169001.00 грн., 9895.00 доларів США, 1000.00 російських рублів, ноутбуку Lenovo g580, ноутбук DELL DPN, T991 CAOAPCC, штампи ( 2 шт.) ТОВ ФК Абсолют Фінанс Відділення № 59 м. Покровськ МФО 322313, ідентифікаційний код 36060724, відео реєстратор Hikvision DS- SH 7108 НWI - касові документи Донецького відділення № 59 ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанс за 2016 рік, касові книги Донецького відділення № 59 ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанс по іноземній та національній валюті.

Відповідно до ч. 1 ст. 167 КПК України тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Частина 2 названої статті передбачає, що тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди;призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення;є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов'язаного з їх незаконним обігом;одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Ч.5 ст. 171 КПК України передбачено, що клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Із пояснень скаржника убачається, що слідчий з таким клопотанням до суду не звертався, а перевірити вказану інформацію слідчий суддя позбавлений можливості , так як слідчий у судове засідання двічі підряд не з явився , про причини своєї неявки суд не повідомив, та не надав матеріали кримінального провадження.

Отже слідчий суддя приймає до уваги пояснення скаржника про те, що на спірне майно арешт не накладався, оскільки будь-яких спростувань вказаної обставини слідчим не надано.

Відповідно до ч. 7 ст. 236 КПК України при обшуку слідчий, прокурор мас право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Відповідно до ст. 131 КПК України наведено вичерпний перелік заходів забезпечення кримінального провадження. Так, заходами забезпечення кримінального провадження, що пов'язані з майном є тимчасове вилучення майна, арешт майна.

Отже майно, яке вилучене під час обшуку є тимчасово вилученим майном, а тому слідчий чи процесуальний керівник був зобов язаний у визначений ч. 5 ст. 171 КПК України звернутись до суду із клопотання про його арешт.

Відповідно до cтатті 19 Конституції України - Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Із вказаної норми Конституції України убачається, що людям, громадянам України, фізичним і юридичним особам дозволено все, що не заборонено законами України і Конституцією України, а органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам заборонено все, що не дозволено (не передбачено, не визначено) законами України і Конституцією України.

Отже слідчий , в даному випадку, повинен був діяти в межах своїх повноважень, та відповідно до вимог ч. 5 ст. 171 КПК України, звернутись у визначений в цій статті строк із клопотанням про арешт вилученого майна.

Дії слідчого , які полягають у неповерненні тимчасово вилученого майна, коли на таке майно арешт не накладався, не відповідають ст.19 Конституції України та вимогам ч. 5 ст. 171 КПК України.

Оскільки на час розгляду скарги слідчий із клопотанням про арешт вилученого під час обшуку майна до суду не звертався , наявні підстави для задоволення скарги.

Слідчий суддя також приймає до уваги те, що ухвалою Київського районного суду м.Полтави від 21.12.2016 року було надано дозвіл на вилучення грошових коштів, як вказано здобутих злочинним шляхом, які вказують на злочинний характер та порушення податкового законодавства, що можуть бути використані як докази під час досудового слідства та суду у даному кримінальному провадженні, мають значення для встановлення істини, всебічного, повного і об єктивного розслідування кримінального провадження та виявлення предметів злочинних дій.

Враховуючи, що в резолютивній частині ухвали слідчого судді від 21.12.2016 року не вказані індивідуальні та родові ознаки усіх предметів і речей (тобто їх вичерпний перелік), при цьому єдиними критерієм вказано, що грошові кошти, які відшуковуватимуться, здобуті злочинним шляхом, що, у свою чергу, має бути доведено та підтверджено належними доказами.

На час розгляду скарги , арешт на вилучене майна не накладений, слідчий не надав суду жодного доказу, який би давав підстави вважати, що вилучене майно є таким, що здобуте злочинним шляхом, слід дійти до висновку , що майно має бути повернуто власнику.

Керуючись ст. 303, 307 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Скаргу адвоката ОСОБА_1 в інтересах ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанс на бездіяльність слідчого , яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна задовольнити.

Зобов язати старшого слідчого з ОВС СУ ФРГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_2 повернути Товариству з обмеженою відповідальністю ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АБСОЛЮТ ФІНАНС майно, яке вилучене під час ошуку проведеного 26 грудня 2016 року, а саме : грошові кошти в сумі 169001.00 грн., 9895.00 доларів США, 1000.00 російських рублів, ноутбуку Lenovo g580, ноутбук DELL DPN, T991 CAOAPCC, штампи ( 2 шт.) ТОВ ФК Абсолют Фінанс Відділення № 59 м. Покровськ МФО 322313, ідентифікаційний код 36060724, відео реєстратор Hikvision DS- SH 7108 НWI - касові документи Донецького відділення № 59 ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанси за 2016 рік, касові книги Донецького відділення № 59 ТОВ Фінансова компанія абсолют фінанси по іноземній та національній валюті.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Л.М. Васильєва

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення14.04.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу65998140
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —552/2021/17

Ухвала від 14.04.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 14.04.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 04.04.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні