Постанова
від 28.03.2017 по справі 805/1255/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2017 р.                               Справа №805/1255/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

          час прийняття постанови: 14:15

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Аляб'єва І.Г., при секретарі судового засідання Филиппенко М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області до Товариства з додатковою відповідальністю «Металургремонт» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

в с т а н о в и в :

У лютому 2017 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області (далі – Управління ПФ) до Товариства з додатковою відповідальністю «Металургремонт» (далі - Товариство) у якому просили стягнути з Товариства суму заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком № 1 у розмірі 4954,75 гривень за період з 01 по 31 липня 2017 року.

Зазначали, що Товариство зареєстровано в органах Пенсійного фонду України як платник страхових внесків та відповідно до закону зобов'язане до 25-го числа кожного місяця відшкодовувати Управлінню ПФ місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Проте, в строки, визначені законодавством, Товариство не сплатило відповідні суми, в наслідок чого виникла заборгованість. Просили задовольнити позовні вимоги.

Відповідач проти позову заперечив, зазначив, що адміністративний позов є необґрунтованим з огляду на те, що Управлінням ПФ на адресу Товариства не направлені повідомлення про сплату місячних сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. Вважають, що розрахунки, на які посилається позивач не узгодженні, та позивач не мав право звертатись до суду із цим позовом, оскільки належним позивачем є УПФУ в Жовтневому районі м. Маріуполя Донецької області. Просили відмовити у задоволенні позовних вимог.

Представник Управління ПФ до судового засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, просив розглянути справу за його відсутності.

Представник відповідача у судове засідання також не з'явився, просив розглянути справу за його відсутності.

Відповідно до приписів статті 33 Кодексу адміністративного судочинства (далі – КАС) України повістки про виклик у суд надсилаються особам, які беруть участь у справі, свідкам, експертам, спеціалістам, перекладачам, а повістки-повідомлення - особам, які беруть участь у справі, з приводу вчинення процесуальних дій, у яких участь цих осіб не є обов'язковою.

Судовий виклик або судове повідомлення осіб, які беруть участь у справі, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів здійснюється рекомендованою кореспонденцією (листом, телеграмою), кур'єром із зворотною розпискою за адресами, вказаними цими особами, або шляхом надсилання тексту повістки, складеного відповідно до статті 34 цього Кодексу факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), електронною поштою, телефонограмою, опублікування у друкованому засобі масової інформації.

Згідно з частиною восьмою статті 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Відповідач отримав судову повістку, що підтверджено відповідним поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Згідно із статтею 41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За таких обставин суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у відкритому судовому засіданні без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Розглянувши матеріали справи, вирішивши питання, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд встановив наступне.

Товариство з додатковою відповідальністю «Металургремонт» є юридичною особою, код за ЄДРПОУ 00192063, є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, та знаходиться на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області, що підтверджено відомостями з реєстру страхувальників, карткою страхувальника.

Як вбачається з матеріалів справи працівникам Загону призначені та виплачувались Управлінням ПФ пільгові пенсії на підставі пункту “а”статті 13 Закону України від 05 листопада 1991 року № 1788-XII “Про пенсійне забезпечення” (далі – Закон № 1788).

Управлінням ПФ на адресу відповідача були направлені відповідні повідомлення та розрахунки сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, які були отримані відповідачем. Проте, станом на час розгляду справи Товариство не сплатило визначеної Управлінням ПФ суми, внаслідок чого має заборгованість у розмірі 4954,75 гривень за Списком № 1 за період з 01 липня 2017 року по 31 липня 2017 року.

Наявність заборгованості підтверджується матеріалами справи, зокрема розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій довідками про розмір призначеної та фактично отриманої пенсії по працівникам, довідкою – розрахунком заборгованості, карткою особового рахунку відповідача.

За змістом пунктів “а” частини першої статті 13 Закону № 1788-XII окремі категорії працівників мають право на пенсію на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 2 прикінцевих положень Закону № 1058 пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом № 1788-XII.

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону № 1058. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до підпункту 6.4 пункту 6 Постанови правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року N 21-1 “Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України” (далі - Інструкція) розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Підпунктом 6.7 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, сума заборгованості відповідача з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 1 становить 4954,75 гривень.

Судом не приймаються доводи відповідача, вказані у запереченнях, з огляду на таке.

Щодо належності позивача суд зазначає наступне.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 затверджено Інструкцію про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. Зазначена постанова зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за N 64/8663.

Відповідно до пункту 6.8 зазначеної Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим").

Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

З матеріалів справи вбачається, що Товариство знаходиться на обліку у Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області, а відтак останнє є належним позивачем у справі.

Щодо не отримання Товариством повідомлення про сплату сум з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів справи, 13 січня 2017 року за № 492/05 Управлінням ПФ складено повідомлення про необхідність сплати сум з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій. Зазначене повідомлення направлено на адресу Товариства та отримано останнім 24 січня 2017 року (арк. спр. 12).

Слід зазначити, що УПФУ в Жовтневому районі м. Маріуполя Донецької області, з урахуванням приписів вищезазначеної постанови № 21-1, не має права направляти повідомлення та інші документи безпосередньо на адресу Товариства.

Щодо порушення закону відносно розрахунку суми заборгованості.

Слід зазначити, що коло осіб, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи за списком N 1 визначено, зокрема, пунктом "а" частини першої статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

За змістом пункту 2Прикінцевих положень Закону № 1058-IVпенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058-IVв разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченогоЗаконом України від 5 листопада 1991 року № 1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення»(далі - Закон № 1788-ХІІ).

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням нормстатті 28Закону № 1058-IV. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності зазначеним Законом.

За правилами абзацу четвертого підпункту 1 пункту 2Прикінцевих положень Закону № 1058-IVпідприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до ПФУ плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цимЗаконом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цьогоЗакону.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку про те, що із набранням чинностіЗаконом № 1058-IV(з 1 січня 2004 року) витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на підставі пункту «а» частини першоїстатті 13 Закону № 1788-XIIособам, які були зайняті на роботах за списком № 1, покриваються підприємствами та організаціями. Обов'язок підприємств та організацій з відшкодування понесених ПФУ після 1 січня 2004 року витрат на виплату і доставку зазначених пенсій не пов'язаний із датою призначення такої пенсії чи часом набуття необхідного для цього пільгового стажу.

Винятком із цього правила є лише відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій особам, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, призначених з урахуванням вимогстатті 14 Закону № 1788-XII.

Аналогічна правова позиція висловлена у постановах Верховного Суду України від 25 вересня 2012 року № 21-294а12 та від 11 лютого 2014 року № 21-471а13.

З урахуванням викладеного, витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на підставі пункту "а" частини першої статті 13 Закону N 1788-XII особам, які були зайняті на роботах за Списком N 1, покриваються підприємствами та організаціями.

З огляду на викладені обставини, а також враховуючи те, що Товариством фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених на підставі пункту “а” статті 13 Закону № 1788-XII в установленому законом порядку не відшкодовані вони підлягають стягненню з відповідача, а адміністративний позов - задоволенню.

Відповідно до статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 158-163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області - задовольнити.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю «Металургремонт» (код за ЄДРПОУ 00192063) на користь Управління Пенсійного фонду України в іллічівському районі м. Маріуполя Донецької області (код за ЄДРПОУ 23346669) суму заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1 у розмірі 4954 (чотири тисячи дев'ятсот п'ятдесят чотири) гривень 75 копійок.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постановою за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя                                                   Аляб'єв І.Г.

Дата ухвалення рішення28.03.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу65999248
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/1255/17-а

Постанова від 28.03.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 01.03.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні