Рішення
від 12.04.2017 по справі 905/377/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

12.04.2017                     Справа № 905/377/17                               

Суддя господарського суду Донецької області Бойко І.А. при помічнику судді Буховець С.А. розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом: Державного підприємства «Конярство України», м. Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерекспорт Трейд», Донецька область, м. Слов'янськ

про: стягнення заборгованості у розмірі 554398,17 грн.

За участю представників сторін:

від позивача: не з'явився;

від відповідача: не з'явився.

Позивач, Державне підприємство «Конярство України», м. Київ, звернувся до господарського суду Донецької області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерекспорт Трейд», Донецька область, м. Слов'янськ про стягнення заборгованості у розмірі 554398,17 грн. основного боргу.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на невиконання відповідачем умов Договору поставки №0909/13-3 від 09.09.2013р., додаткової угоди від 10.02.2014р. до договору поставки №0909/13-3 від 09.09.2013р. 22.03.2017р., видаткові накладні: №6 від 10.02.2014р., №7 від 10.02.2014р., довіреність №58 від 10.02.2014р., платіжні доручення.

Представник позивача у судове засідання не з'явився. Через канцелярію суду надав супровідний лист №41 від 28.03.2017р., в якому просить долучити до матеріалів справи додаткові документи.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Документів, витребуваних ухвалою від 22.03.2017р. не надав.

В силу приписів ст. 75 Господарського процесуального кодексу справа розглянута за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, додатково надані документи, господарським судом ВСТАНОВЛЕНО.

09.09.2013р. між Державним підприємством «Конярство України» (надалі – Постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Інтерекспорт Трейд» (надалі – Покупець) був укладений договір поставки №0909/13-3, відповідно до якого Постачальник зобов'язується в певні Сторонами терміни поставити і передати у власність Покупця соняшник врожаю 2013 року (надалі – Товар), за ціною, обумовленою Договором, а Покупець зобов'язується прийняти та оплатити Товар (п.1.1. Договору).

Умовами п.11.2. Договору, він вступає в силу з моменту його підписання уповноваженими представниками Сторін і скріплення печатками Сторін і діє до повного виконання Сторонами своїх зобов'язань за Договором.

За умов п.1.2. Договору визначено, що поставка Товару здійснюється партіями. Партія Товару - кількість Товару, що поставляється Постачальником на підставі однієї видаткової накладної або товарно-транспортної накладної або залізничної накладної.

Згідно п.3.1. Договору, попередня ціна за 1 тонну Товару на момент укладення Договору становить 1500,00 грн. з ПДВ.

Умовами п.3.3. Договору, загальна сума Договору складається з сумарної вартості всіх поставок, і закріплених в рахунках, видаткових накладних на відповідну партію Товару.

Відповідно п.4.1. Договору визначено, що Постачальник забезпечує поставку Товару автомобільним та/або залізничним траспортом узгодженими Сторонами партіями на умовах DAP (доставлено до місця призначення...) згідно ІНКОТЕРМС (редакція 2010р.) за винятком застережень, передбачених Договором.

Умовами п.4.2. Договору, місце поставки Товару елеватор ТОВ «Біловодський елеватор» (за погодженням з Покупцем на адреси, які зазначені в п.4.2. Договору.

За умов п.4.5. Договору, терміни поставки Товару - до 10.10.2013г.

Згідно п.4.8. Договору, право власності на Товар та всі ризики, пов'язані з його втратою або пошкодженням, а також всі витрати на зберігання Товару переходять від Постачальника до Покупця з дати поставки Товару.

Відповідно п.5.1. Договору, розрахунки між Сторонами проводяться в безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника з використанням платіжних доручень в національній валюті України – гривні на підставі рахунку.

          Умовами п.5.2. Договору, Покупець здійснює оплату Товару в наступному порядку:

- передоплата вартості Товару в розмірі 3000000,00 грн. на поточний рахунок Постачальника не пізніше 13.09.2013г. на підставі підписаного Договору та наданого оригіналу рахунку на оплату;

- остаточна оплата за товар (Партію Товару) здійснюється Покупцем протягом п'яти банківських (операційних) днів з моменту передачі Товару (партії Товару) та переходу до Покупця права власності на товар. Визначення сторонами остаточної ціни Товару (партії Товару) та передача права власності на Товар (патрії Товару) здійснюється відповідно до п.3.3., п.4.8. Договору.

Приписами п.5.3. Договору, зобов'язання Покупця по оплаті Товару вважається виконаним в момент списання грошових коштів з банковського рахунку Покупця при здійсненні оплати загальної вартості Товару відповідно до реквізитів, наданими Постачальником.

За умов п.6.1., п.6.1.1. Договору, Постачальник зобов'язаний передати Покупцеві Товар в терміни і на умовах, обумовлених в Договорі.

На виконання умов зазначеного договору позивач поставив відповідачу продукцію відповідно до видаткових накладних: : №6 від 10.02.2014р. у розмірі 4132778,86 грн., №7 від 10.02.2014р. у розмірі 2121619,31 грн., що разом становить на загальну суму 6254398,17 грн., належним чином засвідчені копії яких містяться у матеріалах справи.

Факт поставки продукції та, відповідно, факт її прийняття з боку відповідача, ТОВ «Інтерекспорт Трейд», підтверджуються видатковими накладними: №6 від 10.02.2014р. у розмірі 4132778,86 грн., №7 від 10.02.2014р. у розмірі 2121619,31 грн., що разом становить на загальну суму 6254398,17 грн., належним чином засвідчені копії яких містяться у матеріалах справи, з відміткою про отримання – підписана уповноваженою особою. Означені накладні підписані сторонами без заперечень. Повноваження представників отримувача підтверджені відповідною довіреністю №58 від 10.02.2014р., належним чином засвідчена копія якої наявна в матеріалах справи.

Згідно до виписки по особовим рахункам, відповідачем було здійснено часткову оплату за поставку товару у розмірі 5700000,00 грн., належним чином засвідчена копія якої наявна в матеріалах справи.

Господарський суд приймає до уваги, що покупцем при отриманні товару не подавалося жодних заперечень щодо неналежності виконання постачальником прийнятих за Договором зобов'язань з поставки товару.

Оскільки суду не надано доказів незгоди відповідача щодо належності виконання позивачем прийнятих на себе згідно Договору зобов'язань, не надано доказів відмови від цього товару та прийняття його у встановленому порядку, суд дійшов висновку, що свої зобов'язання позивач виконав у відповідності з умовами Договору.

Стаття 193 Господарського кодексу України (надалі – ГК України) передбачає, суб'єкти господарювання та учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору.

Аналогічне положення закріплено в ст. 526 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України). Так, зобов'язання повинно виконуватися належним чином відповідно умовам договору та вимогам цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а у разі відсутності таких умов і вимог – згідно звичаїв ділового обігу або іншим вимогам, які звичайно ставляться.

Частина 1 ст. 530 ЦК України встановлює, якщо в зобов'язанні встановлений строк (дата) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (дату).

За своєю правовою природою договір, укладений між позивачем та відповідачем, є договором поставки продукції.

За приписами п.п. 1, 2 ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 ЦК України передбачено, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Стаття 692 ЦК України визначає обов'язок Покупця оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

В порушення умов договору, вимог зазначених статей Цивільного та Господарського кодексів України відповідач поставлену продукцію оплатив не в повному обсязі.

Загальна сума заборгованості становить 554398,17 грн.

Відповідач існуючий борг в сумі 554398,17 грн. не погасив, тому зазначена сума підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України, передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим (ст. 43 Господарського процесуального кодексу України).

Витрати по сплаті судового збору у відповідності до ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

На підставі вищенаведеного, згідно ст. ст. 509, 526, 530, 549, 655, 692 , п.п.1,2 ст. 712 Цивільного кодексу України, ст. ст. 173, 193, 216-218, 230, 231, 232 Господарського кодексу України, керуючись ст.ст. 22, 33, 43, 44, 49, 75, 82 – 85 Господарського процесуального кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Державного підприємства «Конярство України», м. Київ до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерекспорт Трейд», Донецька область, м. Слов'янськ про стягнення заборгованості у розмірі 554398,17 грн. основного боргу – задовольнити.

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтерекспорт Трейд» (85483, Донецька область, м. Слов'янськ, вул. Карла Маркса, 12; код ЄДРПОУ 38033650) на користь Державного підприємства «Конярство України» (01001, м. Київ, вул. Б. Грінченка, буд. 1; код ЄДРПОУ 37404165) заборгованість у розмірі 554398,17 грн. основного боргу, судовий збір у розмірі 8315,97 грн.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

Рішення може бути оскаржене через господарський суд Донецької області в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня його прийняття.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Суддя                               І.А. Бойко

          

          

          

Дата ухвалення рішення12.04.2017
Оприлюднено19.04.2017
Номер документу66005168
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/377/17

Судовий наказ від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Рішення від 12.04.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 22.03.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 14.02.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні