Ухвала
від 14.04.2017 по справі 393/192/17
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/192/17

пров. 1-кс/393/46/17

УХВАЛА

14 квітня 2017 року смт. Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

в складі слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянув в судовому засіданні в залі суду смт. Новгородка клопотання прокурора Новгородківського відділу Олександрійської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , подане по кримінальному провадженню, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань № 42017121070000009 від 06.03.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України, про надання дозволу на проведення позапланової перевірки

ВСТАНОВИВ:

В клопотанні зазначено, що в провадженні слідчого відділу Новгородківського відділення поліції знаходиться кримінальне провадження № 42017121070000009 за фактом можливого самовільного заняття та використання земельної ділянки посадовими особами із земель транспорту ТОВ ''Інтер-Контакт-Агро''. В ході проведення досудового розслідування встановлено, що на території Куцівської сільської ради Новгородківського району для розміщення господарських будівель та споруд використовуються землі транспорту загальною площею 1,7502 га. Згідно державного акту на право постійного користування № КР0243 вказана земельна ділянка у 1999 році надана у постійне користування ТОВ ''Інтерконтакт''.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ТОВ ''Інтерконтакт'' ліквідоване 29.05.13р.

В теперішній час дану земельну ділянку використовує ТОВ ''''Інтер-Контакт-Агро'' для розміщення сільськогосподарської техніки, господарських дворів та агрохімікатів, сплачуючи до бюджету лише земельний податок, що становить за 2016 рік - 1037,64 грн., а орендну плату не сплачує взагалі.

Таким чином, ТОВ ''Інтер-Контакт-Агро'' без правових підстав користується зазначеною земельною ділянкою, не сплачуючи орендну плату протягом останніх чотирьох років.

В судовому засіданні прокурор підтримав подане клопотання, просив суд його задовольнити та встановити термін на проведення позапланової перевірки 15 робочих днів починаючи з 18 квітня 2017 року, а не з 10 квітня 2017 року як вказано в тексті клопотання.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши надані документи, суд встановив наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

З матеріалів клопотання слідує, що 06.03.17р. прокурором внесено відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань № 42017121070000009 по факту незаконного користування ТОВ ''Інтер-Контакт-Агро'' земельною ділянкою площею 1,7502 га при цьому не сплачуючи орендну плату протягом останніх чотирьох років. Правова кваліфікація ч.1 ст. 197-1 КК України (а.с. 5-6).

Згідно бухгалтерської довідки від 09.03.17р. Куцівська сільська рада Новгородківського району повідомляє, що за земельну ділянку площею 1,7502 га за 2013-2017 роки ТОВ Інтер-Контакт-Агро щомісячно сплачує земельний податок з січня 2013 року по лютий 2017 року включно (а.с. 8).

Із змісту листа від 04.04.17р., за підписом голови Куцівської сільської ради Новгородківського району, слідує, що станом на 04.04.17р. договір оренди земельної ділянки господарського двору площею 1,7502 га між Куцівською сільською радою та ТОВ ''Інтер-Контакт-Агро'' не укладали. 03.04.17р. було направлено лист дирекції ТОВ ''Інтер-Контакт-Агро'' про необхідність замовити проект землеустрою на відведення даної земельної ділянки та укласти договір оренди земельної ділянки (а.с.15).

Згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України ''Про державний контроль за використанням та охороною земель'' до повноважень центрального органу виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, належать: пункт а) здійснення державного контролю за використанням та охороною земель у частині: додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства України та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю; виконання вимог щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням; додержання вимог земельного законодавства в процесі укладання цивільно-правових угод, передачі у власність, надання у користування, в тому числі в оренду, вилучення (викупу) земельних ділянок.

Відповідно до ст. 9 Закону України ''Про державний контроль за використанням та охороною земель'' державний контроль за використанням та охороною земель, дотриманням вимог законодавства України про охорону земель і моніторинг ґрунтів здійснюються шляхом: проведення перевірок; розгляду звернень юридичних і фізичних осіб; участі у прийнятті в експлуатацію меліоративних систем і рекультивованих земель, захисних лісонасаджень, протиерозійних гідротехнічних споруд та інших об`єктів, які споруджуються з метою підвищення родючості ґрунтів та забезпечення охорони земель; розгляду документації із землеустрою, пов`язаної з використанням та охороною земель; проведення моніторингу ґрунтів та агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення.

Як визначено в п. 5-1 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 15 від 14.01.15р., посадові особи Держгеокадастру та його територіальних органів, які є державними інспекторами у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель, в межах своїх повноважень мають право, зокрема : безперешкодно обстежувати в установленому законодавством порядку земельні ділянки, що перебувають у власності та користуванні юридичних і фізичних осіб, перевіряти документи щодо використання та охорони земель; ск ладати акти перевірок чи протоколи про адміністративні правопорушення у сфері використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель та розглядати відповідно до законодавства справи про адміністративні правопорушення, а також подавати в установленому законодавством порядку до відповідних органів матеріали перевірок щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 15 від 13.08.14р. надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб-підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

За таких обставин, з метою забезпечення можливості збирання доказів стороною кримінального провадження, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст.93, 110, 309 КПК України суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Новгородківського відділу Олександрійської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , подане по кримінальному провадженню, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань № 42017121070000009 від 06.03.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України, про надання дозволу на проведення позапланової перевірки - задовольнити.

Надати дозвіл спеціалістам Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на призначення та проведення позапланової перевірки законності використання земельної ділянки площею 1,7502 га на території Куцівської сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області, яка була надана для постійного користування ТОВ ''Інтерконтакт'' (кадастровий номер відсутній) з наступних питань: 1. Законність використання ТОВ ''Інтер-Контакт-Агро'' земельної ділянки площею 1,7502 га на території Куцівської сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області, яка була надана для постійного користування ТОВ ''Інтерконтакт'' в т.ч. її набуття, наявність відповідних правових підстав (рішення державних органів для передачі землі, договорів оренди чи ін.), сплата відповідних обов`язкових платежів. 2. Встановити точну площу земельної ділянки, яка використовується та чи змінювались її межі. 3. Якщо використання земельної ділянки здійснювалось без належних на те законних підстав встановити розмір шкоди, заподіяної державним інтересам (самовільним заняттям або використання без правовстановлюючих документів на земельну ділянку) та використанням земельної ділянки.

Позапланову перевірку провести спеціалістам Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного Управління Держгеокадастру у Кіровоградській області за місцем знаходження земельної ділянки.

Термін проведення позапланової перевірки 15 робочих днів з 18 квітня 2017 року по 12 травня 2017 року.

Копію ухвали вручити прокурору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66007375
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової перевірки

Судовий реєстр по справі —393/192/17

Ухвала від 14.04.2017

Кримінальне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Мохонько К. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні