Рішення
від 07.04.2017 по справі 649/248/17
ВЕЛИКОЛЕПЕТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 649/248/17

Провадження №2/649/134/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 квітня 2017 року Великолепетиський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого Соловйова В.В.

секретаря судового засідання Пенської Ю.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Велика Лепетиха цивільну справу за позовом відділу Держгеокадастру у Великолепетиському районі Херсонської області до Великолепетиської селищної ради Великолепетиського району Херсонської області (відповідач 1) та ОСОБА_1 (відповідач 2) про визнання договору купівлі - продажу дійсним та визнання права власності

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідача про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності, мотивуючи свої вимоги тим, що 14.04.2009 року Великолепетиською селищною радою Великолепетиського району Херсонської області був проведений конкурс продажу комунального майна приміщення нежитлової будівлі загальною площею 20,3 кв.м. (кімната № 3-14), розташованого за адресою: АДРЕСА_1. За результатами конкурсу відділ Держкомзему у Великолепетиському районі Херсонської області став переможцем, але після отримання коштів та передачі майна Відповідач 1 відмовився нотаріально посвідчити договір. Позивач просить суд визнати дійсним договір купівлі-продажу приміщення нежитлової будівлі укладений 21.05.2009 року між Великолепетиською селищною радою Великолепетиського району Херсонської області та відділом Держкомзему у Великолепетиському районі Херсонської області, а також визнати за відділом Держгеокадастру у Великолепетиському районі Херсонської області, ідентифікаційний код 39861930 (місцезнаходження: Херсонська область смт. Велика Лепетиха вул. Щорса, 6), право власності на приміщення № 3-14 літ. А площею 20.3 кв.м. і становить 4/100 частин нежитлової будівлі, будинку побуту загальною площею 485,8 кв.м., який розташований за адресою: АДРЕСА_2.

У судове засідання представник позивача не з"явився, але надав до суду заяву у якій зазначив, що позов підтримує та просить суд його задовольнити, а справу розглянути у його відсутність.

Представник Відповідача 1 - Великолепетиської селищної ради у судове засідання не з"явилася, але надала до суду заяву у якій зазначила, що позов визнає, не заперечує проти його задоволення та просить суд розглядати справу у її відсутність.

Відповідач 2 - ОСОБА_1 у судове засідання не з"явився, але надав до суду заяву у якій зазначив, що позов визнає, не заперечує проти його задоволення та просить суд розглядати справу у його відсутність.

Вивчивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

14.04.2009 року Великолепетиською селищною радою Великолепетиського району Херсонської області був проведений конкурс продажу комунального майна приміщення нежитлової будівлі загальною площею 20,3 кв.м. (кімната № 3-14), розташованого за адресою: АДРЕСА_1. За результатами конкурсу відділ Держкомзему у Великолепетиському районі Херсонської області став переможцем, що підтверджується протоколом засідання конкурсної комісії від 14.04.2009 року.

Своїм рішенням №628 від 21.05.2009 року Про продаж комунального майна приміщення нежитлової будівлі Великолепетиська селищна рада прийняла рішення про продаж відділу Держкомзему у Великолепетиському районі Херсонської області в особі Дерія Ігоря Григоровича приміщення нежитлової будівлі загальною площею 20,3 кв.м. (кімната № 3-14), розташованого за адресою: АДРЕСА_1, за 6000 грн.

26.10.2009 року позивач сплатив Відповідачу 1 повну вартість придбаного приміщення, що підтверджується платіжним дорученням №118 від 26.10.2009 pоку, а 29.10.2009 pоку Великолепетиська селищна рада передала позивачу приміщення нежитлової будівлі, що підтверджується актом приймання-передачі нежитлового приміщення від 29.10.2009 року.

Згідно зі ст. 656 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає у власність майно другій стороні (покупцеві), а покупець приймає майно і сплачує за нього певну грошову суму.

Під час укладення договору купівлі-продажу майна сторонами було оговорено, що після сплати коштів та отримання майна за актом прийому-передачі Відповідач 1 повинен нотаріально посвідчити договір купівлі-продажу нерухомого майна. Але після отримання коштів та передачі майна Відповідач 1 відмовився нотаріально посвідчити договір.

Відділ Держкомзему у Великолепетиському районі Херсонської області відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.2011 року № 974 Про утворення територіальних органів Державного агентства земельних ресурсів був реорганізований у відділ Держземагенства у Великолепетиському районі, а останній відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 року № 5 Про утворення територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру був реорганізований у відділ Держгеокадастру у Великолепетиському районі.

Крім того, рішенням Великолепетиської селищної ради № 11 від 20.11.2015 року Про перейменування вулиць, провулків, парків, площі та демонтажу пам'ятних знаків, що несуть символіку комуністичного тоталітарного режиму в смт. Велика Лепетиха вулиця Щорса в смт. Велика Лепетиха була перейменована на вулицю Соборна.

Таким чином, між Позивачем та Відповідачем 1 досягнуто згоди щодо всіх істотних умов договору купівлі-продажу нерухомого майна, що підтверджується протоколом засідання комісії по проведенню конкурсу продажу комунального майна від 14.04.2009 pоку, рішенням Великолепетиської селищної ради №628 від 21.05.2009 року Про продаж комунального майна приміщення нежитлової будівлі і відбулося повне виконання договору купівлі-продажу - сплачена вартість та прийнято предмет договору приміщення нежитлової будівлі, що підтверджується платіжним дорученням №118 від 26.10.2009 року та актом приймання-передачі нежитлового приміщення від 29.10.2009 pоку, але Відповідач 1 відмовляється нотаріально посвідчити договір купівлі-продажу у зв'язку з чим Позивач не може належним чином зареєструвати своє право власності на нерухоме майно.

Частиною 2 ст. 220 ЦК України якщо сторони домовились щодо істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулось повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилась від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що позивачем виконані всі істотні умови договору, а відповідач відмовився нотаріально посвідчувати договір, відповідно ч. 2 ст. 220, 328 ЦК України суд вважає можливим визнати дійсним договір купівлі-продажу приміщення нежитлової будівлі укладений 21.05.2009 року між Великолепетиською селищною радою Великолепетиського району Херсонської області та відділом Держкомзему у Великолепетиському районі Херсонської області, а також визнати за відділом Держгеокадастру у Великолепетиському районі Херсонської області, ідентифікаційний код 39861930 (місцезнаходження: Херсонська область смт. Велика Лепетиха вул. Щорса, 6), право власності на приміщення № 3-14 літ. А площею 20.3 кв.м. і становить 4/100 частин нежитлової будівлі, будинку побуту загальною площею 485,8 кв.м., який розташований за адресою: АДРЕСА_2, а тому позов підлягає задоволенню.

На підставі ст.ст. 220, 328, 638, 656 ЦК України, керуючись ст.ст. 60, 61, 212-215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов відділу Держгеокадастру у Великолепетиському районі Херсонської області про визнання договору купівлі - продажу дійсним та визнання права власності задовольнити.

Визнати дійсним договір купівлі-продажу приміщення нежитлової будівлі укладений 21.05.2009 року між Великолепетиською селищною радою Великолепетиського району Херсонської області та відділом Держкомзему у Великолепетиському районі Херсонської області.

Визнати за відділом Держгеокадастру у Великолепетиському районі Херсонської області, ідентифікаційний код 39861930 (місцезнаходження: Херсонська область смт. Велика Лепетиха вул. Щорса, 6), право власності на приміщення № 3-14 літ. А площею 20.3 кв.м. і становить 4/100 частин нежитлової будівлі, будинку побуту загальною площею 485,8 кв.м., який розташований за адресою: АДРЕСА_2.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Херсонської області через Великолепетиський районний суд. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий підпис

КОПІЯ ВІРНА

Суддя В.В. Соловйов

Секретар с/з Ю.О. Пенської

Дата ухвалення рішення07.04.2017
Оприлюднено24.04.2017

Судовий реєстр по справі —649/248/17

Рішення від 07.04.2017

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

Ухвала від 06.04.2017

Цивільне

Великолепетиський районний суд Херсонської області

Соловйов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні